26.9 C
Kuala Lumpur
Thursday, June 8, 2023
UtamaBerita UtamaDikritik kerana hiasan kelihatan seperti ‘Qing Ming’, Suria KLCC lakukan dekorasi semula...

Dikritik kerana hiasan kelihatan seperti ‘Qing Ming’, Suria KLCC lakukan dekorasi semula untuk Tahun Baru Cina

Pusat membeli-belah Suria KLCC menerima kritikan netizen internet ekoran dekorasi Tahun Baharu Cina di luar pusat beli-belah tersebut yang kelihatan seperti ‘Qing Ming’.

Qing Ming merupakan “hari membersihkan kubur” atau Cheng Beng oleh etnik Cina dan pada tahun ini ia disambut pada 5 April nanti. Hari tersebut juga merupakan hari peringatan di mana orang ramai berkumpul untuk memberi penghormatan kepada nenek moyang mereka. Ketika perayaan ini beberapa ciptaan yang dibuat menggunakan kertas joss seperti wang kertas, peti harta karun, rumah agam dan kereta mewah akan dibakar untuk dijadikan persembahan kepada orang yang telah meninggal dunia.

Minggu lalu, laman Facebook Malaysia Shopping Mall menyiarkan beberapa gambar hiasan itu dan menarik perhatian netizen. Struktur hiasan seperti pagoda yang didirikan di luar pusat beli-belah itu dibina tinggi tetapi menurut netizen, ia hampir menyerupai peralatan sembahyang yang dibakar ketika Qing Ming.

Kedua-dua perayaan Tahun Baru Cina dan perayaan Qing Ming bersifat bertentangan, kerana Tahun Baru Cina adalah perayaan yang bertuah manakala perayaan Qing Ming merupakan perayaan yang suram. Tambahan lagi, memang menjadi pantang orang Cina, jika Tahun Baru mereka dikaitkan dengan kematian.

Sesetengah netizen berasa tersinggung dengan dekorasi tersebut kerana mereka percaya mengaitkan kematian dengan Tahun Baru Cina mungkin membawa nasib malang untuk tahun ini.

Seorang netizen Facebook mengatakan bahawa pihak KLCC seharusnya melakukan rundingan atau perbincangan dengan komuniti Cina atau melakukan penyelidikan terlebih dahulu sebelum mengeluarkan idea seperti itu.

Ekoran kecaman yang diterima pihak KLCC akhirnya melakukan operasi dekorasi semula. Bumbung pagoda dekorasi itu sudah dicat warna kuning, berbanding warna hijau pada asalnya.

Tidak hanya itu, tanglung merah yang menghiasi struktur itu juga telah diturunkan sebelum mereka mengecat semula bumbung pagoda tersebut.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI