26.4 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaBerita UtamaPesuruhjaya Tinggi Singapura mohon maaf dengan komedi melampau Jocelyn Chia yang bukan...

Pesuruhjaya Tinggi Singapura mohon maaf dengan komedi melampau Jocelyn Chia yang bukan lagi warganegara Singapura

Kerajaan Singapura memohon maaf kepada seluruh rakyat Malaysia berikutan tindakan melampau pelawak yang berasal dari negara itu, Jocelyn Chia.

Menurut Pesuruhjaya Tinggi Singapura ke Malaysia, Vanu Gopala Menon, beliau sangat terkejut dengan komen-komen tidak sensitif dan menyinggung yang dibuat oleh Jocelyn Chia dalam sebuah pementasan komedi berdiri baru-baru ini.

“Kerajaan Singapura tidak boleh menerima sebarang kata-kata atau tindakan yang boleh mencetus kemudaratan atau menyinggung perasaan orang lain dan Chia, yang tidak lagi memegang kewarganegaraan Singapura, sama sekali tidak mencerminkan pandangan kami.

Twitter

“Saya dengan ikhlas hati memohon maaf kepada semua rakyat Malaysia atas kata-kata yang menyakitkan daripadanya,” kata Vanu Gopala Menon dalam satu kenyataan pada 7 Jun.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas laporan pelawak yang berasal dari Singapura, Jocelyn Chia yang memperlekeh dan menghina Malaysia menerusi persembahan komedi berdirinya yang disifatkan sebagai melampau.

Twitter

Lebih keterlaluan dan tidak langsung komedi, Chia menggunakan tragedi kehilangan pesawat MH370 sebagai modal jenaka sehingga menimbulkan kemarahan majoriti warganet.

Menerusi video tular berdurasi satu minit 29 saat yang dimuat naik di laman sosial TikTok, pelawak itu menyifatkan pembangunan Malaysia jauh ketinggalan berbanding Singapura yang bergelar negara maju selepas lebih 40 tahun berpisah dari Tanah Melayu.

Twitter

Dalam masa sama, Vanu Gopal berkata, sebagai jiran terdekat, Singapura dan Malaysia menikmati hubungan yang kukuh dan di pelbagai peringkat, dengan ikatan yang cukup mendalam.

“Kita juga mempunyai hubungan sejarah yang unik dan hubungan yang erat antara rakyat dengan rakyat. Komen-komen seperti yang dibuat oleh Chia tidak membantu dan merosakkan kepercayaan dan persahabatan rapat yang dinikmati oleh kedua-dua negara dan rakyatnya,” tegas Vanu Gopal.

Twitter

Sementara itu, waris kepada salah seorang mangsa MH370, Intan Maizura Othaman menerusi perkongsian di Facebook turut mengecam pelawak itu.

Katanya, Jocelyn Chia seorang yang terdesak apabila menggunakan isu-isu kontroversi untuk meraih populariti, selain dengan sengaja menyinggung perasaan orang lain.

“Cuba perhatikan, bahawa dia ketawa dengan gurauannya sendiri. Secara peribadi, saya melihat ini sebagai jeritan untuk meminta pertolongan daripada manusia yang terdesak,” katanya.

Turut memberi respons ke atas tindakan melampau Jocelyn Chia ialah pelawak terkenal Harith Iskander yang meminta agar seorang pelawak patut lebih sensitif dan bersifat empati terutama dalam topik yang bersifat peribadi dan tragik.

Jelasnya, komedi mempunyai impak yang kuat terutama dalam meningkatkan kesedaran sosial, namun perlu digunakan dengan penuh bertanggungjawab.

Ekoran ramai warganet Malaysia menyuarakan kecaman dan kritikan hebat mereka terus ke platform sosial Jocelyn Chia, akaun miliknya kini telah ditutup dan tidak aktif buat sementara waktu.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI