27.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 9, 2023
UtamaInspirasiLihat lelaki kelainan upaya jual buah tepi jalan bagi ibunya yang sakit,...

Lihat lelaki kelainan upaya jual buah tepi jalan bagi ibunya yang sakit, selebriti ini tampil hulurkan bantuan

Tidak semua orang bertuah dilahirkan di dunia dengan segala kemewahan dan kesenangan hidup. Hakikatnya, ramai antara kita yang harus bersusah payah, bekerja keras untuk memastikan kelangsungan hidup. Ada juga yang bukan sahaja perlu bekerja untuk diri sendiri tetapi mereka perlu menanggung keluarga yang hidup dalam serba kekurangan.

Bayangkan hidup dalam kemiskinan, ditambah pula dengan kesakitan atau penyakit, pasti setiap hari adalah momen yang sukar untuk dijalani. Namun, golongan seperti ini adalah mereka yang kental dan kuat di samping memiliki kesabaran yang tinggi. Apa yang mereka lalui, tidak semua orang boleh melakukannya!

Misalnya seorang pemuda India kelainan upaya ini terpaksa bekerja untuk meneruskan hidup. Walaupun memiliki kekurangan dia terus sabar dan tidak putus asa untuk berniaga di tepi jalan.

Kisah lelaki bernama Anu ini direkodkan melalui video pengembaraan seorang selebriti internet, Ted Kunchok. Melalui video tersebut Anu kelihatan sedang duduk di tepi jalan bersama barang jualannya iaitu buah oren.

Ted kemudian datang kepadanya. Apabila ditanya tentang hasil jualannya, Anu memberitahu bahawa jualannya tidak laku. Keadaan di jalan raya juga kelihatan agak sepi ketika itu menyukarkan dia untuk mendapatkan pelanggan.

Ted kemudian memutuskan untuk membantu Anu dengan membeli oren yang dijualnya. Harga untuk satu plastik oren ialah 100 Rupee (sekitar RM5.50). Mendapat pelanggan pertama pada hari itu mula membuatkan Anu berasa gembira. Ted juga senang kerana dia sememangnya suka menjadi pelanggan pertama.

Anu kemudian memberitahu bahawa dia memiliki ibu yang sakit di rumah. Mendengar kisah sedih itu membuatkan Ted bertambah simpati sehingga dia memutuskan untuk membeli kesemua buah oren tersebut dan hal itu membuatkan Anu terus tersenyum gembira. Apabila ditanya adakah kamu gembira, Anu tersenyum dan menjawab, ‘ya’.

Ted kemudian memasukkan kesemua plastik buah oren yang dibeli ke dalam beg galasnya sebelum mengeluarkan satu plastik dan menyerahkan kepada Anu. Pada mulanya Anu menolak pemberian tersebut tetapi Ted memintanya untuk menerima buah oren tersebut dan diberikan kepada ibunya nanti.

Apa yang menyentuh hati ialah apabila Anu mengambil duit yang dihulurkan dan menyetuhnya pada dahinya menunjukkan dia sangat-sangat bersyukur dan berterima kasih. Sebelum pulang, Ted sempat bertanya tentang keadaan ibu bapa Anu di rumah dan dia juga menyerahkan beberapa keping wang kertas kepada Anu untuk diberikan kepada ibunya yang sakit.

Ted kemudian menawarkan untuk menghantar Anu pulang ke rumah tetapi ditolak oleh Anu. Sebelum meninggalkan Anu, Ted sempat membantu lelaki itu meletakkan meja jualannya di bawah sebuah pondok berhampiran memandangkan meja tersebut agak berat.

Apa yang dilakukan oleh Ted adalah sesuatu yang sangat mulia. Dengan mengeluarkan sedikit wangnya sudah boleh membuatkan Anu gembira sepanjang hari itu. Tidak hanya itu, keprihatinan yang ditunjukkan oleh Ted jauh lebih bermakna bukan sahaja buat Anu malah buat semua yang mengetahui kisah ini. Jika Ted boleh menyebarkan kebaikan dan kasih sayang kepada orang yang tidak dikenalinya, mengapa kita tidak boleh melakukan hal yang sama? Ayuh, sebarkan kebaikan!

Buat yang tidak mengenali Ted Kunchok, 27, dia merupakan seorang ‘Youtuber’ dari Tibet yang juga merupakan seorang ‘travel vlogger’ dan selebriti media sosial. Dia popular kerana membuat video pengembaraan di saluran Youtube miliknya yang ditonton jutaan orang.

Ted mula membuat video Youtube pada April 2020 dan telah berjaya menjadikan dirinya sebagai ‘influencer’ media sosial. Dia memperoleh banyak pengikut di Instagram, Facebook, dan YouTube melalui kerjanya.

Adalah menjadi misinya untuk menyebarkan kasih sayang dan sifat positif di seluruh dunia dan untuk tujuan itu dia banyak menderma dan melakukan sumbangan kepada orang miskin.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI