26.1 C
Kuala Lumpur
Tuesday, December 5, 2023
UtamaInspirasiLarian malam hari calon tentera India yang tular ini terus menjadi inspirasi

Larian malam hari calon tentera India yang tular ini terus menjadi inspirasi

Seorang pemuda India telah menerima beberapa tawaran untuk merealisasikan impiannya menjadi anggota tentera selepas rakaman video menujukkan dia berlari pulang dari tempat kerja menjadi tular.

Video itu dirakam oleh pembuat filem India, Vinod Kapri yang menunjukkan Pradeep Mehra, pemuda berusia 19 tahun sedang berlari dalam perjalanan pulang ke rumah dan melepasi kereta Vinod yang menawarkan diri untuk memberikan tumpangan.

Twitter

Tetapi Pradeep menolak tawaran itu dengan berkata dia berlari kira-kira 10 kilometer setiap malam untuk mengekalkan bentuk badannya bagi menyertai Tentera India.

Video itu kini telah menjadi tular dengan lebih enam juta tontonan di media sosial.

Ketika itu Pradeep sedang berlari pulang ke rumah selepas selesai kerja syif malam di McDonald’s bandar Noida yang terletak di pinggir Delhi apabila Vinod melihatnya.

Twitter

Vinod berkata dia ingin menumpangkan Pradeep selepas melihat dia berlari dengan beg galas, memikirkan dia mungkin sedang menghadapi masalah atau dalam kecemasan.

Pembuat fiem ini merakam video dari keretanya ketika dia memandu perlahan-lahan bersama Pradeep, bertanya kepadanya beberapa soalan untuk memahami mengapa dia menolak untuk menaiki keretanya.

“Anda akan jatuh cinta dengan pemuda ini jika anda mendengar alasannya,” kata Vinod dalam perkongsian video itu di Twitter.

Twitter

Pradeep tinggal di Noida bersama abangnya dan memberitahu dia berlari setiap malam selepas pulang daripada selesai bekerja kerana dia tidak mempunyai masa pada siang hari untuk bersenam.

“Rutin saya akan terjejas jika saya ikut awak,” katanya sambil tersenyum dan tanpa berhenti, dia menolak tawaran Vinod dengan sopan.

Apabila Vinod memintanya untuk makan malam bersamanya, Pradeep turut menolak dengan berkata dia perlu memasak makanan untuk abangnya yang juga bekerja syif malam.

Twitter

Apabila ditanya mengapa dia tidak berlari pada waktu pagi, Pradeep  berkata dia terpaksa bangun awal dan memasak sebelum bergerak ke tempat kerja.

Ibu bapanya berada negeri utara Uttarakhand dan bapanya menjaga ibu Pradeep yang sedang sakit.

Kedengaran Vinod terus menjadi kagum sambil memuji sikap gigih dan berhati mulia Pradeep lalu dia bertanya apa yang akan dilakukannya jika video ini menjadi tular.

Twitter

“Siapa yang akan mengenali saya… jika ia menjadi tular, biarlah tidak mengapa, saya tidak melakukan apa-apa kesalahan,” jawabnya sambil ketawa.

Dan memang ia menjadi tular dalam tempoh 24 jam dan mendapat perhatian ramai termasuk para pemimpin dan selebriti di India.

Leftenan Jeneral (B) Satish Dua dalam ciapannya berkata dia telah bercakap dengan pegawai kanan Tentera India mengenai tawaran kemasukan tentera dan latihan Pradeep Mehra.

Twitter

Jurucakap parti pembangkang Samajwadi berkata mereka bersedia untuk membiayai pendidikan Pradeep serta membiayai bil hospital ibunya.

Yang lain berkata video yang memberi inspirasi itu juga mencerminkan ‘keadaan mendesak’ pencari kerja di kalangan anak muda di India.

Vinod Kapri kemudian telah kembali ke McDonald’s Noida untuk bertemu dengan Pradeep sebaik sahaja dia selesai bekerja.

Twitter

Katanya banyak panggilan daripada rakan, jiran dan orang kampung setelah menonton video larian kegigihan Pradeep itu.

“Dunia tunduk dengan kerja keras,” komennya mengenai sambutan luar biasa yang diterima dalam video itu.

Kali ini, si pemberi inspirasi Pradeep Mehra memutuskan untuk berehat satu hari daripada larian hariannya dan menerima tawaran Vinod yang ingin menumpangkannya untuk pulang ke rumah.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI