31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaBerita UtamaLelaki pinjam 'Ah Long' RM50,000 namun hutang menjadi RM4 juta

Lelaki pinjam ‘Ah Long’ RM50,000 namun hutang menjadi RM4 juta

Gara-gara tidak mampu membayar hutang sedia ada, seorang lelaki yang pada awalnya meminjam ‘Ah Long’ RM50,000 terpaksa membayar RM4 juta.

CHINA PRESS

Berdasarkan laporan daripada Chinese Press, peminjam yang berbangsa Cina itu meminjam wang daripada Ah Long sebanyak RM50,000 tersebut untuk menjalankan perniagaan.

Perkara itu didedahkan oleh Setiausaha Agung Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur, See Foo Hoong.

Menurut See, pemberi pinjam wang tidak berlesen itu mengumpan orang ramai dengan menggunakan logo bank tempatan. Mereka menyamar sebagai institusi kredit dan menunjukkan sistem pembayaran semula yang kelihatan meyakinkan.

Mangsa kemudiannya tertarik untuk membuat pinjaman dengan Ah Long tersebut memandangkan dia memerlukan wang untuk menyelesaikan masalah kewangan dalam perniagaannya.

Pada mulanya, mangsa meminjam RM50,000 sahaja. Namun faedah pinjaman meningkat sehingga mencecah RM4 juta. Keluarga mangsa berjaya membayar penuh jumlah tersebut.

CHINA PRESS

Sangkaan mereka semuanya sudah selesai sehinggalah pihak Ah Long mengatakan mangsa masih mempunyai hutang sebanyak RM4 juta.

Perkara itu disedari mangsa di mana cara pengiraan pembayaran semula hutang berlainan daripada apa yang dipaparkan dalam iklan.

Difahamkan, pemberi pinjam wang tidak berlesen itu juga meminta mangsa untuk memberikan salinan kad pengenalan, bil air, bil elektrik dan gambar bahagian depan rumah sebelum mereka meluluskan permohonan pinjaman wang.

Walaupun pada dasarnya mangsa meminjam RM50,000 namun dia hanya mendapat RM27,000 selepas dikatakan baki wang pinjaman dipotong untuk “yuran pemprosesan”.

“Dia hanya menerima 40 hingga 60 peratus daripada jumlah yang dipinjam. Apabila dia tidak dapat membayar jumlah tersebut kerana kadar faedah yang tinggi, dia terus meminjam daripada Ah Long lain untuk menutup hutang sebelumnya,” Kata See.

Disebabkan tidak mampu untuk membayar RM4 juta yang seterusnya, mangsa telah menemui See untuk mendapatkan khidmat nasihat.

See menasihati mangsa supaya membuat laporan polis dengan mengemukakan semua bukti termasuk akaun bank yang digunakan untuk membuat pembayaran semula hutang, mesej ugutan dan lain-lain.

CHINA PRESS

Pihak polis melakukan siasatan terhadap kes itu.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI