28.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaBerita UtamaTapir Malaya baru lahir yang comel memulakan langkah pertamanya di PKHL Sungai...

Tapir Malaya baru lahir yang comel memulakan langkah pertamanya di PKHL Sungai Dusun

Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara Semenanjung Malaysia (PERHILITAN) baru-baru ini berkongsi kelahiran anak Tapir Malaya betina di Pusat Konservasi Hidupan Liar (PKHL) di Sungai Dusun, Selangor. 

Anak Tapir Malaya yang comel itu merupakan anak kepada pasangan Tapir Malaya jantan bernama Boy dan tapir betina bernama Mala yang berada dalam pemuliharaan di PKHL Sungai Dusun.

Jabatan PERHILITAN Semenanjung Malaysia / Facebook

Anak Tapir Malaya yang belum diberi nama itu dilahirkan pada Isnin, 21 Mac 2022 lalu dengan berat 8.85 kilogram. Anak tapir ini dilaporkan berada dalam keadaan baik dan sihat serta kelihatan tersangat comel. 

Gambar anak Tapir Malaya bersama ibunya di muat naik PERHILITAN di laman Facebook mereka.

Jabatan PERHILITAN Semenanjung Malaysia / Facebook

PERHILITAN kemudiannya membuat kemas kini mengenai si comel yang baru lahir pada Khamis, 24 Mac 2022 lalu di mana mereka berkongsi anak tapir itu sudah boleh bertatih dan mula berjalan dengan bantuan serta sokongan daripada pegawai pemuliharaan hidupan liar yang bertugas. 

Spesies tapir Asia Tenggara berhabitat di Semenanjung Malaysia dan Sumatera dengan Tapir Malaya kini disenaraikan sebagai spesies terancam dalam Senarai Merah IUCN sejak 2008. Dianggarkan hanya terdapat 2,500 spesies Tapir Malaya matang berada di alam liar.

Ancaman terbesar kepada Tapir Malaya pada masa ini adalah kehilangan dan kemusnahan habitatnya akibat penebangan hutan. 

Jabatan PERHILITAN Semenanjung Malaysia / Facebook

Semoga keluarga Tapir Malaya ini akan menjadi permulaan kepada generasi baru yang tabah dan berjaya mengekalkan spesiesnya daripada mengalami kepupusan. 

Untuk berbuat demikian, pihak yang berwajib dan pihak berkuasa mestilah terlebih dahulu mengambil berat dalam menangani semua ancaman yang dihadapi oleh spesies ini di negara kita.

Tonton video di sini.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI