26.7 C
Kuala Lumpur
Sunday, February 25, 2024
UtamaNasionalKhairul Aming kemuka lapan tuntutan kepada peniaga didakwa ciplak Sambal Nyet Berapi

Khairul Aming kemuka lapan tuntutan kepada peniaga didakwa ciplak Sambal Nyet Berapi

Usahawan dan pempengaruh terkenal Khairul Aming telah mengeluarkan satu kenyataan berhubung isu satu jenama sambal yang didakwa menciplak produknya, Sambal Nyet Berapi.

Kenyataan itu dibuat Khairul Aming (KA) menerusi satu hantaran video di laman X miliknya.

Menerusi video perkongsian tersebut, KA memaklumkan beliau sedia maklum tentang penjualan produk ciplak tersebut.

@khairulaming/X

Susulan itu, pihaknya berjaya mengenal pasti peniaga yang terlibat serta beberapa maklumat lain melibatkan isu tersebut.

Lapan tuntutan akan dibuat kepada penjual produk ciplak terbabit.

“Kami telah mengenal pasti penjual dan peguam kami telah menyerahkan Surat Tuntutan Infringement of Intellectual Property Rights and Passing Off.

“Ada lapan tuntutan yang kita telah senaraikan dan jika mereka gagal penuhi kesemua tuntutan tersebut kita akan bawa kes ini ke peringkat seterusnya,” katanya.

Beliau turut menegaskan bahawa cap dagang dan jenama Sambal Nyet Berapi sudah pun didaftarkan dengan MyIPO.

@khairulaming/X

“Sambal Nyet telah didaftarkan cap dagangnya di MyIPO dan telah diluluskan pada tarikh 2 November 2021,” kata usahawan itu.

Dalam pada itu, KA turut berkongsi bahawa beliau sebelum ini pernah berhadapan dengan isu produknya diciplak pada tiga tahun lepas.

Di akhir video tersebut, KA juga sempat menitipkan pesanan kepada orang ramai, khususnya kepada mereka yang mahu memulakan perniagaan.

“Jual produk dengan menggunakan identiti sendiri dan bina jenama anda sendiri.

“Saya selalu beri sokongan kepada peniaga kecil tapi berniagalah dengan cara yang beretika dan berhemah. Jangan aniaya orang ramai macam ini,” katanya lagi.

@khairulaming/X

Di kesempatan itu, KA turut menggalakkan peniaga-peniaga yang menjual produk sendiri agar mendaftar hak cipta produk masing-masing.

Terdahulu, media sosial kecoh seketika dengan kemunculan satu jenama sambal yang didakwa mirip dengan jenama Sambal Nyet Berapi.

Malah, pembungkusan sambal jenama tersebut juga dikatakan mirip dengan pembungkusan Sambal Nyet Berapi seperti warna pelekat dan fon yang digunakan.

Berikut kenyataan Khairul Aming:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI