25.9 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaInspirasiNenek 84 tahun sanggup kerja kupas bawang untuk hidup berdikari

Nenek 84 tahun sanggup kerja kupas bawang untuk hidup berdikari

Kebanyakan orang apabila mencecah usia emas akan mula menjadi sensitif terhadap persekitaran.

Pada peringkat ini, golongan emas ini lebih cenderung untuk bergantung kepada orang lain terutamanya anak-anak disebabkan oleh kudrat yang tidak lagi kuat seperti dulu.

Namun tidak bagi nenek yang berusia 84 tahun ini di mana dia masih gigih bekerja setiap hari dengan mengambil upah mengupas kulit bawang.

Ricky Narayanan/Facebook

Berdasarkan perkongsian oleh tukang masak yang bernama Ricky Narayanan di Facebook ini, nenek yang lebih mesra dengan panggilan Ammakannu ini sanggup berjalan kaki sejauh 2 hingga 3 kilometer setiap hari untuk menjual di sayuran di Pasar Awam Salak.

Namun begitu, memandangkan wabak pandemik telah melanda negara dan hal ini secara langsung menjejaskan rutin harian nenek Ammakannu.

Ricky Narayanan/Facebook

Bagaimanapun, nenek ini tetap tidak mengalah. Dia kemudian datang ke kedai milik Ricky dan meminta sebarang pekerjaan yang boleh dilakukan di kedai tersebut seperti mengupas kulit bawang.

Kegigihan nenek Ammakannu memberikan inspirasi kepada Ricky untuk berkongsi kisah tersebut di laman Facebook.

Ricky Narayanan/Facebook

Memetik laporan World of Buzz, Ricky menjelaskan bahawa Ammakannu sering datang ke kedainya dan bertanya sama ada Ricky memerlukan pertolongan.

Ricky akan memberikan tugasan seperti mengupas bawang merah, bawang putih atau halia. Nenek Ammakannu akan pulang sekitar jam 4.30 petang setelah tugasannya selesai.

Ricky Narayanan/Facebook

“Dia sering datang ke kedai saya untuk kupas bawang. Saya tidak memberikan tugasan yang berat tetapi saya sangat mengagumi kegigihannya untuk bekerja meskipun sudah berusia”.

Jelas Ricky lagi, kehadiran nenek Ammakannu mengingatkan Ricky pada ibu kandungnya yang tinggal di Pulau Pinang. Disebabkan itulah, dia melayan nenek Ammakannu sama seperti ibunya sendiri.

Ricky cuma berharap agar generasi muda masa kini dapat menjadikan nenek Ammakannu sebagai sumber inspirasi untuk sentiasa rajin bekerja demi mencapai masa depan yang lebih baik.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI