31.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, June 13, 2024
UtamaBerita UtamaPencuci teraniaya, tuan rumah culas bayar upah membersih rumah

Pencuci teraniaya, tuan rumah culas bayar upah membersih rumah

Seorang pencuci teraniaya kerana tuan rumah culas bayar upah membersih rumah. Shaa Mimi berkongsi tentang kejadian yang menimpanya di ruang Facebook Meru Klang Residents Official.

Facebook

Menurut Shaa Mimi, dia dan suaminya membersihkan rumah dua tingkat yang penuh dengan sampah. Sampah-sampah itu kemudiannya dimasukkan ke dalam tong roro.

Melihatkan gambar yang dilampirkan, tong roro tersebut penuh dengan sampah. Pasti kerja membersih rumah tidak begitu mudah untuk dilakukan mereka.

Facebook

Namun kepenatan membersihkan rumah tersebut seakan tidak berbaloi apabila tuan rumah culas membayar upah yang sepatutnya.

Menurut Shaa Mimi, memandangkan dia sudah mahir melakukan tugas-tugas pembersihan rumah, jadi kerjanya pada hari itu siap lebih cepat. Hanya dalam masa empat jam sahaja, dia dan suaminya siap membersihkan rumah besar dua tingkat itu.

Selepas siap membersihkan rumah, Shaa Mimi menghubungi tuan rumah untuk memberitahu bahawa mereka sudah siap mengemas rumah. Tuan rumah datang dan bercadang untuk membayar upah secara pemindahan dalam talian memandangkan dia tidak mempunyai wang tunai dan perlu ke tempat lain.

Facebook

Shaa Mimi bersetuju dengan cadangan tersebut. Dalam perjalanan pulang, dia cuba menghubungi tuan rumah namun gagal. Tuan rumah tidak menjawab panggilannya itu. Akhirnya selepas terpaksa menunggu selama tiga hingga empat jam dia mendapat upahnya tetatpi tidak seperti yang dijanjikan.

Tuan rumah berpendapat disebabkan Shaa Mimi dapat menyelesaikan kerjanya lebih awal, maka dia tidak layak mendapat upah seperti yang dijanjikan pada awal perbincangan.

Shaa Mimi dan suami berasa kecewa namun terpaksa jua menerima upah yang diberikan. Kata Shaa Mimi dia redha dan menerima upah tersebut dengan seikhlas hati.

Perkongsian Shaa Mimi itu mendapat maklum balas warga siber yang kebanyakannya tidak bersetuju dengan tindakan tuan rumah tersebut. Mereka menyifatkan tuan rumah sebagai orang yang kedekut dan tidak bertimbang rasa.

Shaa Mimi walau bagaimanapun enggan mendedahkan maklumat tuan rumah tersebut biarpun didesak oleh beberapa pengguna Facebook yang membaca luahan hatinya itu. Baginya biarlah dia menyipan sahaja aib tuan rumah tersebut.

Shaa Mimi berharap agar tidak ada pihak yang merendah-rendahkan pekerjaan sebagai pencuci. Dia mengucapkan terima kasih kepada orang ramai yang turut prihatin dan bersimpati dengan nasib yang menimpa dirinya sekeluarga.

Bagi Shaa mimi, dia tidak malu untuk mengaku dirinya bekerja sebagai pencuci, selagi mana pekerjaannya itu halal dan dia tidak mendapatkan wang dengan cara meminta-minta.

Facebook

Kisah ini perlu dijadikan teladan bagi semua pihak, sama ada pencuci atau tuan rumah. Pencuci perlulah melakukan tugasnya dengan sempurna manakala tukang rumah perlulah membayar upah seperti yang dijanjikan atau yang setara dengannya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI