25 C
Kuala Lumpur
Sunday, October 2, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGlobalJepun keluar amaran tsunami setinggi 3 meter susulan letusan gunung berapi bawah...

Jepun keluar amaran tsunami setinggi 3 meter susulan letusan gunung berapi bawah laut di Tonga

Jabatan Meteorologi Jepun telah mengeluarkan amaran tsunami di beberapa kawasan berpantai di selatan Pulau Amami dan Pulau Tokara.

Amaran berkenaan dikeluarkan susulan letusan gunung berapi bawah laut di Tonga yang berlaku pada petang 15 Januari.

Menurut laporan NHK, pihak berkuasa menjangkakan ombak setinggi 3 meter bakal membadai kawasan-kawasan berkenaan.

Terdahulu, video letusan gunung berapi bawah laut di Tonga menjadi tular selepas letusan kelihatan dari angkasa yang berjaya dirakam oleh satelit.

Susulan letusan berkenaan, tsunami turut dilaporkan melanda beberapa kawasan di Tonga.

Biro Meteorologi Australia melaporkan tsunami setinggi 1.2 meter melanda ibu negara Tonga, Nuku’alofa pada jam 3.30 petang 15 Januari.

Selain amaran bencana yang sama turut dikeluarkan di beberapa kawasan pantai New Zealand, Fiji, pantai Pasifik Amerika Syarikat, Hawaii dan Alaska.

Dalam perkembangan terbaru 16 Januari, Agensi Meteorologi Jepun melaporkan tsunami melanda pulau Amami Oshima dengan ombak setinggi 1.2 meter pada jam 11.55 malam sebelum melanda kawasan lain di sepanjang pantai Pasifik Jepun.

@japantimes/ Twitter

Ombak tsunami setinggi 0.9 meter mencecah ke pulau Hokkaido serta wilayah barat daya Kochi dan Wakayama. Japan Airlines membatalkan 27 penerbangan di lapangan terbang seluruh negara.

NHK menyiarkan rakaman secara langsung dari pelabuhan di wilayah yang terjejas dengan menyeru 230,000 penduduk terbabit berpindah ke tempat lebih tinggi.

Jurucakap agensi kaji cuaca memaklumkan perubahan air pasang surut setinggi 1 meter telah dikesan selepas jam 11 malam tetapi tidak diklasifikasikan sebagai tsunami.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI