31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaGaya HidupPerbandingan cabaran dan realiti kehidupan ibu dulu dan sekarang

Perbandingan cabaran dan realiti kehidupan ibu dulu dan sekarang

Perbandingan cabaran dan realiti kehidupan ibu dulu dan sekarang amat ketara atas beberapa faktor seperti sosial, ekonomi dan teknologi.

Gambar hiasan adalah imej janaan Midjourney

Faktor Sosial

Pada masa dahulu, komuniti amat erat dan persekitaran lebih selamat membolehkan kanak-kanak bermain di luar rumah tanpa banyak pengawasan.

Ibu-ibu boleh mengurus rumah tangga dengan lebih tenang kerana mereka tahu anak-anak selamat bermain di sekitar kawasan rumah baik di kampung mahupun di bandar.

Namun sejak beberapa tahun kebelakangan ini, berlaku banyak kes penculikan seperti kes Nurin Jazlin Jazimin yang diculik pada tahun 2007 menimbulkan kebimbangan dalam kalangan ibu bapa untuk melepaskan anak mereka bermain di luar kawasan rumah.

Faktor Ekonomi

Jika dahulu, ibu hanya fokus di rumah sahaja namun kini ibu terpaksa bekerja demi membantu menampung keperluan keluarga.

Hal ini sedikit sebanyak telah menimbulkan tekanan kepada ibu yang bukan sahaja perlu mengurus kerjaya tetapi juga mengurus rumah tangga dan penjagaan anak-anak.

Faktor Teknologi

Biarpun teknologi dan media sosial membawa kedua-dua manfaat dan cabaran namun ia juga mendedahkan kepada risiko baharu seperti ketagihan skrin.

Ibu-ibu kini perlu lebih berwaspada dan proaktif dalam pemantauan anak-anak dan ini membuatkan ibu adakalanya tertekan.

Hal ini dikatakan demikian kerana ibu sekarang terhimpit dengan keadaan sama ada membiarkan anak menangis tanpa menghiraukan permintaan terhadap gajet atau memberikan sahaja gajet supaya anak-anak tidak menangis.

Faktor Keselamatan dan Kebimbangan

Ibu-ibu pada masa kini perlu sentiasa mengawasi anak-anak mereka baik di mana-mana sahaja mereka berada.

Hal ini disebabkan ancaman seperti penculikan dan kemalangan jalan raya membuatkan ibu-ibu kini tidak senang duduk memikirkan keberadaan anak-anak.

Gambar hiasan adalah imej janaan Midjourney

Perkara mengenai cabaran dan realiti kehidupan ibu dulu dan sekarang ini sentiasa menjadi topik hangat lebih-lebih lagi di media sosial.

Mun Onnie, seorang pengguna media sosial Facebook telah berkongsi pendapat mengenai perbezaan kemampuan ibu dulu dan sekarang dalam penjagaan anak-anak.

Antara perkara penting yang diketengahkan dalam hantarannya itu adalah:

 1. Ibu dulu boleh menyiapkan kerja-kerja rumah tanpa gangguan kerana anak-anak pada waktu itu bebas bermain di luar bersama kawan-kawan dalam keadaan selamat.
 2. Ibu dulu tidak bimbang jika anak perempuan mereka bermain dengan anak lelaki jiran kerana kanak-kanak pada waktu itu hanya bermain semata-mata.
 3. Ibu sekarang pula risau dengan keadaan sosial semasa dan tidak sanggup membiarkan anak-anak berlainan jantina bermain sesama mereka tanpa pengawasan.
 4. Ibu sekarang bimbang untuk melepaskan anak mereka sendirian ke kedai biarpun berhampiran dengan rumah disebabkan kes penculikan yang tinggi.

Hantaran tersebut mendapat pelbagai reaksi warga siber yang turut meluahkan rasa bimbang dan tertekan dalam penjagaan anak-anak pada masa kini.

Disebabkan itu juga, beberapa cadangan penyelesaian terhadap isu ini perlu dilakukan oleh ibu bapa, komuniti dan pihak berwajib. Antaranya adalah:

Peranan Ibu Bapa

 1. Merancang kewangan keluarga dengan lebih efektif dan mencari sumber pendapatan tambahan yang fleksibel.
 2. Mengawal penggunaan teknologi dan mendidik anak-anak tentang keselamatan dalam talian.
 3. Mengajar anak-anak mengenai keselamatan jalan raya selain menetapkan peraturan yang ketat.
 4. Sentiasa mengawasi anak-anak seperti menggunakan aplikasi pemantauan lokasi.

Peranan Komuniti

 1. Mengadakan rondaan sukarela di kawasan perumahan dan membina jaringan sokongan komuniti yang kukuh.
 2. Menyediakan pusat penjagaan anak-anak komuniti yang berkualiti dan mampu milik.
 3. Menyediakan program pendidikan teknologi dan keselamatan siber untuk ibu bapa dan anak-anak.
 4. Mewujudkan kawasan permainan yang selamat dan memperbaiki infrastruktur jalan di kawasan perumahan.

Peranan Pihak Berwajib

 1. Meningkatkan keselamatan kawasan perumahan melalui CCTV dan rondaan polis yang kerap.
 2. Melaksanakan polisi yang menyokong keseimbangan kerja dan kehidupan seperti waktu kerja fleksibel dan cuti keibubapaan yang lebih panjang.
 3. Melaksanakan undang-undang yang lebih ketat mengenai buli siber dan menyediakan sokongan psikologi untuk mangsa.
 4. Menguatkuasakan undang-undang trafik dengan lebih tegas dan menyediakan program pendidikan keselamatan jalan raya di sekolah-sekolah.
Gambar hiasan adalah imej janaan Midjourney

Kesimpulannya, tekanan yang dihadapi oleh ibu-ibu sekarang tidak boleh diabaikan. Perbezaan zaman membawa cabaran yang uniik dan memerlukan pemahaman serta sokongan yang lebih mendalam daripada masyarakat.

Konteks ini amat penting untuk difahami demi menghargai usaha dan pengorbanan ibu-ibu dalam era moden ini. Dengan sokongan daripada ibu bapa, komuniti dan pihak berwajib, kita dapat mencapai persekitaran yang lebih selamat demi kesejahteraan ibu-ibu dan anak-anak.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI