26.5 C
Kuala Lumpur
Friday, April 19, 2024
UtamaBerita UtamaHanya remaja yang lahir pada 2007 akan menyertai PLKN 3.0

Hanya remaja yang lahir pada 2007 akan menyertai PLKN 3.0

KUALA LUMPUR: Hanya remaja yang lahir pada 2007 akan menyertai PLKN 3.0 sekiranya program tersebut dilaksanakan pada tahun hadapan (2024).

hmetro

Kementerian Pertahanan (Mindef) dalam satu kenyataan terkini berkata, pelatih program itu akan dipilih mengikut tahun kelahiran. Pemilihan tersebut adalah berdasarkan garis permulaan tahun kelahiran tertentu bagi pelatih untuk memulakan PLKN 3.0.

“Sekiranya pelatih yang dipilih tidak dapat menyertai latihan khidmat negara atas sebab yang dienarkan, mereka boleh memohon penagguhan. Had maksimum untuk menjadi pelatih adalah sehingga berusia 35 tahun.

“Mindef turut berharap penjelasan ini dapat menyelesaikan kekeliruan dan kegusaran orang awam mengenai penetapan umur pelatih PLKN 3.0,” katanya.

Terdahulu, Mindef memaklumkan dalam kenyataan itu bahawa Kerajaan bersetuju untuk memperkenalkan semula PLKN dengan kaedah baharu selaras dengan Akta Latihan Khidmat Negara 2003 (Akta 628).

Facebook

Buletin TV3 sebelum ini melaporkan bahawa Program Latihan Khidmat negara (PLKN) bakal dilaksanakan semula selepas program tersebut dimansuhkkan sejak tahun 2018. Program tersebut akan dilaksanakan menerusi dua fasa yang melibatkan pelajar tingkatan empat dan lima.

Menurut Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamad Hasan, Fasa 1 membabitkan pelajar Tingkatan Empat. Pada peringkat itu, silibus Kementerian Pendidikan (KPM) yang mengandungi silibus kokurikulum seperti kadet polis, bomba dan pengakap akan diperkasakan.

Fasa 2 pula akan melibatkan pelajar Tingkatan Lima selepas mereka menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) kelak. Peserta kumpulan ini akan menjalani latihan di kem latihan tentera wataniah sedia ada.

“Jawatankuasa yang sudah dilantik itu memberi pandangan kepada pihak kementerian dan kementerian memohon supaya ia diubahsuai sehingga ke satu tahap yang mana melihat kepada kepentingn penyertaan daripada peringkat sekolah lagi dan bukan saja fasa selepas sekolah.

“PLKN Fasa 1 membabitkan penglibatan di fas sekolah, manakala PLKN Fasa 2 pula selepas fasa sekolah, iaitu selepas peperiksaan SPM.

“Selepas pembabitan belia dalam PLKN ini, mereka akan disambut oleh agensi lain sebagai kesinambungan kelahiran mereka daripada program ini,” katanya dalam jawapan bertulis yang disairkan di laman web Parlimen.

Tambah Mohamad lagi, PLKN Fasa 2 hanya akan dijalankan selama 45 hari. Di samping itu, 13 kem tentera wataniah di seluruh negara akan dimanfaatkan untuk PLKN yang mana tenaga pelatih membaibitkan anggota tentera sendiri.

Pada awal pengumuman pelaksanaan semula PLKN, ramai orang awam yang terkeliru, bimbang dan gusar dengan penetapan umur pelatih PLKN 3.0. Namun, kini semuanya boleh menarik nafas lega.

Kepada mereka yang akan dipanggil kelak, semoga program ini dapat memberi manfaat kepada anda. Selamat berkhidmat untuk negara!

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI