31.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, October 1, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaInspirasi“Buat apa simpan, bukan boleh bawa mati pun”, wanita ini kongsi nasihat...

“Buat apa simpan, bukan boleh bawa mati pun”, wanita ini kongsi nasihat berguna arwah ibunya yang boleh dijadikan pedoman

Tiada ibu bapa yang tidak mahukan yang terbaik buat anak masing-masing. Mereka seboleh mungkin mahu anak-anak membesar menjadi insan yang berguna.

Justeru, segala nasihat daripada mereka perlu diingat dan dipraktikkan di dalam kehidupan seharian, seperti apa yang dilakukan oleh seorang wanita ini.

Wanita bernama Nurlia Mohd Nor ini, berkongsi beberapa pesanan daripada arwah ibu. Walaupun ibunya tiada lagi di dunia, namun nasihatnya masih diingati Nurlia sehingga ke hari ini.

Berikut perkongsian Nurlia di laman Facebook miliknya, antara nasihat arwah ibu Nurlia yang boleh kita ikuti adalah :

#1 Pinggan mangkuk

Jelas Nurlia, pinggan mangkuk untuk kegunaan harian keluarga sebolehnya gunakan yang elok. Jangan tunggu tetamu datang, barulah kita keluarkan set pinggan mangkuk yang cantik.

Ini kerana lazimnya kita akan gunakan pinggan mangkuk biasa sahaja untuk kegunaan harian, apatah lagi jika ada anak kecil.

“Yang sebenarnya, family dalam rumah ini lagi kena raikan. Takkan tunggu tetamu datang baru suami atau anak-anak dapat merasa guna pinggan cantik kan. Mak dulu pinggan Pyrex coklat dia guna untuk pakai harian”.

“Buat apa simpan. Dah beli guna. Bukan boleh bawa mati pun”, kata bapa Nurlia pula. Harta benda sudah dibeli jadi silalah guna..

#2 Telekung

Sentiasa pastikan telekung bersih dan cantik. “Bila nak jumpa orang kita beria pilih baju cantik, siap make up bagai tapi nak menghadap Allah kenapa tak boleh cantik jugak kan. Tiba-tiba jadi berkira dan cincai saja”, tulis Nurlia.

Elakkan daripada memakai telekung yang sudah bertahi lalat, kuning mahupun kusam. Biarlah harganya murah asalkan bersih.

“Mak dulu telekungnya sentiasa bersih. Kalau tak sebab reput atau kain sudah jarang, memang boleh guna lagi. Bila Mak meninggal, saya wakafkan telekung-telekungnya yang masih elok di surau-surau”.

#3 Sejadah

Samalah seperti sejadah, ada masanya ia perlu dicuci. “Macam mana kita nak perkara lain pun cantik dan elok, sama jugalah dengan sejadah”.

Tambahnya, sejadah digunakan untuk menghadap Allah ketika bersolat, jadi jangan ambil mudah dan jangan biarkan ianya berbau kepam.

“Sampai masa kalau perlu tukar baru, tukarlah. Baju boleh beli dan tukar, kenapa sejadah tak boleh kan”, tulisnya lagi.

Ada benarnya setiap butiran perkongsian Nurlia. Sama-sama kita ambil iktibar ya. Mana yang baik, kita ikut, manakala yang buruk kita jadikan sempadan.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI