31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaBerita UtamaMBSB pulangkan wang curi RM24.2 juta kepada mangsa

MBSB pulangkan wang curi RM24.2 juta kepada mangsa

KUALA LUMPUR: MBSB pulangkan wang curi berjumlah RM24.2 juta yang dicuri oleh satu sindiket kepada mangsa baru-baru ini.

BH ONLINE

Menerusi satu kenyataan, MBSB Bank Berhad (MBSB Bank) memaklumkan bahawa satu siasatan dalaman secara menyeluruh sudah dilakukan pihaknya susulan daripada siasatan awal yang dijalankan oleh polis.

Menurut jurucakap bank itu, kejadian membabitkan sindiket yang bersekongkol dengan beberapa kakitangannya yang kini sudah ditahan polis.

“Sindiket ini melakukan pengeluaran wang secara haram yang disahkan menggunakan kad pengenalan (NRIC) palsu,” Katanya.

Dalam pada itu, MBSB Bank sedang bekerjasama secara aktif dengan pihak berkuasa untuk memastikan siasatan kes yang berlaku di Kota Kinabalu, Sabah itu dapat diselesaikan dengan segera dan menyeluruh.

“Keutamaan kami adalah keselamatan dan kepercayaan pelanggan kami. Kami bekerjasama rapat dengan pihak berkuasa untuk memastikan pelaku dibawa ke muka pengadilan.”

“Kami telah memulangkan semua wang yang dikeluarkan secara haram daripada akaun pelanggan yang terjejas,” Katanya.

Tambah jurucakap itu lagi, MBSB Bank komited untuk mengekalkan integriti keselamatan perbankan untuk semua pelanggannya dan akan terus bekerjasama dengan polis dan pihak berkuasa berkaitan.

“Ini untuk memastikan mereka yang terlibat dikenakan tindakan yang sewajarnya atas tindakan mereka,” Katanya.

Terdahulu, media melaporkan polis menahan seorang lelaki yang dipercayai dalang sindiket yang mengeluarkan wang tunai RM24.2 juta daripada beberapa akaun simpanan tetap.

Suspek berusia 40-an itu ditahan di Sabah pada 14 Jun lalu selepas polis menahan seorang bekas pengurus bank wanita berusia 38 tahun sehari sebelum itu.

Secara keseluruhannya terdapat 14 orang suspek ditahan bermula 13 Jun hingga kelmarin.

Empat daripada suspek adalah kakitangan bank itu sendiri yang terdiri daripada pengurus dan penyelia simpanan tetap.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK), Datuk Seri Ramli Mohamed Yoosuf, dalam satu sidang media pada Jumaat lalu dilaporkan berkata dalang utama dikatakan mengagihkan habuah jenayah itu kepada rakan subahat mengikut peranan serta tugas masing-masing.

BH ONLINE : Datuk Seri Ramli Mohamed Yoosuf (tiga dari kanan) bersama Pegawai-Pegawai Kanan pada sidang media Jumaat lalu.

Berdasarkan siasatan Bukit Aman, suspek yang menjalankan tugas paling mudah telah menerima bayaran serendah RM100,000 hingga RM240,000.

Menurut Ramli lagi, kegiatan penipuan ini adalah satu jenayah terancang membabitkan pihak dalam dan luar bank yang bersubahat bagi urusan pengeluaran wang simpanan tetap yang sudah dikenal pasti.

“Empat mangsa dalam kes ini adalah pemiilik akaun simpanan tetap membabitkan tiga pemilik akaun bank di Selangor dan satu di Perak.”

“Pengeluaran wang pertama secara tunai di kaunter bank berjaya dilakukan sekitar April lalu, disusuli beberapa pengeluaran seterusnya pada Mei serta Jun,” Katanya.

Tambah beliau, pengeluaran wang berjaya dilakukan melalui subahat dalaman dengan cara mematuhi prosedur pengeluaran wang yang ditetapkan oleh pihak bank sehingga menjadikannya tidak dapat dikesan.

Kegiatan penipuan ini mula terbongkar apabila seorang pemilik akaun simpanan yang juga mangsa hadir ke bank untuk membuat pengemaskinian akaun sebelum tampil membuat laporan polis pada 6 Jun lalu.

“Mangsa membuat laporan polis 6 Jun lalu sebelum satu pasukan siasatan dibentuk untuk menyiasat kegiatan pengeluaran wang tanpa kebenaran dan pemilik akaun sebenar,” Kata Ramli.

Ramli turut mengatakan bahawa suspek dalam kes ini dikatakan mempunyai kepakaran memalsukan sistem biometrik pada kad pengenalan dan data milik mangsa.

Selain tangkapan, polis turut merampas sembilan kenderaan pelbagai jenis, wang tunai RM1.93 juta, telefon bimbit, kad juruwang automatik (ATM), kad debit, kad kredit, barangan berharga serta dokumen yang mempunyai kaitan dengan aktiviti jenayah itu.

Setakat ini, suspek ditahan reman dan siasatan dijalankan mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI