26.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaNasionalBomba ambil masa 2 hari padam kebakaran hutan lebih 600 hektar di...

Bomba ambil masa 2 hari padam kebakaran hutan lebih 600 hektar di Beaufort dan Kuala Penyu

Pasukan Bomba dan Penyelamat (BBP) Kuala Penyu mengambil masa 12 jam bagi memadam kebakaran hutan seluas 602 hektar di daerah Beaufort dan Kuala Penyu di Sabah.

Berikutan angin kuat, keadaan hutan yang kering dan kawasan tanah gambut, kebakaran sejak jam 2.16 petang 31 Januari itu merebak ke beberapa kawasan kampung iaitu Kampung Purun Ulu, Nukahan dan Melawaring.

Gambar BBP / Berita Harian

Ketua BBP Kuala Penyu, Penolong Penguasa Bomba Nelson Ponji berkata, operasi memadam kebakaran dijalankan dengan mengambil masa selama dua hari berturut-turut oleh lima pegawai dari BBP Kuala Penyu yang diketuainya sendiri.

Katanya, operasi turut dibantu lima lagi pegawai masing-masing dari Unit Drone serta BBP Kimanis dan BBP Beaufort.

“Kebakaran membabitkan kawasan hutan seluas 602 hektar itu dipercayai bermula jam 2 petang di tiga kampung iaitu Kampung Purun Ulu, Nukahan dan Melawaring.

“Pasukan bomba terpaksa mengambil masa selama kira-kira 12 jam bagi memadamkan kebakaran berikutan keadaan api yang terlalu cepat merebak disebabkan angin kuat.

Gambar BBP / Berita Harian

“Kebakaran juga sukar dikawal berikutan keadaan hutan yang kering serta kawasan tanah gambut, tetapi usaha gigih semua pegawai berjaya mengawal dan memadam api daripada merebak ke kawasan lebih luas,” katanya kepada Berita Harian ketika dihubungi.

Beliau berkata, operasi memadam pada hari pertama di lokasi sejauh 20 kilometer dari jarak balai itu dilaksanakan menggunakan satu aliran 200 kaki, dua pancutan.

Katanya, kerja memadam menggunakan sumber air terbuka yang diperoleh dari tali air dengan dibantu floating pump dan pemerap api sehingga berjaya mengawal 40 peratus kebakaran membabitkan 240.79 hektar daripada keluasan keseluruhan hutan berkenaan.

“Operasi hari kedua diteruskan menggunakan kaedah sama sebelum berjaya memadamkan keseluruhan kebakaran dan menamatkan operasi pada jam 1.15 petang.

Gambar BBP / Harian Metro

“Tiada kecederaan serta kemalangan dilaporkan sepanjang kejadian ini,” katanya.

Terdahulu, pasukan bomba turut mendapatkan bantuan Unit Drone bagi membuat tinjauan di kawasan sekitar kebakaran selain usaha mencari laluan masuk ke lokasi kebakaran bagi membolehkan operasi memadam kebakaran dijalankan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI