26.6 C
Kuala Lumpur
Wednesday, April 24, 2024
UtamaGaya HidupKakak dari negara seberang ajar Bahasa Inggeris aksen British dengan anak perempuannya...

Kakak dari negara seberang ajar Bahasa Inggeris aksen British dengan anak perempuannya buat ramai berasa kagum

Kebanyakan orang Malaysia sudah diajar untuk bercakap bahasa Inggeris dengan ibu bapa mereka sejak kecil, jadi kita di sini tidak berapa hairan atau kagum. Pertuturan Bahasa Inggeris kita biasa-biasa sahaja ikut gaya ‘Manglish’.

Kemahiran bertutur dalam bahasa Inggeris merupakan satu kelebihan buat kita kerana bahasa itu adalah bahasa universal. Malah, kalau dapat bercakap menggunakan aksen lenggok British, Aussie atau American lagilah bangga.

TikTok

Tular sebuah video memaparkan seorang kakak dari negara seberang Indonesia yang boleh bercakap Bahasa Inggeris dengan baik bersama anaknya di sawah padi, yang telah mencuri tumpuan ramai.

Menerusi video TikTok yang dimuat naik oleh @a5rihartanti, kelihatan wanita itu sedang berehat di sawah padi bersama anak-anaknya.

TikTok

Apa yang mencuri tumpuan ramai adalah apabila dia mula bertutur dalam bahasa Inggeris, yang bukan bahasa pertuturan biasa di Indonesia sambil membuat vlog harian bersama anaknya.

Wanita ini mengajar anaknya untuk membiasakan diri bertutur dalam bahasa Inggeris sebagai bahasa kedua mereka.

TikTok

Lebih membuatkan ramai terpegun adalah wanita ini boleh bertutur dalam bahasa Inggeris dengan terselit aksen British. 

Dia bercakap dengan sangat lancar seperti kebanyakan mereka di Malaysia, Brunei dan Singapura. Secara tidak langsung, kakak ini mengajar anaknya membiasakan diri untuk berlatih bercakap bahasa Inggeris sejak kecil tanpa rasa kekok.

Video TikTok itu telah menjadi tular dengan lebih 12 juta tontonan, dengan pelbagai komen yang memuji kebolehannya yang fasih bertutur dalam bahasa Inggeris dengan baik, dan mengajarnya pula kepada orang lain.

TikTok

Rupa-rupanya wanita ini, Asri Hartanti merupakan guru bahasa Inggeris di SMK Bhakti Mulia Wonogiri, Jawa Tengah yang memegang ijazah sarjana Pendidikan Bahasa Inggeris dari sebuah universiti swasta di Solo, lapor media Merdeka.com.

Menerusi akaun TikTok dan YouTube, Asri menggunakan platform berkenaan untuk mengajar Bahasa Inggeris dengan cara yang paling mudah kepada para pengikutnya dan mereka yang berminat, sambil membiasakan anak-anaknya untuk bertutur dengan bahasa itu.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI