25.8 C
Kuala Lumpur
Monday, February 26, 2024
UtamaBerita UtamaKeluarkan syiling 50 sen, doktor kongsi momen selamatkan kanak-kanak yang tercekik

Keluarkan syiling 50 sen, doktor kongsi momen selamatkan kanak-kanak yang tercekik

Setiap ibu bapa pasti akan melakukan apa sahaja untuk memastikan anak mereka selamat. Jika anak kecil dihantar ke taska atau ke pusat penjagaan sekalipun hati mereka terkadang tetap berasa bimbang. Sepertinya hati mereka tidak akan tenang selagi tidak melihat anak mereka ada di depan mata.

Walaupun sudah berhati-hati, kadangkala kemalangan tetap berlaku ke atas anak kecil. Saban waktu ada sahaja berita kemalangan yang melibatkan kanak-kanak yang dilaporkan di media dan percaya atau tidak, banyak kemalangan yang berlaku di rumah.

Antara kemalangan yang boleh terjadi ke atas anak kecil ialah tercekik. Ada yang tercekik ketika makan, dan ada juga yang tercekik ketika bermain. Anak kecil sememangnya mempunyai rasa ingin tahu yang tinggi, jadi ada antara mereka yang suka memasukkan sesuatu yang mereka pegang ke dalam mulut kerana menganggap itu adalah makanan.

Baru-baru ini seorang doktor Pakar Bedah Telinga, Hidung dan Tekak (ENT), Dr Mohd Shaiful Nizam berkongsi pengalamannya di laman Twitter miliknya ketika mengendalikan kes seorang anak kecil berusia tujuh tahun tertelan duit syiling sebesar 50 sen.

Berikut di bawah adalah bebenang yang dikongsikan Dr Shaiful:

Keadaan akan menjadi lebih berbahaya jika syiling tersebut tersalah masuk ke dalam salur pernafasan berbanding salur pemakanan

Soalan pertama yang ditanyakan tentang pesakit adalah sama ada dia sesak nafas atau tidak.

Selepas beberapa prosedur dilakukan, pembedahan untuk mengeluarkan duit syiling tersebut berjaya dilakukan dengan selamat tanpa sebarang komplikasi.

Saiz duit syiling tersebut dikatakan merupakan syiling paling besar yang pernah dikeluarkan oleh Dr Shaiful.

Memandangkan insiden tersebut bukanlah kali pertama terjadi, malah pernah banyak kali sebelum ini, Dr Shaiful menasihatikan ibu bapa dan penjaga supaya sentiasa mengawasi permainan anak-anak mereka.

Kalau boleh elakkan memberi mainan kecil kerana mereka suka memasukkan sesuatu ke dalam mulut.

Selepas melihat insiden yang sama kerap kali berulang, doktor ini menasihatkan ibu bapa untuk sentiasa memantau dan mengawai tingkah laku anak-anak terutamanya yang masih kecil.

Ibu bapa juga perlu mengawal tingkah laku masing-masing supaya tiada aksi bahaya yang ditiru oleh anak-anak kecil mereka. Ibu bapa pula, jagan sesekali membuat ‘magic’ dan jangan bergurau ketika ada sesuatu di dalam mulut.

Kalau ada anak-anak dilihat tertelan sesuatu yang tidak sepatutnya dan mereka berkelakuan agak pelik, segera bawa ke hospital bagi mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI