31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaGaya HidupPekerja di China tanam buah dalam pejabat untuk meredakan stres kerja

Pekerja di China tanam buah dalam pejabat untuk meredakan stres kerja

Pekerja pejabat di China sedang memerangi stres dan keletihan berkaitan kerja dengan menanam pisang dan buah-buahan lain di tempat kerja mereka.

Di China, sistem jam kerja 996 yang diamalkan oleh kebanyakan syarikat di China telah menekan pekerja untuk bekerja dari 9 pagi hingga 9 malam, enam hari seminggu.

Secara keseluruhan, pekerja pejabat di China dilaporkan bekerja selama 72 jam seminggu, atau 12 jam sehari.

Gambar Sixth Tone

Ramai yang menggelarnya sebagai “perhambaan moden” kerana ia ternyata melanggar undang-undang buruh China.

Terkini, menanam pisang di pejabat semakin popular di kalangan pekerja pejabat yang tertekan dan keletihan di China.

Gambar verychinese_jessie / Instagram

Menurut South China Morning Post, hantaran berkaitan pisang ditanam dalam pejabat menjadi popular dan tular di Xiaohongshu, platform media sosial serupa Instagram versi China.

Pisang akan dibeli bersama tandannya semasa ia masih hijau, dan kemudian buah itu diletakkan di dalam pasu atau jag berisi air.

Gambar verychinese_jessie / Instagram

Ramai yang menganggapnya sebagai simbolik kerana dalam bahasa Mandarin, proses pematangan buah-buahan hijau itu dipanggil “ting zhi jiao lu”, yang bermaksud hentikan pisang hijau apabila diterjemahkan.

Bagi kebanyakan pekerja pejabat generasi muda, frasa lucu itu terdengar hampir seperti “hentikan kebimbangan”.

Pisang itu akan dimakan sebaik sahaja ia masak dalam masa kira-kira seminggu.

Gambar Sixth Tone

Ia kini menjadi trend apabila ramai yang menanam pisang, nanas, pisang kaki, oren, tomato, buah biji teratai dan beri hawthorn di pejabat sekadar suka-suka bagi membantu mengatasi masalah kebimbangan mereka.

Sesetengah pejabat juga menyediakan ruang berkebun yang khusus di mana pekerja boleh menanam buah-buahan dan sayur-sayuran kegemaran mereka. Ramai yang mendakwa menjaga buah-buahan ini dan kemudian memakannya adalah satu terapi.

Buah-buahan itu juga dikongsi di kalangan kakitangan, yang menurut beberapa orang, telah membantu mengeratkan hubungan di pejabat. Ia juga merupakan pemula perbualan yang menyeronokkan.

Sesetengah kakitangan pejabat juga menulis nama rakan sekerja masing-masing pada kulit buah-buahan sebagai simpanan khas untuk mereka.

Gambar verychinese_jessie / Instagram

Taobao, platform e-dagang di China, kini menjadi perantara kepada ratusan kedai yang menjual pisang untuk disesuaikan dengan trend ini.

Kedai paling laris itu nampaknya menjual lebih 20,000 tandan pisang.

Ramai di China percaya trend itu adalah gimik pemasaran yang bijak untuk membantu petani dan penanam pisang yang kini bergelut dengan jualan yang rendah.

Pisang yang dijual di kedai dalam talian itu nampaknya lebih mahal berbanding yang dijual sendiri secara fizikal.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI