29.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, October 1, 2023
UtamaGaya HidupTerjumpa batu permata ketika mendaki lapan tahun lalu, pendaki Perancis dapat hak...

Terjumpa batu permata ketika mendaki lapan tahun lalu, pendaki Perancis dapat hak pemilikan sebahagian permata selepas pemilik asal tidak ditemui

Siapa sahaja yang tidak pernah mendengar nama Mont Blanc yang merupakan gunung tertingi di benua Eropah. Buat mereka yang sememangnya pendaki pasti pernah mempunyai angan-angan untuk mendaki gunung indah ini. Keindahan luar biasa serta keunikannya membuatkan Monc Blanc sering menjadi destinasi pengembara di seluruh dunia. Gunung yang terletak antara sempadan Perancis dan Itali ini mempunyai ketinggian 4,807.80 meter pada pertengahan September tahun lalu.

Namun begitu, di sebalik keindahan Mont Blanc sebenarnya banyak kejadian buruk yang terjadi di situ. Percaya atau tidak, gunung ini menyaksikan banyak nyawa yang terkorban. Perubahan cuaca dan badai ekstrim yang kerap kali terjadi telah merenggut nyawa para pendaki.

Namun, tidak semua cerita di Mont Blanc adalah sesuatu yang buruk kerana di sebalik semua itu ada sebuah pengalaman berharga yang dilalui oleh pendaki. Contohnya, kisah seorang pendaki yang telah menemukan batu permata berharga.

Apa yang berlaku ialah seorang pendaki dari Perancis diceritakan telah menemui sebuah kotak yang penuh dengan batu permata berharga ketika sedang melakukan ekspedisi pendakian di Mont Blanc. Lapan tahun telah berlalu tetapi pemilik asal batu permata tersebut walau bagaimanapun masih tidak ditemui.

Ekoran kegagalan mengesan pemilik asal permata tersebut, pihak berkuasa memutuskan untuk membahagikan permata tersebut dan dikongsi antara pendaki tersebut dengan pihak berkuasa tempatan.

Menurut pihak berkuasa mereka percaya bahawa batu permata tersebut datangnya daripada nahas kapal terbang India yang berlaku lebih daripada 50 tahun dahulu. Kalau benar itu yang berlaku bermakna permata tersebut milik salah seorang anak kapal terbang yang terkorban.

Menurut laporan media yang komprehensif, pada 2013, seorang pendaki berusia 20-an sedang meneroka glasier berhampiran Mont Blanc apabila dia terjumpa sebuah kotak logam yang saiznya kecil sedikit daripada kotak kasut, dengan tulisan “Made in India” terukir di atasnya. Apa yang lebih mengejutkan di dalamnya terdapat 6,000 permata berharga, kebanyakannya zamrud dan nilam, yang bernilai kira-kira 300,000 euro (kira-kira RM 1,430,280).

Pendaki itu kemudian menyerahkan permata tersebut kepada pihak berkuasa Chamonix, yang kemudiannya telah menjalankan kerja-kerja mencari dan menjejaki pewaris kepada batu permata tersebut.

Mengikut undang-undang Perancis, jika pemilik asal batu permata itu tidak menuntutnya dalam tempoh masa dua tahun, harta itu dianggap telah kehilangan pemilikan dan boleh dibahagikan sama rata antara individu yang menemukannya dan kerajaan tempatan.

Oleh itu, pada Disember tahun lalu, pihak perbandaran Chamonix mengumumkan bahawa dua pakar permata telah mengagihkan batu permata secara sama rata antara individu yang menemukan permata itu dan pihak berkuasa tempatan. Pengagihan yang dilakukan menyaksikan kedua-dua pihak memperolehi sekitar 150,000 euro (kira-kira RM 715,140)

Menurut pihak berkuasa Chamonix mereka akan mempamerkan batu permata tersebut sebagai sebahagian daripada koleksi mineral geologi dan sejarah mereka di Muzium Kristal Chamonix yang dibuka semula baru-baru ini.

Jawatankuasa itu juga berkata bahawa permata itu mungkin datangnya dari Boeing 707 Air India, Kanchenjunga, yang terhempas di Mont Blanc pada 1966. Nahas kapal terbang itu telah mengorbankan 117 orang, termasuk mereka dari program nuklear India.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI