31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaGaya HidupJurutera tinggalkan kerjaya demi mengusahakan tanaman cili

Jurutera tinggalkan kerjaya demi mengusahakan tanaman cili

TELUK INTAN: Seorang jurutera nekad tinggalkan kerjaya demi mengusahakan tanaman cili secara fertigasi sejak mula menceburi bidang itu empat tahun lalu.

BERNAMA

Keputusan itu diambil oleh A. Srinath, 29 bertitik tolakkan ketika dia memulakan tanaman tersebut sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sewaktu negara dilanda COVID-19.

Ternyata keputusan itu tepat apabila usaha A. Srinath menanam cili membuahkan kejayaan serta mendapat hasil lumayan. Malah lebih membanggakan lagi apabila usaha itu sedikit sebanyak membantu menyumbang kepada keterjaminan makanan negara.

Menurut pemegang Ijazah Sarjana Muda Teknologi Maklumat dari Universiti Teknologi Nasional itu, pada mulanya dia menanam 400 polibeg cili merah menggunakan sistem fertigasi bersama abang sulungnya berdekatan kediaman ibu bapa mereka di Changkat Jong di sini semasa tempoh PKP.

“Selepas tamat tempoh bekerja dari rumah, saya pulang semula ke Subang Jaya, Selangor untuk bekerja di pejabat namun saya rasa seronok pula menjadi petani.”

“Saya berbincang dengan ibu bapa nak tanam cili merah dalam skala besar dan saya mengambil keputusan meletak jawatan selepas tiga tahun bekerja sebagai jurutera dan balik ke sini untuk tanam cili,” Katanya ketika ditemui Bernama.

A. Srinath yang merupakan anak kedua daripada tiga beradik itu menggunakan wang simpanan berjumlah kira-kira RM50,000 untuk membeli peralatan sistem fertigasi seperti polibeg, paip, pam air serta pembinaan stor untuk memulakan tanaman cili fertigasi berkenaan.

BERNAMA

Menurut A. Srinath lagi, dia mengikuti beberapa kursus yang dikelolakan Jabatan Pertanian Perak serta belajar antaranya cara semaian biji benih, bancuhan baja atau racun serangga perosak serta sistem fertigasi seperti pam dan paip.

A. Srinath menyewa sebidang tanah seluas 0.68 hektar milik individu persendirian untuk menanam 2,500 polibeg cili merah jenis ‘Kulai 461’. Dia juga mempunyai tiga orang pekerja untuk membantunya setiap hari.

Kini A. Srinath dapat menarik nafas lega kerana sudah mampu meraih pendapatan sekitar RM40,000 hingga RM50,000 dengan tuaian kira-kira lima tan semusim.

Menurut A. Srinath lagi, cili merah itu dijual di sekitar daerah ini. Antaranya ialah Pasar Besar Teluk Intan, pasar raya dan kedai runcit selain turut dijual kepada pemborong di Pasar Borong Selayang di Selangor dengan harga RM6 hingga RM11 sekilogram mengikut harga pasaran semasa.

Bercakap mengikut pengalaman, A. Srinath berkata penanaman cili merah memerlukan kesabaran tinggi kerana berhadapan dengan beberapa cabaran seperti serangan serangga perosak iaitu hama merah, kutu trip, lalat putih atau terkena penyakit mozek.

Tambahan pula, pokok cili yang dijangkiti penyakit mozek tidak boleh diselamatkan lagi dan perlu ditanam yang baharu.

Namun, sekiranya pokok cili terkena serangan serangga, ia masih boleh dikawal dengan semburan racun serangga ke atas pokok cili tersebut.

BERNAMA

“Saya mempunyai perancangan jangka masa panjang untuk mengusahakan tanaman cili secara fertigasi ini dalam skala yang lebih besar dan sudah tentu saya mahu usahakannya di tempat kelahiran saya di sini juga,” Katanya yang turut mengusahakan tanaman timun secara kecil-kecilan.

Jabatan Pertanian Malaysia menerusi hantaran di laman Facebook mereka mengatakan bahawa fertigasi adalah satu kaedah penanaman dengan pemberian baja yang lengkap kepada tanaman yang diberikan dalam bentuk larutan dan disalurkan ke zon akar melalui sistem pengairan titis.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI