31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaGaya HidupIbu bapa dikecam kerana mengkritik guru yang bercuti ke Paris di luar...

Ibu bapa dikecam kerana mengkritik guru yang bercuti ke Paris di luar musim cuti sekolah

Umum sering menganggap guru akan menikmati kebebasan mereka ketika musim cuti sekolah, sama seperti pelajar mereka juga (walaupun, hakikatnya guru mungkin sibuk menggunakan masa itu bagi merancang sukatan pelajaran, berada di sekolah kerana tugasan khas atau menanda kertas peperiksaan).

Jadi, adakah ini bermakna mereka tidak boleh mengambil cuti dan pergi bercuti semasa sesi persekolahan?

Laman Facebook SJK(C)Fees Monitoring Forum  华小收费和家协财务调查  baru-baru ini berkongsi aduan ibu bapa, yang mengecam guru sekolah anak mereka yang pergi bercuti ke luar negara ketika sesi persekolahan sedang berlangsung.

Gambar Hiasan / Pexels

Ibu bapa itu mengeluh, “Hello, saya ibu bapa kepada sebuah sekolah terkenal di SS2, Petaling Jaya, Selangor. Saya ada soalan nak tanya. Bulan lalu, anak saya pulang dan memberitahu saya bahawa guru sekolahnya tidak hadir ke kelas dan pergi ke luar negara untuk melancong. Saya kemudian memberitahu anak saya bahawa guru tidak akan pergi ke luar negara semasa sesi persekolahan, dan saya tidak mengambil serius tentang perkara itu selepas dimaklumkan.”

“Sehinggalah pada satu hari, ketika saya sedang menatal telefon, tiba-tiba saya ternampak wajah yang dikenali, tetapi gambar itu diambil di luar negara. Saya sangat terkejut kerana apa yang dikatakan oleh anak saya adalah benar. Saya tidak percaya, guru itu berada jauh di Paris kerana dia menyertai lawatan untuk syarikat jualan langsung.”

Mereka terus membidas guru dan pihak sekolah kerana tindakan kurang peka guru itu yang tergamak melancong ke luar negara semasa sesi persekolahan.

Gambar Hiasan / Pexels

“Saya terkejut dan marah. Saya benar-benar ingin tahu mengapa sekolah boleh meluluskan guru melancong ke luar negara semasa waktu bekerja mereka. Dan ia boleh dipamerkan dengan berani di media sosial. Tidakkah mereka takut dilihat oleh kami ibu bapa? Atau adakah mereka sengaja cuba memberitahu kami betapa berjaya kerjayanya?

“Malah pihak sekolah boleh membenarkan dia meninggalkan kerja dan melancong ke luar negara semasa waktu bekerja. Anak saya berada di gred senior dan akan mengambil peperiksaan. Saya tertanya-tanya bagaimana anak saya boleh diajar oleh guru yang tidak bertanggungjawab yang mengabaikan pelajaran anak saya dan menyiarkan gambar perjalanannya ke luar negara di media sosial,” tambah mereka.

Ibu bapa itu juga mengecam hakikat bahawa guru itu berada di luar negara kerana pekerjaan lain.

“Saya tertanya-tanya adakah guru ini, yang bekerja keras untuk perniagaan sampingan mereka, masih ingat bahawa tugas hakikinya ialah seorang guru?”

Ibu bapa itu seterusnya menjelaskan bahawa guru tersebut telah mengambil cuti selama 7 hari bekerja dan percaya ketidakhadirannya akan menyebabkan kejatuhan pendidikan anaknya.

“Adakah pihak sekolah membenarkan guru bercuti ke luar negara pada hari bekerja? Untuk tidak menjejaskan pelajaran anak saya, kami juga mengatur perjalanan ke luar negara semasa cuti sekolah. Tambang penerbangan lebih mahal dalam tempoh itu, tetapi kami masih boleh melakukannya. Mengapa pihak sekolah atau kerajaan boleh meluluskan seorang guru untuk melakukan perkara sebegini?” soal mereka.

SJK(C)Fees Monitoring Forum  华小收费和家协财务调查 / Facebook

Kecaman ibu bapa itu nampaknya tidak disenangi oleh kalangan warganet kerana bagi mereka, guru juga manusia biasa dan berhak untuk mengambil cuti yang mereka fikirkan patut:

“Guru juga manusia biasa dan berhak mendapatkan cuti mereka! Guru juga hanyalah pekerja biasa!”

“Sesetengah orang benar-benar fikir menjadi seorang guru bermakna mereka menjadi pengasuh peribadi anak mereka.”

“Jika guru itu mengajar anak anda dengan tambahan 10 hari lagi, rasanya anak anda akan mendapat A kah?”

“Ibu bapa zaman dinosaur! Tidakkah guru juga berhak mempunyai kehidupan mereka sendiri?”

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI