31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaBerita UtamaPembantu rumah dikurung oleh majikan berjaya diselamatkan polis

Pembantu rumah dikurung oleh majikan berjaya diselamatkan polis

PETALING JAYA: Pembantu rumah yang dikurung oleh majikan sejak seminggu lalu akhirnya berjaya diselamatkan polis dengan bantuan orang awam.

BULETINTV3

Menurut laporan daripada BuletinTV3, mangsa yang merupakan warga Indonesia itu diselamatkan selepas polis menyerbu kediaman terbabit pada pukul 5 petang kelmarin.

Orang awam membuat laporan polis sebaik sahaja menemui nota yang dicampakkan oleh mangsa yang dikurung di balkoni sebuah kondominium di Petaling Jaya.

Menurut Ketua Penolong Pengarah D3 Bukit Aman, SAC Soffian Santong, serbuan diakukan oleh bahagian D3 Anti Pemerdagangan Orang dan Penyeludupan Migran, Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman.

“Mangsa 21 tahun dipercayai baru bekerja dengan majikannya yang juga warga tempatan di sebuah unit kondominium dekat Mutiara Damansara.”

“Mangsa yang diberi tugas mengemas hanya dibenarkan masuk ke rumah pada jam 5 pagi hingga 11 pagi sebelum dikurung semula di balkoni,” Kata Soffian.

Selain itu, Soffian berkata mangsa diberi makan dan minum tiga kali sehari, selain belum menerima gaji kerana baru sahaja bekerja kira-kira seminggu.

“Mangsa diberikan makan dan minum sebanyak tiga kali sehari oleh majikan berkenaan. Setiap hari mangsa akan dimarahi oleh majikannya dan akan dikurung.”

Jelas beliau lagi, mangsa menulis nota meminta bantuan dan mencampakkannya keluar dari balkoni.

Susulan itu, seorang wanita berusia 69 tahun dipercayai majikan mangsa ditahan.

Sementara itu, kedutaan Indonesia mengecam sekeras-kerasanya perbuatan menganiaya pembantu rumah warga negara itu dan menyerahkan kepada polis untuk menjalankan siasatan terperinci.

Duta Besar Indonesia ke Malaysia Datuk Hermono memberitahu Buletin Utama pihaknya sudah menghubungi polis dan mendapat kebenaran melawat mangsa yang kini ditempatkan di rumah pelindungan.

Menurut Datuk Hermono, pihaknya juga memerlukan maklumat mengenai ejen yang menghantar mangsa yang bekerja sebagai pembantu rumah tersebut.

Tambah Datuk Hermono lagi, kerjasama antara polis Indonesia dan polis Malaysia amat diperlukan supaya mereka dapat mengambil tindakan yang sewajarnya terhadap ejen berkenaan.

BULETINTV3

Datuk Hermono juga memberitahu kes eksploitasi pekerja terutama melibatkan pembantu rumah turut dibincangkan ketika beliau mengadakan pertemuan dengan peguam negara Datuk Ahmad Terrirudin Mohd Salleh di pejabatnya minggu lalu.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI