31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaBerita UtamaRumah Botol Ayahku, galeri koleksi botol-botol menarik

Rumah Botol Ayahku, galeri koleksi botol-botol menarik

Baru-baru ini pemilik akaun TikTok Senok Perut berkongsi pengalamannya berkunjung ke Rumah Botol Ayahku yang terletak di Setiu, Terengganu.

TIKTOK

Senok Perut telah berkongsi video pengalamannya berkunjung ke galeri yang mempamerkan bermacam-macam jenis botol kaca khususnya.

Menurut pemilik galeri yang mesra disapa sebagai Tokki, dia telah mengumpul botol-botol tersebut sejak 20 tahun yang lalu.

Pada asalnya Tokki mengumpul botol-botol tersebut dengan tujuan untuk memelihara kawasan pantai setempat selain menjaga keselamatan orang awam.

TIKTOK

Namun siapa sangka, niat murni itu telah mencetuskan idea Tokki sekeluarga untuk menjadikan rumahnya sebagai galeri koleksi botol dan dibuka kepada orang ramai.

Sebaik sahaja melangkah masuk ke galeri tersebut, jelas terpapar pelbagai jenis koleksi botol yang dipamerkan di rak terbuka atau rak kaca tertutup.

Galeri itu juga dihias indah dengan lampu kelip-kelip selain daripada bendera negeri-negeri di seluruh Malaysia yang digantung dalam galeri tersebut.

TIKTOK

Tahukah anda selain koleksi botol yang pelbagai, ada satu lagi keunikan yang kami kira tidak terdapat di mana-mana galeri lain.

Kebiasaannya mana-mana galeri akan menggunakan permaidani sebagai hamparan bukan?

Namun di Rumah Botol Ayahku, Tokki menggunakan pasir pantai sebagai hamparan dalam galeri tersebut.

Memang unik!

TIKTOK

Tokki dilihat begitu ramah menceritakan sebanyak mungkin sejarah penemuan botol-botol yang kebanyakannya hanyut di laut.

Menurut Tokki lagi, dia pernah menjumpai botol yang mengandungi mercun yang diletakkan oleh orang-orang yang tidak bertanggungjawab.

Tujuan Tokki mengutip botol tersebut adalah untuk memberi kesedaran kepada orang ramai tentang bahaya perbuatan sedemikian.

Selain menceritakan hal-hal berkaitan sejarah penemuan botol-botol tersebut, Tokki juga tidak jemu dalam memberikan nasihat berkaitan kehidupan dan kematian.

Kata Tokki, sebagai rakyat Malaysia kita perlu menjaga alam sekitar, jangan membuang sampah di merata-rata tempat serta jangan melakukan perkara-perkara yang ditegah agama Islam khasnya.

Jika anda berkunjung ke sana, anda akan dipelawa untuk menulis dalam buku pengunjung.

TIKTOK

Kata Tokki itu adalah kenangan buat dirinya yang menerima kunjungan daripada pelbagai orang baik dari dalam negara mahupun pelancong luar.

Menerusi video yang telah dimainkan sebanyak 1.7 juta kali itu, kelihatan pemilik akaun Senok Perut juga tidak melepaskan peluang untuk menulis di dalam buku pengunjung tersebut.

Jika anda berhajat untuk melawat galeri unik ini, anda bolehlah berkunjung ke alamat yang tertera seperti berikut:

Rumah Botol Ayahku, Jalan Penarik-Mangkuk, Kampung Penarik, 21010 Setiu, Terengganu.

Untuk makluman anda, terdapat dua sesi masa lawatan. Sesi pagi bermula dari pukul 8.30 pagi hingga 12.00 tengah hari dan sesi petang pula bermula dari pukul 2.00 petang hingga 4.00 petang.

TIKTOK

Saksikan video perkongsian Senok Perut ke Rumah Botol Ayahku seperti berikut di sini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI