29.4 C
Kuala Lumpur
Sunday, October 2, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaNetizen luah kekesalan, pelekat RFID tak dapat dikesan di plaza tol lantas...

Netizen luah kekesalan, pelekat RFID tak dapat dikesan di plaza tol lantas sebabkan kesesakan

Baru-baru ini, berlaku peralihan sistem pembayaran tol kepada penggunaan Radio Frequency Identification (RFID) yang dilaksanakan secara berperingkat.

Menerusi laporan, transaksi tol RFID dilaksanakan bagi kenderaan ringan dan mula beroperasi di semua 83 buah plaza tol di sepanjang Lebuhraya Utara-Selatan dari Juru hinggalah ke Skudai pada 15 Januari lalu.

Ringkasnya, penggunaan RFID menggantikan sistem pembayaran tol terdahulu bertujuan untuk membolehkan para pengguna lebuh raya menikmat pengalaman perjalanan yang lebih lancar, seringin dengan perkembangan teknologi terkini.

RFID sememangnya sudah lama digunakan di negara-negara maju seperti di Amerika Syarikat dan ternyata ia memberikan pengguna pengalaman pemanduan yang lancar.

Namun berbeza di Malaysia apabila para netizen meluahkan rasa tidak puas hati pada 17 Januari lalu, di waktu pagi di mana ramai pengguna bergegas ke tempat kerja.

Trafik dilaporkan sesak di beberapa lebuh raya sekitar Lembah Klang pada pagi itu berikutan isu dengan lorong RFID.

Beberapa pengguna mendakwa bahawa sistem itu gagal mengesan pelekat RFID pada kenderaan masing-masing.

Di tol Bandar Seri Putra, trafik sesak dilaporkan bermula seawal jam 7 pagi. Sementara itu, di tol Sungai Besi, kesesakan dilaporkan berlaku kira-kira 10 kilometer ke arah Kuala Lumpur.

Di laman Twitter, seorang pengguna @aimanpsikologi berkongsi sekeping foro menunjukkan kesesakan yang berlaku dari arah kediamannya.

Ia didakwa berpunca daripada pertukaran satu-satunya lorong SmartTAG kepada RFID. Perkara itu ternyata mengundang kemarahan orang ramai.

@AimanPsikologi/Twitter

Tentulah mereka berasa kesal dan tidak puas hati, memandangkan sistem pertukaran tersebut secara langsung membuatkan mereka lambat ke tempat kerja.

Semoga isu ini mendapat perhatian pihak tertentu dan segera diselesaikan hendaknya.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI