26.5 C
Kuala Lumpur
Monday, October 2, 2023
UtamaGaya HidupPelajar Indonesia jual swafoto dengan harga AS$1juta di NFT

Pelajar Indonesia jual swafoto dengan harga AS$1juta di NFT

SEMARANG: Seorang pelajar universiti di Indonesia telah menjadi sensasi internet selepas memperdagangkan hak digital untuk swafotonya dan memperoleh lebih daripada AS$1 juta pada platform perdagangan NFT yang menggunakan mata wang kripto.

Sultan Gustaf Al Ghozali, yang merupakan pelajar jurusan Sains Komputer di sebuah universiti di tengah kota Semarang, telah mengambil gambar dirinya sedang duduk di hadapan komputernya hampir setiap hari sejak lima tahun lalu.

Beliau berhasrat untuk menggunakan koleksi membabitkan hampir 1,000 swafotonya bagi membuat video ‘penetapan masa’ ketika hari konvokesyennya nanti.

Namun, selepas mempelajari mengenai teknologi ‘blockchain’, pemuda berusia 22 tahun itu memutuskan untuk memuatnaik gambarnya di ke platform dagangan NFT, OpenSea di bawah tajuk “Ghozali Everyday.”

“Saya fikir mungkin lucu jika adanya individu mahu mengumpul gambar saya.

“Pada mulanya, saya hanya meletakkan gambar itu pada harga AS$3 (RM12) kerana saya tidak pernah terfikir ada orang yang ingin membeli swafoto,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di kampus universitinya pada Khamis lalu.

Namun, ia menjadi kejutan buat Ghozali apabila satu gambar swafotonya dijual pada 0.247 matawang kripto atau AS$806 (RM3,367) pada hari Jumaat.

NFT telah mengubah barangan digital daripada ilustrasi kepada meme buat pengumpul barangan maya yang tidak boleh disalin semula.

Ghozali mula memuatnaik swafotonya akhir Disember lalu, namun jualannya meningkat selepas seorang chef selebriti mempromosikan gambar itu di laman sosialnya.

Dalam tempoh beberapa hari, lebih 400 individu membeli hak milik foto yang tidak memaparkan sebarang ekspresi pemuda berkenaan.

Sehingga tengah hari semalam, koleksi Ghozali mencecah nilai dagangan sebanyak 317 ether yang bersamaan dengan lebih AS$1 juta (RM4 juta).

“Secara jujurnya, saya masih tidak mempunyai keberanian untuk memberitahu ibu bapa saya kerana pastinya mereka hairan dari mana saya dapat duit sebanyak itu,”

Dalam beberapa hari akan datang lebih daripada 400 orang membeli pemilikan gambar tanpa ekspresi beliau.

Sehingga petang Jumaat, koleksi Ghozali telah mencapai jumlah dagangan sebanyak 317 eter, bersamaan dengan lebih daripada $1 juta.

“Sejujurnya saya masih belum berani untuk memberitahu ibu bapa saya, mereka akan tertanya-tanya dari mana saya mendapat wang,” Ghozali ketawa.

Ghozali sering mengemaskini statistik OpenSea video berkenaan di akaun Twitter miliknya, yang sehingga kini terdapat lebih 16,000 pengikut.

“Hari ini saya berjaya menjual lebih 230 ‘selfie’ dan sehingga kini saya masih tidak faham mengapa ada orang ingin membeli foto NFT saya.

“Namun saya sangat bersyukur dan berterima kasih. Akhirnya usaha saya selama lima tahun membuahkan hasil,” katanya menerusi ciapan di akaun Twitter miliknya pada Selasa lalu.

Ghozali, yang bercita-cita untuk membuka studio animasi sendiri satu hari ini berkata, dia akan melaburkan duit itu dan teruskan mengambil ‘selfie’ setiap hari sehingga tamat pengajian.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI