26.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaBerita UtamaGara-gara GPS, kereta tersangkut di jambatan gantung

Gara-gara GPS, kereta tersangkut di jambatan gantung

PHRAE: Gara-gara GPS, seorang wanita Thailand berdepan detik cemas apabila kereta yang dipandunya tersangkut di jambatan gantung pada Isnin lalu.

The Pattaya News

En. Makun Inchan, 38, penduduk Wiang Thong, wilayah Phrae ketika itu hendak menyeberangi Sungai Yom terkejut apabila mendapati sebuah kereta tersangkut di jambatan gantung berkenaan.

Menurut laporan tempatan, jambatan gantung sepanjang 120 meter itu dibina untuk pejalan kaki dan penunggang motosikal sahaja.

Mendengarkan suara wanita daripada kereta sedan Honda City putih itu meminta bantuan, En. Makun segera mendapatkan bantuan kecemasan.

Kereta itu dianggarkan berada 15 meter di tengah jambatan dengan tayar depan kiri kereta termasuk ke dalam lubang yang terdapat di jambatan tersebut.

Mujurlah penyelamat berjaya mengeluarkan tayar dan seterusnya mengalihkan kereta berkenaan dengan menggunakan dua buah traktor.

Difahamkan, wanita yang tidak dikenal pasti itu datang dari daerah Nong Muang Khai untuk menziarahi kawannya di Sung Men.

Menurut wanita itu, dia tidak pernah ke sana. Oleh yang demikian, dia hanya bergantung sepenuhnya pada GPS untuk tiba ke lokasi yang dikongsikan oleh kawannya itu.

Pexels

Wanita tersebut memutuskan untuk menurut arahan GPS tanpa mengetahui keadaan sebenar Jambatan Wiang Thong.

“Saya fokus pada GPS dan tidak melihat keadaan sekeliling. Saya anggap jambatan tersebut kukuh dan sering digunakan orang.

“Namun apabila tersekat, saya berasa sangat takut kerana saya berada di tengah-tengah Sungai Yom.

“Saya bimbang kereta mungkin akan terjatuh ke dalam sungai, jadi saya perlu keluar daripada kereta untuk mendapatkan bantuan,” kata wanita itu kepada media tempatan.

Susulan kejadian itu, En. Makun menggesa pihak berkuasa untuk meletakkan papan tanda untuk memberi amaran kepada pengguna jambatan yang lain.

Hal ini dikatakan demikian kerana jambatan gantung yang sudah terbina sejak 40 tahun lalu hanya sesuai untuk pejalan kaki dan pengguna motosikal sahaja.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI