31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaGlobalKajian: Malaysia catat skor 5.8/10 untuk keselamatan daripada negara bagi hak asasi...

Kajian: Malaysia catat skor 5.8/10 untuk keselamatan daripada negara bagi hak asasi manusia

Dalam kajian baru-baru ini, pemantau hak asasi global mendapati rakyat Malaysia kurang kebebasan untuk berasa selamat daripada kerajaan, dengan peningkatan risiko dianiaya atau lebih teruk oleh pihak berkuasa.

Menurut Human Rights Measurement Initiative’s (HRMI) 2024, pada 2023, skor untuk kebebasan daripada pelaksanaan di luar kehakiman turun kepada 6.8 daripada 10, turun daripada 7.5 pada 2022, menyaksikan penurunan selepas peningkatan yang konsisten sejak 2019.

Gambar Sekadar Hiasan / Pixabay

Malaysia mencatat skor 5.8/10 untuk keselamatan daripada negara menunjukkan ramai rakyat berkemungkinan berhadapan risiko seperti ditahan tanpa sebab, diseksa atau dianiaya, dilapor hilang, malah dihukum bunuh atau dibunuh tanpa perbicaraan yang adil.

Walaupun terdapat kekurangan data di seluruh negara Asia Timur dan Pasifik untuk perbandingan serantau hak sivil dan politik, prestasi Malaysia mengenai hak untuk selamat daripada negara hampir sederhana dalam kalangan negara sampel.

Berdasarkan laporan itu, pengamal hak asasi manusia berkata Malaysia mendapat skor 7/10 kerana melindungi rakyat daripada kehilangan secara paksa.

Malaysia mempunyai penarafan 10/10 yang konsisten daripada hukuman mati.

HRMI Rights Tracker

Dalam beberapa tahun kebelakangan, skor Malaysia untuk tangkapan sewenang-wenangnya tidak konsisten. Ia adalah 6.1 pada 2019, turun kepada 5.8 pada 2020, naik semula kepada 6.1 pada 2021, dan kemudian secara beransur-ansur turun kepada 5.2 daripada 10 pada 2022, yang lebih rendah daripada tahun sebelumnya.

Sepanjang 5 tahun lalu, Malaysia telah mengekalkan penarafan 10/10 yang konsisten untuk hak kebebasan daripada hukuman mati. Pada tahun 2023, Malaysia juga menyaksikan peningkatan yang stabil dalam hak untuk bebas daripada penyeksaan dan layanan buruk, dengan skor 5.6 daripada 10 berbanding 5.5 pada tahun sebelumnya.

4 gred telah digunakan dalam penjejak HRMI, yang termasuk sangat buruk, buruk, adil dan baik.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI