27.4 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaGlobalHong Kong lumpuh selepas dibadai hujan paling lebat dalam tempoh 140 tahun

Hong Kong lumpuh selepas dibadai hujan paling lebat dalam tempoh 140 tahun

HONG KONG: Hong Kong dibadai hujan yang direkodkan sebagai paling lebat dalam tempoh hampir 140 tahun pada 8 September, dengan 2 maut dan sekurang-kurang 83 mangsa cedera, manakala jalan serta sejumlah stesen kereta api bawah tanah ditenggelami air banjir menyebabkan sekolah, pejabat dan bursa saham terpaksa ditutup.

Pada masa sama, bandar Shenzhen yang dihuni lebih 17.7 juta penduduk di selatan China turut dilanda hujan paling lebat sejak rekod meteorologi bermula pada 1952, sehingga mencetuskan keadaan huru-hara.

Gambar Reuters

Topografi Hong Kong dengan jalan raya dan bangunan yang dibina di lereng bukit yang curam – menjadikan bandar itu terdedah kepada banjir dan tanah runtuh akibat hujan musim panas yang lebat dan semakin meningkat dari semasa ke semasa. 

Hujan lebat ini disebabkan oleh sisa Taufan Haikui dan Taufan Super Saola, namun adegan yang dirakam menunjukkan kerosakan pada skala yang tidak pernah dilihat oleh wilayah itu dalam beberapa dekad kebelakangan.

Gambar Reuters

Hujan lebat membasahi Hong Kong sejak 7 September dan menjelang tengah malam, balai cerap cuaca bandar ini merekodkan taburan hujan 158.1 milimeter (mm) sejam di ibu pejabatnya – angka tertinggi sejak rekod dimulakan pada 1884. Biro cuaca Hong Kong turut mengeluarkan amaran hujan ribut pada tahap tertinggi berwarna ‘hitam’.

Susulan itu, pihak berkuasa mengeluarkan amaran banjir kilat, manakala agensi perkhidmatan kecemasan melancarkan operasi menyelamat di beberapa kawasan.

“Penduduk tinggal di kawasan berhampiran sungai harus berwaspada dengan keadaan cuaca dan berpindah sekiranya rumah mereka dinaiki air,” menurut pihak balai cerap.

Gambar Reuters

Ia turut memberi amaran mengenai kemungkinan akan berlaku tanah runtuh, sekali gus menasihati orang ramai dan pengguna jalan raya supaya menjauhi cerun curam atau tembok penahan.

Pada pagi 8 September, sebilangan teksi dilihat meredah jalan raya yang dinaiki air, dengan membawa penumpang yang mahu ke tempat kerja. Bagaimanapun, beberapa kenderaan telah terkandas di dalam banjir.

Gambar Reuters

Di Pulau Lantau, air sungai melimpah menyaksikan jalan raya ditenggelami banjir.

Pihak berkuasa menutup sekolah atas faktor keselamatan, manakala perkhidmatan kargo di sempadan dihentikan sementara.

Perkhidmatan kereta api di Hong Kong turut terjejas apabila sejumlah stesen dinaiki air, termasuk di stesen Wong Tai Sin di Kowloon.

Tingkat bawah pusat membeli-belah berhampiran dipenuhi air ketika perabot terapung di permukaan. Pengendali pengangkutan awam MTR Corp. berkata ia menggantung sebahagian daripada Laluan Kwun Tong kerana banjir di stesen itu.

Pemimpin bandar itu John Lee memberitahu jabatan kerajaan untuk bertindak balas dengan berusaha habis-habisan untuk menangani banjir “teruk” di kebanyakan bahagian hab kewangan.

Kekurangan amaran awal yang berbeza dengan pendekatan Taufan Super Saola, apabila ketua setiausaha bandar itu mengadakan sidang akhbar yang diapit oleh ketua jabatan untuk menangani potensi risiko.

Di kampung Stanley di sebelah selatan pulau Hong Kong, limpahan air  telah memecahkan jalan dengan mendedahkan kabel bawah tanah. Sebuah bas mini yang rosak telah ditinggalkan di tengah-tengah jalan tepi laut, dikelilingi oleh serpihan.

Banjir telah membentuk saliran di pantai berhampiran dengan membawa pasir ke laut. Manakala, sebahagian lereng bukit telah runtuh di jalan menuju ke Tai Tam.

Terdapat tujuh kejadian tanah runtuh direkodkan setakat 8 pagi 8 September, dengan enam daripadanya berlaku di pulau itu.

Gambar Reuters

Hujan dijangka reda secara beransur-ansur petang ini, kata jurucakap balai cerap, sambil menambah tiada jadual waktu untuk amaran hitam hujan ribut ditarik balik.

Sebelum hujan lebat membadai, bandar itu masih belum pulih daripada Taufan Super Saola, yang memaksa Hong Kong ditutup pada hari Jumaat dan Sabtu minggu lalu. Ribut itu, yang paling kuat melanda Hong Kong sejak Mangkhut pada 2018, menumbangkan pokok dan menyekat jalan.

Ia hanya kali keenam dalam tempoh empat dekad yang lalu apabila balai cerap menaikkan amaran ribut tertingginya.

Gambar Reuters

Ribut adalah contoh terkini cuaca ekstrem akibat perubahan iklim yang dialami di seluruh dunia pada musim panas tahun ini.

Pada penghujung Julai dan Ogos lalu, berpuluh-puluh orang maut di kawasan utara China termasuk Beijing akibat banjir ekoran taufan yang melanda.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI