25.2 C
Kuala Lumpur
Monday, November 28, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaKesihatanKekebalan imuniti semula jadi ‘versus’ kekebalan imuniti daripada vaksin

Kekebalan imuniti semula jadi ‘versus’ kekebalan imuniti daripada vaksin

“Dia ada pas!”, ujar seorang bapa yang sedang duduk di lapangan terbang Bismarck, North Dakota di Amerika Syarikat, di mana mereka terkandas ekoran kelewatan penerbangan.

Kedua bapa bersama anaknya yang berusia 5 tahun itu didapati sedikit demam dan positif COVID-19. Anaknya itu juga terpaksa dihalang untuk pergi ke sekolah selama beberapa minggu.

“Dia diuji negatif kemudiannya dan bersedia untuk ke sekolah. Dia juga boleh bergerak ke mana sahaja tanpa lakukan ujian saringan. Saya dan isteri telah divaksin, tetapi dia tidak. Tiada vaksin untuk usianya”, kata bapa itu.

Imuniti semula jadi di Jerman adalah dikira

Sejak awal bulan Julai di Jerman, jika anda menunjukkan bukti anda telah pulih daripada COVID-19 dan diuji negatif kemudiannya, anda dikira mempunyai imuniti terhadap wabak tersebut.

Namun di AS, mereka yang telah pulih daripada COVID-19 (dengan menunjukkan perlindungan tinggi sama ada melalui ujian antibodi atau sel T) perlu juga mendapatkan vaksin. Malah, CDC telah secara aktif menggesa rakyat Amerika yang telah menghidap COVID untuk mendapatkan vaksin.

Pegawai kesihatan persekutuan dan negeri Amerika, melalui media arus perdana dan media sosial, serta di saluran rasmi mereka, menegaskan bahawa vaksin COVID menawarkan perlindungan yang lebih baik daripada imuniti semula jadi.

CDC gesa vaksinasi untuk mereka yang pulih daripada COVID19

Kenyataan CDC dari Ogos merumuskan kedudukan rasmi dengan baik : “Kajian CDC Baharu: Vaksinasi Menawarkan Perlindungan Lebih Tinggi Daripada Jangkitan COVID-19 Sebelumnya”.

“Jika anda pernah menghidapi COVID-19 sebelum ini, sila dapatkan vaksin,” kata pengarah CDC Dr. Rochelle Walensky. “Mendapatkan vaksin ialah cara terbaik untuk melindungi diri anda dan orang lain di sekeliling anda, terutamanya apabila varian Delta yang menular dan merebak ke seluruh negara”.

Tetapi adakah ia benar-benar berlaku?

Kekebalan imuniti ‘versus’ kekebalan vaksin

Walaupun tajuk berita sensasi, jangkitan semula dengan COVID-19 nampaknya sangat jarang berlaku. Jika anda tidak divaksin dan menghidap COVID, peluang anda untuk dijangkiti semula adalah tipis.

Laporan awal daripada saintis Israel menunjukkan bahawa daripada 149,735 orang di Israel dengan kes COVID-19 yang disahkan (didokumenkan melalui ujian PCR positif) hanya 154 orang mempunyai bukti jangkitan semula, iaitu kira-kira 1 dalam 1,000.

Walau bagaimanapun, kajian lain menunjukkan bahawa kemungkinan jangkitan semula lebih rendah daripada 1 dalam 1,000. Para saintis Klinik Cleveland yang memeriksa kohort 52,238 pekerja mendapati tiada kes jangkitan semula dalam kalangan orang yang tidak divaksinasi dengan bukti jangkitan SARS-Co-V-2 sebelumnya.

Kajian yang sama menunjukkan bahawa orang yang diberi vaksin yang tidak mempunyai COVID-19 mempunyai risiko jangkitan yang lebih rendah daripada orang yang tidak divaksinasi. Namun, para penyelidik membuat kesimpulan bahawa individu yang pernah menghidap SARS-CoV-2 tidak mungkin mendapat manfaat daripada vaksinasi COVID-19, dan vaksin boleh diberi keutamaan dengan selamat kepada mereka yang belum dijangkiti sebelum ini.

Jangkitan ‘sarbecovirus’ melindungi daripada penyakit masa depan

Faedah imuniti yang diperoleh secara semula jadi mungkin melangkaui perlindungan terhadap COVID. SARS-CoV-2, virus yang menyebabkan COVID-19, adalah sebahagian daripada keluarga virus yang dikenali sebagai ‘sarbecovirus’.

Gejala berbeza secara meluas pada orang yang berbeza, tetapi virus ini boleh mewujudkan sindrom pernafasan akut yang teruk yang biasanya bermula dengan demam dan sakit badan, menurut CDC.

Terdapat dua wabak SARS sebelum ini. Wabak 2003 yang dianggap berasal dari China pada 2002 menjangkiti kira-kira 8,098 orang dan membawa kepada kira-kira 774 kematian, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Satu lagi wabak SARS yang lebih kecil berlaku pada tahun 2004.

Kedua-dua wabak ini adalah berciri mengehadkan diri : manusia berjaya mengatasi penyakit secara semula jadi tanpa kempen vaksinasi besar-besaran. Penyelidikan mengenai jangkitan sarbecovirus lain ini adalah terhad, tetapi nampaknya apabila kita memperoleh imuniti semula jadi terhadap virus ini, ia membantu melindungi kita daripada penyakit masa depan.

Untuk mengkaji perkara ini, saintis di San Francisco mengambil darah daripada orang yang pernah dijangkiti COVID (SARS-CoV-2 dan SARS-Co-V) dan menilai 12 antibodi dalam darah. Seperti yang dilaporkan dalam Nature, penyelidik California mendapati bahawa satu antibodi khususnya (S2H97) dapat mengikat pelbagai jangkitan sarbecovirus dan menghalang virus daripada merebak dalam eksperimen makmal. Apabila mereka menguji antibodi hamster, ia menghalang tikus daripada jatuh sakit.

“Antibodi super” ini, yang diperoleh secara semula jadi pada dasarnya menyekat virus SARS daripada merebak ke sel lain. Walaupun penyelidikan digunakan untuk mempromosikan idea membangunkan vaksin yang luas, ia juga menunjukkan bahawa mungkin terdapat manfaat berpanjangan kepada jangkitan semula jadi.

Penyakit virus : Kekebalan semula jadi memberi perlindungan berpanjangan

Dengan penyakit berjangkit lain yang disebabkan oleh virus, kita telah melihat bahawa jangkitan semula jadi memberikan perlindungan yang lebih tahan lama daripada imuniti vaksin. Sebagai contoh, kajian 2017 terhadap orang dewasa di Republik Czech yang diterbitkan dalam jurnal saintifik PLOS One menunjukkan bahawa perlindungan tertinggi terhadap campak, seperti yang diukur oleh tahap antibodi dalam darah manusia, adalah pada orang berumur lebih 50 tahun yang dijangkiti secara semula jadi sebelum pelaksanaan vaksin campak.

Penyelidikan lain mengenai selesema babi (H1N1) yang diterbitkan dalam Journal of Experimental Medicine pada tahun 2011, mendapati antibodi yang luar biasa berkuasa dalam darah 9 orang yang dijangkiti selesema babi secara semula jadi dan pulih daripadanya.

Sekali lagi, penyelidikan ini dipamerkan oleh laporan berita sebagai bukti bahawa kemungkinan membangunkan vaksin satu saiz untuk semua terhadap jenis virus selesema yang berbeza, apa yang sebenarnya ditunjukkan ialah pemulihan daripada jangkitan virus yang diperoleh secara semula jadi bukan sahaja memberi orang imuniti jangka pendek terhadap virus lain tetapi mungkin juga memberi manfaat berpanjangan dalam memerangi jangkitan virus lain juga.

Oleh kerana SARS-CoV-2 ialah virus baru dan vaksin untuk melindungi daripadanya hanya tersedia pada bulan Januari, secara saintifiknya adalah tidak mungkin untuk mengetahui perlindungan jangka panjang yang ditawarkan oleh sama ada jangkitan atau vaksin.

Walau bagaimanapun, apabila lebih banyak data masuk, nampaknya walaupun jangkitan ringan boleh memberikan perlindungan yang teguh daripada jangkitan COVID-19. Satu kajian dari Julai menilai 254 pesakit COVID-19 sehingga lapan bulan dan mendapati tindak balas imun berasaskan luas yang tahan lama, walaupun dalam kalangan pesakit yang pulih COVID yang hanya mengalami gejala ringan.

Data terkini yang lain juga menunjukkan bahawa imuniti semula jadi adalah tahan lama. Satu kajian dari Finland yang diterbitkan pada bulan September dalam European Journal of Immunology mendapati bahawa dalam pesakit yang pulih COVID, perlindungan terhadap jangkitan semula berterusan selama lebih setahun.

Ahli imunologi: Kekebalan semula jadi lebih baik daripada pemvaksinan

Satu lagi kajian besar dari Ogos meneliti pangkalan data 2.5 juta warga Israel dan mendapati bahawa imuniti semula jadi memberikan perlindungan yang tahan lebih lama dan lebih kuat terhadap jangkitan, penyakit bergejala dan kemasukan ke hospital yang disebabkan oleh varian Delta SARS-CoV-2, berbanding BNT162b2. imuniti yang disebabkan oleh vaksin dua dos.

Kajian Israel ini mendapati bahawa orang yang diberi vaksin yang tidak pernah dijangkiti sebelum ini adalah 6 hingga 13 kali lebih berkemungkinan untuk dijangkiti COVID-19 berbanding orang yang tidak divaksinasi yang telah menghidap penyakit itu.

“Ia adalah contoh tentang bagaimana imuniti semula jadi benar-benar lebih baik daripada vaksinasi”, kata Charlotte Thalin, seorang penyelidik imunologi dan pakar dalam perubatan dalaman yang berpangkalan di Stockholm, Sweden, memberitahu Science.org.

Di manakah sains di sebalik tolakan vaksin CDC?

Memandangkan perlindungan semula jadi yang diberikan kepada orang yang pulih daripada COVID, mengapa CDC begitu berhasrat untuk mendapatkan setiap rakyat Amerika yang layak divaksinasi, malah mereka yang telah pulih dan telah memperoleh imuniti secara semula jadi?

Siaran akhbar CDC merujuk hanya dua laporan. Laporan pertama menunjukkan bahawa orang yang tidak divaksinasi di Kentucky hampir 2 1/2 kali lebih berkemungkinan untuk dijangkiti semula COVID berbanding individu yang divaksin sepenuhnya.

Laporan CDC kedua, yang dikarang bersama oleh lebih daripada 40 doktor perubatan dan pegawai kesihatan awam (beberapa daripadanya mendedahkan hubungan langsung dengan syarikat farmaseutikal yang mengeluarkan dan mendapat keuntungan daripada vaksin ini), melihat kadar kemasukan ke hospital bagi orang dewasa berumur 65 tahun ke atas.

Ia menyimpulkan bahawa dalam kalangan orang dewasa berumur 65-74 tahun, keberkesanan vaksinasi penuh untuk mencegah kemasukan ke hospital adalah 96 peratus untuk Pfizer-BioNTech, 96% untuk Moderna dan 84% untuk Janssen COVID-19.

Laporan kedua yang dipetik oleh CDC mengecualikan pesakit dimasukkan ke hospital yang hanya mempunyai satu dos bagi mana-mana vaksin COVID kurang daripada 14 hari sebelumnya. Ia juga tidak menyatakan sama ada mereka yang diberi vaksin atau mereka yang tidak divaksinasi mempunyai sejarah jangkitan terdahulu.

Oleh itu, laporan itu tidak memberi penjelasan sama ada imuniti vaksin lebih tahan lama daripada imuniti daripada jangkitan dan tidak menawarkan bukti untuk membenarkan idea bahawa pesakit yang pulih COVID harus diberi vaksin.

CDC tidak menyebut kajian lain yang menunjukkan penemuan bertentangan dengan kajian Kentucky. Tidak jelas sama ada agensi itu menyemak kajian tersebut dan mendapati kajian Kentucky lebih kukuh atau hanya menganggap kajian Kentucky dalam membuat dasar mereka untuk mengesyorkan dan menghendaki mereka yang dijangkiti sebelum ini mendapatkan vaksin.

Sementara itu, kebanyakan sains hebat menyokong keunggulan imuniti yang diperolehi. Fakta itu telah meletakkan beberapa orang, seperti Laurie Lentz-Marino, dalam kedudukan yang sukar kerana mereka cuba mengimbangi akibat tidak mematuhi mandat vaksin terhadap pemahaman mereka tentang perkara yang terbaik untuk kesihatan mereka.

“Imuniti yang disebabkan oleh vaksin tidak boleh tahan lama dan teguh seperti imuniti yang diperoleh secara semula jadi,” kata Lentz-Marino, yang mengajar kelas kimia dan biologi di Kolej Mount Holyoke di South Hadley, Massachusetts, selama lebih daripada 20 tahun.

“Sistem imun manusia tahu apa yang dilakukannya. Kita adalah spesies yang sangat berjaya. Jika tidak, tidak akan ada hampir 8 bilion orang di planet ini”, kata Lentz-Marino yang baru-baru ini meletakkan jawatan gara-gara mandat vaksin dan pemakaian pelitup muka di sana.

“Ia adalah satu jenaka yang menyedihkan untuk berfikir bahawa kita fikir kita lebih tahu segalanya daripada alam semula jadi. Kita menuju kea rah yang salah. Sungguh angkuh jika kita fikir kita boleh mereka semula bentuk sistem imun kita”.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI