26.5 C
Kuala Lumpur
Saturday, February 24, 2024
UtamaBerita UtamaPukul nenek, lelaki OKU didakwa

Pukul nenek, lelaki OKU didakwa

MELAKA: Pukul nenek, seorang lelaki OKU didakwa di Mahkamah Majistret Ayer Keroh, hari ini atas pertuduhan tindakannya itu pada minggu lalu.

Harian Metro

Tertuduh, Muhammad Amirul Fathi Mohd Noor, 26, bagaimanapun mengaku tidak bersalah sejurus pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret Sharda Shienha Mohd Suleiman.

Mengikut pertuduhan, tertuduh didakwa dengan sengaja menyebabkan kecederaan ke atas Tan Soo Ee,77.

Kesalahan memukul menggunakan tangan didakwa dilakukan di belakang sebuah rumah di Batu 9, Pantai Kundor, Tanjung Kling kira-kira pukul 1.20 tengah hari, 28 Januari lalu.

Pendakwaan dibuat mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara setahun atau denda maksimum RM2,000 atau kedua-duanya, jika disabitkan.

Prosiding dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Nor Asnini Kamarudin.

Tertuduh diwakili peguam Nur Aminahtul Mardiah Md Nor dan Nurul Hafidzah Hassan.

Pihak pendakwaan menawarkan jaminan RM8,000 dengan seorang penjamin serta memohon syarat tambahan dikenakan.

Nur Aminahtul Mardiah bagaimanapun merayu jaminan dikurangkan kerana terlalu tinggi.

Hal ini dikatakan demikian kerana tertuduh tidak mampu lantaran hanya membantu neneknya membersihkan tapak ‘glamping’ dan tiada pekerjaan tetap.

Menurutnya, anak guamnya pernah terbabit dalam kemalangan ketika berusia tujuh tahun yang menyebabkan keretakan di kepalanya.

“Walaupun bersekolah, dia tidak boleh menduduki peperiksaan dan mempunyai kad orang kurang upaya (OKU).

“Tertuduh tiada risiko melarikan diri kerana tinggal dengan nenek dan ibunya selepas bapanya meninggal dunia akibat kanser limfoma pada November 2023 selain memberi kerjasama penuh dalam siasatan polis,” katanya.

Mahkmah kemudian membenarkan tertuduh dijamin RM2,500 dengan seorang penjamin berserta syarat tambahan tidak boleh berjumpa atau menghubungi mangsa melalui apa juga medium.

Kes ditetapkan untuk sebutan semula pada 21 Mac depan bagi serahan dokumen.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI