31.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, October 1, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaKeindahan alam bak lukisan, alami penerokaan unik khazanah budaya Jeollanam-do, Korea Selatan

Keindahan alam bak lukisan, alami penerokaan unik khazanah budaya Jeollanam-do, Korea Selatan

Apabila membincangkan mengenai pelancongan ke Korea Selatan, kebanyakan orang akan memikirkan destinasi popular seperti Seoul, Busan, dan Pulau Jeju. Seoul merupakan bandar moden yang indah manakala Pulau Jeju mempamerkan keindahan alam semula jadi Korea Selatan.

Namun terdapat satu lagi tempat yang indah terletak di antara Seoul dan Pulau Jeju iaitu Jeollanam-do. Ramai yang berpendapat lawatan ke Korea Selatan tidak sempurna tanpa menjejakkan kaki ke Jeollanam-do.

Jeollanam-do terletak di pantai barat bahagian barat daya semenanjung Korea, menghadap China di seberang laut, ia dikenali sebagai “Mutiara Pantai Barat Daya Korea Selatan”. Ia digelar sebagai sebuah lukisan pemandangan yang indah di mana terdapat pergunungan, sawah padi, laut, pulau dan pantai yang banyak.

Bentuk muka bumi semula jadi seperti gunung, tasik, sungai, laut dan pulau masih terpelihara dengan baik. Selain pemandangan yang indah, Jeollanam-do dikatakan sebagai sebuah khazanah budaya rakyat Korea Selatan, di mana budaya rakyatnya yang makmur. 

Jeollanam-do juga diiktiraf sebagai “Kampung Makanan Menarik” di Korea Selatan, di mana ia merupakan tempat asal bagi pelbagai masakan tradisional Korea. Setiap bandar di Jeollanam-do mempunyai daya tarikan tersendiri.

Sebagai contoh, bandar pelabuhan Mokpo ialah kampung halaman ramai artis Korea Selatan yang terkenal; Yeosu, terletak di tengah pantai selatan Korea Selatan, bersinar di Ekspo Dunia 2012; Suncheon merupakan titik penumpuan bagi sejarah dan alam semula jadi.

Banyak filem dan drama televisyen telah difilemkan di sini; terdapat juga “Hometown of Bamboo”-Damyang County, “First Recreation Sanctuary of Jeonnam”-Gurye County, Perkampungan Pulau -Sinan County, dan lain-lain. Mari kita melancong ke Jeollanam-do untuk merasai pesonanya.

“Bandar Gourmet, Pelabuhan Romantik”- Mokpo

Mokpo ialah sebuah bandar pelabuhan di hujung barat daya Korea Selatan, ibu kota Wilayah Jeollanam-do, juga bandar pelabuhan terdekat ke Shanghai.

Pekan lama yang berpusat di “Gunung Yudal” mengekalkan bangunan permulaan zaman moden, dan anda boleh mengalami perjalanan nostalgia di sini.

Jalan kebudayaan merupakan tempat terletaknya monumen semula jadi, “Sagaram”, dan juga tertumpunya tempat kebudayaan seperti Muzium Maritim Negara, Muzium Sejarah Alam, Muzium Tembikar Kehidupan, dan Dewan Seni Budaya di sini. Mengalami suasana budaya secara mendalam dari Mokpo boleh dirasai di sini. Landskap semula jadi dan kebudayaan juga agak menarik.

Kereta Kabel Atas Laut Mokpo terkenal dengan pemandangan matahari terbenam di Laut Hadapan Mokpo dan keindahan Gunung Yudal. Perasaan memukau dapat dirasai apabila melihat Gunung Yudal yang semakin terang, ia seolah-olah berada di Athens, Greece.

Mokpo terkenal dengan hidangan makanan lautnya kerana lokasinya yang strategik dan makanan laut yang kaya. Apabila bercakap tentang makanan laut, orang Korea memikirkan Mokpo, dan apabila bercakap tentang Mokpo, mereka secara semula jadi memikirkan makanan laut.

Sotong, ikan pari bertompok, sashimi gutta-percha kuning, ketam bunga sejuk, ikan hairtail rebus pedas, sashimi bawal perak, mullet sejuk, sup monkfish (rebus pedas), dan sup kerapu dikenali sebagai “Mokura Nine Flavors” Ia adalah makanan paling lazat yang mencerminkan ciri-ciri Mokpo.

Seperti kata pepatah, jika anda tidak makan Mokura Nine Flavors di Mokpo, anda akan datang dengan sia-sia. Lawati Mokpo untuk merasai makanan laut yang berbaloi dan alami keseronokan menikmati makanan laut yang baru ditangkap dan terus dimasak.

“Perkampungan Pulau”-Sinan County (Sinan-gun)

Daerah Sinan adalah satu-satunya daerah di Korea Selatan yang terdiri daripada pulau-pulau, dan kini terdapat kira-kira seribu pulau.

Pulau Banwol dan Pulau Pak Ji ialah dua pulau bersebelahan di Daerah Sinan. Ia menjadi tarikan pelancongan yang baru. Kedua-dua pulau itu dihubungkan dengan jambatan berwarna ungu sepanjang kira-kira 1.4 kilometer.

Pemandangan pada malam amat romantis di bawah pencahayaan lampu dan cahaya bulan. Terdapat juga bunga lavender ungu, dan pelbagai bangunan serta kemudahan juga dicatkan dengan warna ungu.

Sekelilingnya dipenuhi dengan warna ungu yang mempesonakan, maka tidak hairanlah ia dikenali sebagai “pulau ungu” (Purple Island).

Bagi menarik lebih ramai pelancong yang suka mendaki, majlis tempatan daerah Sinan telah membina persiaran dan denai mendaki di pulau itu.

Jika anda ingin memilih cara yang lebih cepat untuk menikmati pemandangan di pulau itu, anda boleh menyewa basikal di pintu masuk pulau.

Selain itu, Purple Island telah dinobatkan sebagai salah satu “Perkampungan Pelancong Terbaik” oleh Pertubuhan Pelancongan Dunia, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

“Laut Malam yang Menawan”- Yeosu

Bercakap tentang “Laut Malam Yeosu”, Yeosu wajib diperkenalkan. Yeosu merupakan bandar pantai yang cantik. Pada waktu malam, terdapat lampu yang terang di mana-mana, keindahan Yeosu di bawah lampu neon yang cantik membuatkan ramai tidak sanggup meninggalkan bandar itu.

Jika anda ingin menikmati pemandangan malam bandar yang lengkap dari udara, maka Kereta Kabel Laut Yeosu adalah pilihan terbaik. Ini adalah kereta kabel pertama Korea yang menghubungkan pulau dan darat, dengan panjang keseluruhan kira-kira 1.5 kilometer. Kereta tersebut dibahagikan kepada kereta kristal dan kereta biasa.

Jika anda ingin merasai kereta kabel yang lebih realistik dan mengujakan, disyorkan untuk menaiki kereta kabel kristal. Ia adalah kebanggaan Kereta Kabel Laut Yeosu. Tapaknya diperbuat daripada kaca terbaja, pengalaman melalui laut di bawah kaki pasti sukar dilupakan. Pemandangan laut yang luas dapat dinikmati melalui tingkap, fikiran pun menjadi tenang.

Selain menaiki kereta kabel pada waktu siang, juga disyorkan untuk menaiki kereta kabel pada waktu malam untuk menyaksikan pemandangan malam Yeosu di atas laut.

Tidak seperti pemandangan semula jadi laut biru dan langit biru pada siang hari, pemandangan malam Yeosu penuh dengan perasaan romantis. Ia telah menjadi lokasi wajib untuk “check-in” dalam pelancongan ke Yeosu.

Taman Doosan, yang menghadap Jambatan Doosan dan Pulau Jiangjun pada waktu malam, juga merupakan pilihan yang baik untuk menikmati keindahan Yeosu.

Di sini, persembahan jalanan boleh dilihat di mana-mana, penghibur menyanyi dengan bersungguh-sungguh, dan orang ramai pula menghayati lagu yang dipersembahkan. Ia adalah satu lagi keseronokan rohani selepas lawatan sehari.

Apabila anda datang ke Yeosu dan ingin merasai hidangan makanan laut yang segar, maka pilihan pertama Carriage Street yang terkenal dengan gerai makanannya. Menikmati makanan laut dan angin laut di tepi pantai pada waktu malam seolah-olah segala masalah dapat dilupakan.

Yeosu di Jeollanam-do, Korea Selatan, wajib dilawati sekali buat seumur hidup. Percayalah anda bukan sahaja dapat melihat pemandangan yang indah, tetapi juga keluarga, persahabatan dan cinta!

“Bandar Bersejarah dan Ekologi”- Suncheon

Suncheon ialah bandar ekologi menarik yang juga satu-satunya tanah lembap pantai yang lengkap di dunia. Di tanah lembap Teluk Suncheon, dua projek pengalaman paling popular ialah Pengalaman Sinaran Bintang Teluk Suncheon dan Pengalaman Ekologi Teluk Suncheon.

Pengalaman sinaran bintang merupakan aktiviti memerhati jasad angkasa di langit malam Teluk Suncheon dengan menggunakan teleskop. Manakala pengalaman ekologi berubah mengikut musim yang berbeza dengan tema yang berbeza.

Aktiviti merangkumi mengamati keindahan semula jadi Teluk Suncheon seperti burung migrasi, tumbuhan halofit dan organisma bentik. Jika anda perhatikan dengan teliti ke kawasan Teluk Suncheon, anda juga boleh melihat ketam dan ikan kepala panjang di kawasan berlumpur.

Taman Negara Teluk Suncheon ialah taman perhutanan buatan terbesar yang dibina untuk melindungi Teluk Suncheon, ia juga merupakan taman perhutanan buatan pertama di Korea Selatan.

Di sebelah timur halaman adalah halaman bertema Sepanyol, Mexico, Perancis, Jerman, Belanda, Amerika Syarikat, Itali, Britain, China, Jepun, Thailand dan negara lain, dan di sebelah barat adalah kawasan tanah lembap dan arboretum (Taman besar yang ditanam dengan pokok-pokok dan tumbuhan yang lain).

Oleh kerana hanya terdapat beberapa halaman yang bersambung, jika anda ingin melawat setiap halaman, anda perlu menaiki kereta persiaran di halaman. Setiap sudut halaman boleh diambil gambar dan “check-in”. Gambar berkualiti seperti dalam majalah dapat saja diambil di mana sahaja anda pergi.

Jika anda ingin merasai budaya rakyat Jeollanam-do, terdapat sebuah bandar purba di kawasan pergunungan iaitu Perkampungan Rakyat Nak An Eupseong. Terdapat bandar purba, kampung dan rumah persendirian yang dipelihara dengan baik dari era Joseon.

Walaupun mempunyai sejarah yang panjang, tembok kota di situ masih mengekalkan bentuknya seperti zaman dahulu.

Masih terdapat lebih daripada 100 buah keluarga yang tinggal di bandar tersebut. Rumah jerami yang tidak terkira banyaknya seolah-olah telah mengembara dari bandar moden ke era Joseon, penuh dengan pesona yang diwarisi daripada orang dahulu kala, ia telah menjadi lokasi penggambaran bagi banyak drama sejarah.

Banyak adegan drama Korea “Dae Jang Geum” dirakam di sini. Di Perkampungan Rakyat Le’an Yicheng, terdapat juga pelbagai aktiviti dan persembahan pengalaman adat tradisi rakyat, yang juga patut dikunjungi oleh pelancong dengan lebih teliti.

“Perkampungan Buluh, dan Puisi”- Damyang

Damyang County ialah tempat di mana cendekiawan terkenal meninggalkan jejak mereka. Pada masa lalu, untuk membolehkan cendekiawan menulis dan melukis dengan lebih baik, pondok dibina dalam persekitaran landskap yang indah dan tenang. Terdapat sepuluh pondok yang penuh dengan suasana budaya. Ia merupakan tempat terbaik bagi merehat dan menenangkan minda.

Damyang terkenal dengan buluh hijaunya, di mana taman buluh hijau yang wajib dilawati. Terdapat taman buluh yang padat, udara yang segar, tempat duduk yang cantik dan romantis, dan laluan pejalan kaki yang sunyi.

Berjalan ke dalam hutan buluh seperti terasing dari dunia luar, tanpa bunyi bising, ia amat tenang dan menyegarkan. Laluan itu terdiri daripada lapan tema, pelbagai arca dan papan tanda kayu yang dibina pada kedua-duanya sisi mengikut latar belakang cerita yang sepadan.

Pelawat boleh memilih laluan berjalan kaki untuk melawat mengikut masa dan kekuatan fizikal mereka sendiri.

Selepas menikmati kesegaran taman buluh hijau, anda boleh pergi ke pusat khidmat pelancong untuk rehat minum teh. Teh di sini diperbuat daripada titisan embun yang diambil daripada daun buluh. Rasanya manis dan wangi.

Pada masa yang sama, taman buluh hijau juga mempunyai kemudahan seperti dewan pameran ekologi, air terjun buatan, kolam teratai ekologi, perkampungan budaya puisi, tempat persembahan, dan lokasi penggambaran pengiklanan filem dan televisyen. Bagi memudahkan lawatan malam, lampu hutan malam dipasang khas di dalam taman.

“Tempat Peranginan Pelancong No.1 Jeollanam-do”- Gurye

Daerah Gurye terletak di barat daya semenanjung Korea, berhampiran dengan bandar-bandar utama seperti Seoul, Busan dan Gwangju. Ia adalah pusat peranginan pelancongan utama di Jeollanam-do.

Gurye, yang menggabungkan budaya tradisional dan pemandangan semula jadi, mempunyai banyak kuil purba, seperti Kuil Huayan, Kuil Quanyin dan Kuil Yangu.

Antaranya, Kuil Hwaeumsa dengan sejarah terpanjang terletak di lereng gunung Gunung Jirisan di Daerah Gurye. Ia merupakan kuil terbesar di antara banyak kuil di Gunung Jirisan dan salah satu kuil terpenting di dunia, Buddha Korea. Jalan ke Kuil Huayan berdekatan dengan lembah, yang mana lembah ini dipanggil Lembah Kuil Huayan.

Di sepanjang lembah yang berliku di jalan pergunungan dan di sebelah kanan jalan adalah tempat berehat untuk “Hiburan dalam Bandar”, dengan kotej jerami dan kincir air di mana-mana. Selepas melepasi tempat rehat, tiba pula di Kuil Huayan.

Di dalam kuil, terdapat bangunan kayu biasa Gakwongjeon, pagoda batu tiga tingkat dengan empat singa, struktur tanggam dan duri Dewan Besar, serta pagoda batu lima tingkat yang megah. Cahayanya yang dikenali sebagai “lampu cerah”.

Di samping itu, terdapat banyak peninggalan budaya yang merupakan khazanah negara dan karya seni yang diukir oleh tukang batu pada era Silla, yang patut dinikmati oleh para pengunjung.

Jika anda bosan dengan kehidupan yang serba pantas di bandar, anda juga boleh melakukan perjalanan keseronokan meditasi untuk mencari kedamaian dan ketenangan dalaman untuk diri anda.

 Jeollanam-do kaya dengan landskap semula jadi dan tarikan kebudayaan. Sama ada anda berehat, mencari keseronokan atau mengalami tradisi eksotik, anda boleh berpuas hati di Jeollanam-do.

Seperti kata pepatah, “lebih baik untuk melihat sekali daripada mendengar seratus kali”. Anda juga mungkin mengembara di tempat menarik dan mengalami sendiri kegembiraan itu dengan melihat, menikmati makanan, menerokai dan mengetahui.

Untuk mengetahui lebih lanjut, sila klik sini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI