31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaBerita UtamaLee Chong Wei beri amaran video “deepfake” dirinya mempromosi skim pelaburan palsu

Lee Chong Wei beri amaran video “deepfake” dirinya mempromosi skim pelaburan palsu

Bekas pemain kebangsaan Datuk Lee Chong Wei memberi amaran keras kepada rakyat Malaysia bahawa kini terdapat video palsu janaan AI menggunakan diri dan namanya yang sedang tersebar di media sosial.

Chong Wei memberitahu New Straits Times, video itu memaparkan beliau mempromosikan skim pelaburan dalam talian yang merupakan satu penipuan, dan berharap orang ramai tidak terpengaruh dengan penipuan itu.

Gambar NST

“Nasihat saya ialah apabila anda melihat wajah saya pada poster produk atau skim pelaburan, semak pada akaun media sosial rasmi saya. Jika saya tidak memuat naiknya, jadi ia adalah palsu,” kata Chong Wei.

Chong Wei menasihatkan rakyat Malaysia untuk terus berwaspada pada setiap masa, sambil menambah jika pelaburan atau produk itu kelihatan terlalu bagus untuk menjadi kenyataan, kemungkinan besar ia adalah satu penipuan.

Legenda badminton Malaysia itu berkata sudah terlalu ramai saudara dan rakannya yang menjadi mangsa sindiket penipuan di seluruh dunia.

Amaran Chong Wei dibuat selepas rakan sepasukan Malaysia Lai Pei Jing kehilangan sebahagian besar wang simpanannya kepada skim pelaburan palsu.

Facebook

Chong Wei juga berkata beliau telah bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam memerangi sindiket penipuan.

“Scammer ini semakin melampau dan hilang kawalan. Pei Jing adalah sahabat saya, dan dia menelefon saya memberitahu apa yang berlaku. Saya hanya boleh menawarkan kata-kata semangat untuk menenangkannya.

“Saya berharap pihak berkuasa akan mempertingkatkan prosedur operasi standard (SOP) dan risikan mereka untuk cuba memberkas dalang di sebalik sindiket ini,” katanya.

Chong Wei menambah isterinya, Datin Wong Mew Choo, baru-baru ini hampir menjadi mangsa penipuan melalui telefon betul-betul di hadapannya ketika mereka berada di rumah.

“Seseorang, yang mendakwa sebagai pegawai polis penyiasat, bertanya kepada Mew Choo untuk butiran peribadinya,” katanya.

“Saya cepat-cepat ambil telefon daripadanya dan bertanya siapakah yang berada di talian itu.

“Saya memberitahu individu itu tiada pegawai polis akan membincangkan butiran peribadi dalam telefon, dan dia mula meninggikan suaranya. Saya juga meninggikan suara, dan mencabar individu itu untuk membuat dakwaan terhadap saya, selepas itu dia meletak telefon,” katanya.

Gambar Hiasan / Pixabay

Awal tahun ini, Dewan Negara memaklumkan sejumlah 34,497 kes penipuan dalam talian mengakibatkan kerugian RM1.218 bilion, dilaporkan di seluruh negara pada 2023, dengan jenayah telekomunikasi menjadi yang paling berleluasa.

Tonton video di sini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI