26.4 C
Kuala Lumpur
Wednesday, August 10, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaInspirasi5 fakta anda perlu tahu mengenai bekas Juara Dunia dan penerjun negara...

5 fakta anda perlu tahu mengenai bekas Juara Dunia dan penerjun negara bersara Cheong Jun Hoong

Penerjun negara Cheong Jun Hoong secara rasmi mengumumkan persaraannya selepas mewakili Malaysia selama lebih dua dekad sejak 1999.

Dalam satu kenyataan di laman sosial pada 4 Januari, Jun Hoong berkata beliau menerima kegagalannya dengan tangan terbuka.

“Sejak pembedahan lutut kedua saya pada 2018, saya hanya fokus kepada pemulihan dan mengumpulkan keberanian untuk kembali ke platform terjun dengan tujuan untuk melakukan yang terbaik di Sukan Olimpik pada tahun lepas walaupun menghadapi pelbagai halangan,” tulisnya. 

Facebook

“Tetapi saya mesti mengakui bahawa saya berasa kesal kerana saya tidak dapat beraksi secara ideal dalam pertandingan itu walaupun saya telah berusaha sebaik mungkin.”

Walaupun Jun Hoong menyatakan yang beliau ingin terus mewakili Malaysia, namun terpaksa menerima keputusan Majlis Sukan Negara (MSN) yang tidak memperbaharui kontraknya.

“Walau bagaimanapun, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada MSN, Kementerian Belia dan Sukan, dan Majlis Olimpik Malaysia atas sokongan mereka sepanjang tahun, kerana tanpa mereka saya tidak akan berada seperti sekarang.”

Jun Hoong juga berterima kasih kepada Institut Sukan Negara dan para doktor, ahli fisioterapi pemulihan, kaunselor, dan semua kakitangan lain atas sokongan dan galakan mereka untuk setiap langkah dalam kerjayanya.

Untuk meraikan kerjayanya yang cemerlang, berikut ialah beberapa fakta yang mungkin anda tidak pernah tahu mengenai penerjun negara itu:

#1. Berasal dari Batu Gajah, Perak

Twitter

Cheong Jun Hoong dilahirkan pada 16 April 1990 dan berusia 32 tahun pada tahun ini.

Menurut profil atlet FINA, beliau menceburi sukan terjun selepas bapanya mendaftarkannya untuk pelajaran renang pada usia empat tahun. Dipantau oleh jurulatih negeri Perak ketika itu, Zhou Xiyang, Jun Hoong dijemput untuk mencuba acara terjun pada usia sembilan tahun.

Pada usia 13 tahun, Jun Hoong mendapat tempat di Sekolah Sukan Bukit Jalil, di mana beliau mula berlatih dan bersaing secara profesional.

Secara visual berbadan kecil pada ketinggian 153cm, Jun Hoong pakar dalam acara terjun individu 1m, 3m dan 10m serta terjun seirama.

#2. Mencipta sejarah dengan menjadi rakyat Malaysia pertama memenangi gelaran kejohanan dunia dalam sukan terjun

Twitter

Jun Hoong dinobatkan sebagai juara dunia pada Kejohanan Dunia FINA di Budapest, Hungary pada tahun 2017 dengan membawa pulang emas dalam acara 10 meter Platform Individu Wanita.

Empat daripada tujuh hakim memberikan markah sempurna 10 pada terjunan terbaiknya dalam pertandingan itu, dan beliau menamatkan dengan markah keseluruhan 397.5.

Kemenangannya telah memecahkan rekod penguasaan China dalam sukan terjun dengan mencipta kejayaan yang penuh bersejarah.

“Ya Tuhan, saya adalah juara dunia! Saya hanya mengharapkan pingat, tetapi saya tidak sangka boleh mengalahkan penerjun China,” katanya ketika itu.

#3. Mempunyai sejarah kecederaan yang panjang dan hampir meninggalkan sukan itu pada usia 19 tahun

Twitter

Menurut FINA, Jun Hoong mengalami kecederaan belakang semasa Sukan Komanwel 2006 di Melbourne, Australia, yang memaksanya terlepas Sukan Asia pada tahun itu di Qatar.

Jun Hoong mempertimbangkan untuk meninggalkan sukan terjun pada 2009 tetapi digalakkan oleh jurulatihnya untuk bertahan.

Pada 2015, Jun Hoong cedera pada kedua-dua tumitnya selepas terlalu hampir dengan papan anjal semasa melakukan terjunan, dan pada 2017, beliau diganggu sekali lagi dengan masalah kecederaan belakang dalam Kejohanan Dunia di Budapest.

Jun Hoong berehat daripada kejohanan selepas menjalani pembedahan lutut pada Jun 2018.

Pada 2019, beliau mengalami kecederaan pada pergelangan tangan kanannya, yang disebabkan ketika menggunakan tongkat semasa pemulihan daripada kecederaan lutut kirinya.

#4. Sentiasa berlatih bersungguh-sungguh dan berjaya membuat kemunculan semula

Twitter

Cheong Jun Hoong berjaya mengatasi kecederaannya, dan meneruskan latihan selepas tempoh pemulihan dengan berjaya membawa pulang lebih banyak pingat untuk Malaysia.

Beliau juga menamatkan ijazah Sarjana Muda Komunikasi dari Universiti Putra Malaysia pada tempoh berehat.

“Saya pernah terfikir untuk bersara, tetapi itu adalah perkara biasa apabila anda berasa kecewa atau menghadapi masalah kerana kita adalah manusia,” katanya pada pertandingan Terjun Dalam Talian Antarabangsa Malaysia 2020.

“Saya masih mahu bersaing, dan itulah semangat yang ada pada saya sebagai atlet. Namun, untuk bersaing, saya perlu memastikan saya berada dalam keadaan terbaik untuk melakukan tugasan.”

#5. Cheong Jun Hoong berjaya membawa pulang sejumlah 34 pingat dunia FINA dan Olimpik di sepanjang kerjayanya

Twitter

Profil atletnya menyatakan Cheong Jun Hoong telah memenangi tujuh pingat emas, 14 perak, dan 13 gangsa sepanjang 22 tahun bertanding dalam kejohanan peringkat dunia.

Jun Hoong berjaya melakar namanya dalam kalangan atlet terhebat Malaysia dengan menggondol pingat perak dalam Sukan Olimpik Rio 2016 bersama Pandelela Rinong dalam acara 10 meter Platform Seirama Wanita.

Selain emas bersejarah di Kejohanan Dunia FINA 2017, Jun Hoong juga memenangi pingat gangsa dalam acara 10m Platform Seirama Wanita pada pertandingan yang sama, sekali lagi bersama Pandelela.

Twitter

Beliau ialah pemenang pingat emas enam kali dalam Sukan SEA, dan telah menggondol lebih banyak pingat di pelbagai edisi Sukan Komanwel, Siri Dunia Terjun FINA, Grand Prix Terjun FINA, Piala Dunia FINA, Piala Terjun Asia, dan Sukan Asia.

Cheong Jun Hoong turut diberi penghormatan membawa bendera Malaysia pada majlis perasmian Sukan SEA 2017 di Kuala Lumpur, dan turut dinobatkan sebagai Olahragawati Terbaik oleh MSN pada tahun yang sama.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI