26.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaGaya HidupAir setinggi 1 inci boleh bahayakan kanak-kanak, ketahui cara elakkan anak lemas...

Air setinggi 1 inci boleh bahayakan kanak-kanak, ketahui cara elakkan anak lemas dalam bilik air

Bunyinya kedengaran seperti aneh sahaja tetapi ketahuilah bahawa kejadian lemas di bilik air boleh berlaku bila-bila masa sahaja. Kejadian kanak-kanak lemas dalam bilik air sebenarnya bukan isu baru jadi ianya tidak seharusnya dipandang remeh terutama oleh ibu bapa yang memiliki anak kecil.

Mungkin ramai yang masih tidak tahu bahawa kanak-kanak berisiko lemas walaupun kedalaman air hanya sekitar satu inci atau kurang daripada 2.5cm. Ya, hanya setinggi itu anak kecil kita boleh berhadapan dengan risiko lemas jika ditinggalkan sendirian!

Jadi, ibu bapa perlu lebih peka dan berhati-hati dengan keadaan anak dan bilik mandi. Berikut adalah ulasan dan perkonsian oleh Dr Kamarul Ariffin di Facebook miliknya tentang cara elakkan risiko anak lemas di bilik air.

CARA ELAK RISIKO ANAK LEMAS DALAM BILIK AIR:

Ibu bapa kena tahu hal ini. Kanak-kanak boleh lemas di dalam air walaupun kedalamannya hanya 1 inci atau kurang daripada 2.5 sentimeter.

Ada beberapa perkara kita perlu pastikan untuk elak risiko anak lemas di dalam bilik air, antaranya:

1. ELAK TINGGAL ANAK MANDI SENDIRIAN

Jangan tinggalkan anak mandi sendirian di dalam besen, baldi, tab mandi atau kolam berisi air walaupun untuk seketika. Jika keluar dari bilik air, bawa anak sekali.

2. TERDAPAT RISIKO TERGELINCIR

Selain lemas, kanak-kanak yang bermain di bilik air sendirian mudah tergelincir dan tersungkur kerana permukaan lantai licin. Terutamanya pada yang baru belajar berjalan.

3. SIMPAN BEKAS TAKUNGAN AIR

Kosongkan dan simpan bekas takungan air di tempat yang sesuai selepas menggunakannya supaya anak tidak ambil dan mengisikannya dengan air tanpa pengawasan.

4. TUTUP BEKAS TAKUNGAN AIR

Ada bilik air mempunyai binaan takungan air yang kekal seperti kolah. Jika tidak boleh kosongkan, maka tutuplah ia. Mangkuk tandas jenis duduk pun elok ditutup.

5. TUTUP PINTU BILIK AIR

Jika tak boleh kosongkan, dan tak boleh tutup bekas takung air. Maka tutuplah pintu bilik air jika tiada sesiapa menggunakannya. Ini untuk elak anak masuk tanpa kita sedar.

Semoga bermanfaat! Nanti kita belajar sikit tentang CPR untuk bayi pula, ya?

Sumber: Facebook

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI