31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaBerita UtamaLangkah penyasaran subsidi diesel perlu demi selamatkan negara - PM

Langkah penyasaran subsidi diesel perlu demi selamatkan negara – PM

PUTRAJAYA: Walaupun tidak popular, langkah penyasaran subsidi diesel diperlukan untuk menyelamatkan negara, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Malah, katanya pentadbiran sebelum ini telah bersetuju dasar seperti itu perlu, tetapi mereka tidak melaksanakannya kerana risiko politik.

“Siapa mahu penyasaran subsidi ini? Kita kena juga tahu apa sahaja yang kita lakukan, kita akan dihentam habis-habisan dengan segala fitnah dan pembohongan,” kata Anwar kepada penjawat awam semasa ucapan bulanan Jabatan Perdana Menteri.

anwaribrahimofficial / Facebook

“Padahal kita beritahu penyasaran subsidi ini, semua perdana menteri sebelum ini telah bersetuju cuma tiada tekad politik untuk melaksanakannya kerana risikonya ada. 

Tetapi, untuk menyelamatkan negara, kita tiada pilihan,” kata Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan.

Mulai Isnin 10 Jun, harga diesel di semua stesen runcit Semenanjung Malaysia telah diapungkan dan ditetapkan berdasarkan harga pasaran global selepas kerajaan menghapuskan subsidi menyeluruh.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Datuk Armizan Ali sebelum ini berkata subsidi menyeluruh untuk diesel menyebabkan Malaysia kerugian sebanyak RM4.5 juta sehari kerana bahan api bersubsidi itu diseleweng dan diseludup ke luar negara.

Dengan beralih kepada sistem subsidi bersasar, kerajaan bakal mendapat penjimatan sehingga RM8 bilion, sekali gus membolehkan kos itu dipulangkan semula untuk manfaat rakyat khususnya dalam bentuk bantuan tunai, kata ahli ekonomi dari Universiti Tun Abdul Razak (UNIRAZAK) Prof Emeritus Dr Barjoyai Bardai kepada Berita Harian.

Tambahnya, hasil penjimatan subsidi diesel itu akan boleh dirasai rakyat dalam tempoh sekurang-kurangnya setahun lagi.

@BernamaTV / X

Harga diesel minggu ini ditetapkan pada RM3.35 seliter berdasarkan formula Automatic Pricing Mechanism, kata Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan.

Amir Hamzah berkata dengan penetapan harga dan pelaksanaan penyasaran subsidi diesel, ia dapat memberikan penjimatan RM4 bilion setahun, di samping dapat mengukuhkan kedudukan kewangan negara untuk tempoh jangka masa panjang.

Bagaimanapun, penyasaran subsidi itu tidak melibatkan pengguna di Sabah, Sarawak dan Labuan di mana harga subsidi kekal RM2.15 seliter.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI