27.3 C
Kuala Lumpur
Tuesday, July 23, 2024
UtamaBerita UtamaKenaikan tambang bas sekolah sehingga RM10 disifatkan wajar

Kenaikan tambang bas sekolah sehingga RM10 disifatkan wajar

KUALA LUMPUR: Kenaikan tambang bas sekolah sehingga RM10 disifatkan langkah wajar sesuai dengan perkhidmatan disediakan.

Buletin TV3

Pengerusi Persatuan Pemandu dan Pengusaha Bas Sekolah Malaysia, Ahmad Fauzi Murad berkata kenaikan itu tidak dapat dielakkan.

Ini disebabkan mereka perlu menanggung kos harga bahan api dan penyelenggaraan yang tinggi.

“Saya beritahu, kalau keadaan itu perlu baru naik. Kalau tidak perlu, tidak perlu naik. Sebab bergantung pada perkhidmatan,” kata Ahmad Fauzi dalam satu temu bual.

Ini bermaksud, jika perkhidmatan yang disediakan oleh pihak penguasaha bas sekolah memuaskan contohnya van tersebut baharu, mempunyai penyaman udara atau tali pinggang keledar bagi menjamin keselamatan murid-murid pergi ke sekolah, tiada masalah untuk menaikkan tambang bas sekolah.

Ahmad Fauzi berkata caj yang dikenakan berbaloi kerana penjaga tidak perlu risau atau bergegas untuk menghantar dan mengambil anak di sekolah.

Sementara itu, ibu bapa yang ditemui media berharap agar kenaikan tambang bas tersebut perlu berbaloi dengan perkhidmatan yang ditawarkan.

Selain keselesaan kepada anak-anak, mereka juga berharap faktor keselamatan sentiasa dititik beratkan oleh pengusaha bas atau van sekolah.

“Memang ada kenaikan. Kalau ikutkan anak saya yang sekolah menengah, dalam RM60 juga sebenarnya berbanding tahun sebelum ini,” kata Nor Azlinayati Abdul Manaf.

Buletin TV3

Menurut Nor Azlinayati, memandangkan mereka sudah serasi dan selesa dengan perkhidmatan yang ditawarkan, kenaikan tambang bas sekolah berkenaan dilihat tidak menjadi masalah buatnya.

Bagi Azman Zulkifli yang memiliki dua orang anak, tambang bas sekolah mungkin akan meningkat kepada RM70 berbanding RM60 sebelum ini.

Buletin TV3

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI