31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaBerita UtamaDua maut selepas makan bihun goreng dan telur mata disediakan program sekolah

Dua maut selepas makan bihun goreng dan telur mata disediakan program sekolah

Dua disahkan meninggal dunia akibat keracunan makanan dipercayai selepas memakan bihun dan telur goreng yang disediakan untuk program di sebuah sekolah kelolaan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) di Gombak, Selangor pada Isnin, 10 Jun.

Ketua Polis Daerah Gombak, Asisten Komisioner Noor Ariffin Mohamad Nasir berkata, kes pertama melibatkan remaja lelaki berusia 17 tahun yang telah memakan makanan yang dibawa pulang oleh ibunya selepas menghadiri program di sekolah berkenaan pada Sabtu, 8 Jun.

Menurutnya, mangsa kemudian dilapor mengalami cirit-birit dan tidak sedarkan diri kira-kira jam 1.30 petang, pada Isnin.

Gambar Hiasan / Pixabay

“Bapa mangsa telah menghubungi pihak MERS 999 untuk bantuan sebelum anaknya disahkan meninggal dunia oleh pegawai perubatan Hospital Kuala Lumpur,” katanya dalam kenyataan pada 11 Jun.

Noor Ariffin berkata, mangsa kedua melibatkan kanak-kanak perempuan berusia dua tahun.

“Bapa mangsa yang bekerja sebagai pengawal keselamatan di sekolah berkenaan telah membawa balik makanan selepas selesai program sekolah pada Sabtu.

“Bapa mangsa ada memberi anaknya makan makanan itu,” katanya.

Gambar Hiasan / Pixabay

Menurutnya, kanak-kanak itu kemudian demam, muntah dan cirit birit pada Isnin sebelum dibawa ibunya ke Hospital Selayang dan disahkan meninggal dunia semasa mendapatkan rawatan.

Noor Ariffin berkata, kes diklasifikasikan sebagai mati mengejut (SDR).

Sementara itu, Jabatan Kesihatan Negeri Selangor (JKNS) dalam kenyataan media melaporkan seramai 82 orang daripada 247 orang mengalami gejala keracunan makanan selepas memakan sarapan pagi pada Program Kemahiran Amal Islami (Kamil) Peringkat Daerah Gombak, Sabtu lalu.

Pengarah Kesihatan Negeri, Dr Ummi Kalthom Shamsudin berkata keracunan makanan itu disyaki berpunca daripada bihun goreng dan telur mata yang didakwa sudah berubah rupa dan rasa.

Katanya, individu yang mengalami gejala cirit-birit, sakit perut, demam, muntah dan loya terdiri daripada urus setia, guru, pekerja sekolah dan ahli keluarga yang berusia antara 18 bulan hingga 58 tahun.

Menurutnya, makanan berkenaan dibekalkan oleh pengendali makanan dari luar.

Katanya, sampel makanan yang diambil pada hari kejadian sudah dihantar ke Makmal Kesihatan Awam Kebangsaan (MKAK), Sungai Buloh bagi mengenal pasti punca sebenar kejadian keracunan makanan.

“JKNS juga meminta agar individu terbabit yang mengalami gejala agar segera mendapatkan rawatan di mana-mana fasiliti kesihatan bagi mengelakkan komplikasi keracunan makanan yang tidak diingini.

“Program penganjur dan orang awam perlu berhati-hati memilih premis dan pembekal makanan yang bersih.

“JKNS juga merakamkan ucapan takziah kepada kedua-dua keluarga mangsa,” katanya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI