26.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, April 25, 2024
UtamaNasionalFenomena air pasang merah tunjuk trend penurunan, ikan boleh dimakan elak kerang-kerangan

Fenomena air pasang merah tunjuk trend penurunan, ikan boleh dimakan elak kerang-kerangan

Fenomena air pasang merah (red tide bloom) susulan ledakan alga spesies ‘Noctiluca Scintillans’ yang melanda perairan Teluk Bahang sehingga Sungai Pinang di Balik Pulau, Pulau Pinang sejak 28 Ogos lalu telah menunjukkan trend penurunan.

Pengarah Jabatan Perikanan Negeri Pulau Pinang, Zarina Zainuddin walaupun bagaimanapun berkata, kandungan oksigen terlarut di perairan berkenaan didapati masih rendah.

“Setakat ini, sebanyak empat siri pensampelan telah diambil dan hasil keputusan ujian makmal mendapati berlaku trend penurunan di kawasan berkenaan.

@majoritionline/ Twitter X

“Daripada segi visual pula, warna merah didapati sudah tidak ada namun saya dimaklumkan, kandungan oksigen air masih lagi rendah.

“Satu lagi sampel air akan diambil pada Jumaat ini (8 September) dan kita akan buat perbandingan untuk lihat bagaimana keputusannya nanti,” katanya kepada Kosmo!

Menurutnya, masyarakat sedia maklum bahawa alga terbabit bukan toksin malah sumber ikan di perairan ini selamat untuk dimakan.

Fenomena itu dilaporkan telah menyebabkan kerugian antara RM200,000 hingga RM500,000 susulan kematian hampir 15 tan ternakan ikan sangkar sejak insiden itu berlaku pada 26 Ogos lalu, namun fenomena itu dilapor kian berkurangan melanda perairan berkenaan menerusi pemantauan yang dijalankan.

@fahmizainol91/Twitter X

Terdahulu, Jabatan Perikanan Malaysia (DOF) menasihati orang ramai agar tidak makan hidupan laut berupa kerang-kerangan susulan fenomena ‘air pasang merah’ di perairan Teluk Bahang sehingga Sungai Pinang di Balik Pulau.

Ketua Cawangan Standard Perkhidmatan Makmal Bahagian Biosekuriti Perikanan DOF, Roslan Abu Hasan, berkata hidupan berupa ikan di perairan yang dilanda fenomena ledakan alga spesies ‘Noctiluca Scintillans’ itu selamat dimakan.

Katanya, tidak seperti ikan yang bahagian insang lazim tidak dimakan manusia, kerang-kerangan adalah sebaliknya apabila keseluruhan bahagiannya dimakan sekali gus.

kosmo_online / Instagram

“Kematian ikan di kawasan itu adalah disebabkan persaingan merebut oksigen ekoran kepadatan sel fitoplankton yang tinggi, mengakibatkan ikan sukar bernafas lalu mati, namun dari segi racun (toksin) ia tiada, justeru ikan selamat untuk dimakan.

“Tetapi kalau memakan kerang-kerangan, itu bahaya sebab bila makan kerang kita makan keseluruhannya (termasuk insang), tetapi kalau ikan kita tidak makan insang,” katanya kepada Berita Harian.

Berdasarkan rekod, ‘Noctiluca Scintillans’ pernah menyebabkan ledakan sehingga air laut menjadi merah jambu dan ikan dalam sangkar mati di perairan Kuala Gula, Perak pada 2016.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI