26 C
Kuala Lumpur
Wednesday, April 17, 2024
UtamaBerita UtamaMydin Manjoi terbakar, ditutup sementara bermula 11 Mac

Mydin Manjoi terbakar, ditutup sementara bermula 11 Mac

IPOH: Pasar raya besar Mydin di Manjoi yang terbakar pada 10 Mac ditutup sementara bermula 11 Mac sehingga tarikh yang akan dimaklumkan kelak.

Facebook

Notis makluman itu dimuat naik di laman Facebook rasmi Mydin Malaysia susulan insiden kebakaran yang melanda Mydin Manjoi pada 10 Mac.

Sebagai alternatif, pelanggan boleh berkunjung ke cawangan Mydin Meru Raya atau Mydin Gopeng bagi mendapatkan barangan keperluan.

Difahamkan, Mydin Manjoi akan kembali beroperasi setelah mendapat kebenaran dan kelulusan pihak bomba.

Terdahulu, pasar raya itu dilaporkan terbakar pada pukul 7.09 malam, 10 Mac.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Perak Sayani Saidon berkata, pihaknya tidak menerima sebarang laporan berkaitan kecederaan mahupun kemalangan melibatkan mangsa.

Bernama

“Pada masa sekarang, status masih lagi kita melakukan operasi pemadaman dan dapat mengawal (kebakaran), cuma belum dapat padam sepenuhnya. Peratus kemarakan sudah terkawal. Itu yang dapat saya nyatakan setakat ini,” Kata Sayani.

Menurut Penolong Pengarah Bahagian Operasi, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Perak, Sabarodzi Nor Ahmad, pihaknya menerima panggilan kecemasan berhubung insiden tersebut pada pukul 7.09 malam.

Sebaik sahaja menerima laporan, pasukan bomba dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Ipoh dikejarkan ke lokasi kejadian.

“Bomba mendapat panggilan mendakwa terdapat asap di bilik suis Tenaga Nasional Berhad (TNB) sebelum berlaku kebakaran di tingkat atas,” kata Sabarodzi.

Semua pengunjung dan peniaga Mydin Manjoi bergegas keluar untuk mengosongkan premis susulan kebakaran itu.

Sayani berkata, operasi memadamkan kebakaran itu melibatkan 123 anggota dan pegawai daripada pihak bomba, polis, Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) dan Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM).

Pada masa yang sama juga, menurut Sayani mereka mendapat bantuan daripada Tenaga Nasional Berhad, Lembaga Air Perak (LAP), kakitangan Mydin dan Ahli Dewan Undangan Negeri Manjoi Hafez Sabri serta Pusat Khidmat Parlimen Tambun.

Sayani berkata, beliau menjangkakan operasi pemadaman kebakaran bangunan itu akan mengambil masa kerana fire load tingkat atas pasar raya terbabit agak tinggi.

Hal ini dikatakan demikian berikutan terdapat kedai pakaian dan stor barangan di bahagian tingkat atas pasar raya terbabit.

Ketika pasukan bomba tiba pada pukul 7.25 malam, tiada kebakaran yang berlaku melainkan terdapat asap pada bahagian papan suis utama Mydin Manjoi.

20 minit kemudian berlakulah kebakaran di bahagian bumbung bangunan Mydin tersebut.

BH Online

“Pasukan (bomba) gerakkan jentera di bahagian hadapan bangunan Mydin dan benar berlaku kebakaran di bahagian bumbung dan telah memulakan operasi pemadaman serta didapati bahawa kebakaran marak dengan cepat.”

“Dimaklumkan juga bahawa di bahagian atas bumbung terdapatnya panel solar dan mereka (bomba) cuba untuk mengawal kebakaran dan guna pili bomba Mydin dan LAP,” kata Sayani.

Susulan kebakaran yang bermula dari bumbung, bahagian dalam bangunan turut terbakar. Namun setakat ini tiada rumah penduduk yang berdekatan terjejas dengan kejadian itu.

Sayani berkata lagi, pihaknya menunggu laporan daripada pasukan forensik bagi mengetahui punca kebakaran.

Sementara itu, seorang pekerja Mydin yang enggan dikenali berkata api kecil mula kelihatan di tempat meletak barang di kawasan belakang tingkat dua pasar raya berkenaan kira-kira pukul 6.45 petang.

Kira-kira sejam kemudian, kedengaran bunyi letupan sebelum api merebak sehingga tingkat bawah.

“Semua petugas dan pengguna telah pun diarah keluar dari bangunan ketika bomba dihubungi untuk datang ke lokasi.

“Loceng di bangunan ini dibunyikan supaya orang ramai peka dengan amaran itu,” kata saksi tersebut.

Sementara itu, Bernama melaporkan bahawa mereka mendapati sebahagian struktur bangunan Mydin itu runtuh kira-kira pada pukul 10.40 malam.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI