28.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaGaya HidupMak cik datang majlis perkahwinan hanya untuk tapau makanan sebelum tetamu lain...

Mak cik datang majlis perkahwinan hanya untuk tapau makanan sebelum tetamu lain sempat menjamahnya

Perkahwinan berfungsi untuk meraikan penyatuan pasangan pengantin serta kedua belah pihak keluarga mereka dengan jemputan kepada jiran dan rakan untuk mendapat restu.

Walau bagaimanapun, nampaknya akan ada sahaja berlaku drama untuk diingati semasa majlis perkahwinan berlangsung.

Baru-baru ini, seorang lelaki dari Jiangxi di China bernama Song, memuat naik satu video di platform Douyin apabila dia berkongsi insiden yang berlaku semasa majlis perkahwinan yang dihadirinya.

Tangkap Layar Douyin

Dikatakan lelaki itu pergi mengambil semangkuk nasi ketika lauk pauk sedang dihidangkan dan apabila kembali ke mejanya, dia melihat mak cik-mak cik dari meja yang sama telah mengeluarkan beg plastik merah dan menapau semua makanan. Apabila dia duduk, hanya tinggal 1 atau 2 hidangan sahaja.

Menurut Song, ketika kembali ke meja, dia terkejut melihat hidangan makan malam itu sudah hampir licin sebelum dia sempat menjamahnya.

Salah seorang mak cik memberitahu yang lain bahawa lelaki itu belum makan lagi tetapi Song berkata tidak mengapa kerana dia sudah hilang selera makan.

Jadi, akhirnya dia terpaksa pulang ke rumah untuk makan mi segera walaupun sudah memberi sumbangan kepada pengantin baru. Song juga memerhatikan meja-meja lain baru sahaja memulakan jamuan mereka sedangkan hidangan di mejanya telah berakhir ekoran kerakusan segelintir manusia.

Tangkap Layar Douyin

Ramai yang memberi komen di Douyin bahawa makanan di majlis perkahwinan hanya boleh diambil apabila semua tetamu sudah selesai makan.

“Memang tidak mengapa sebenarnya untuk tapau tetapi sekurang-kurangnya tunggulah semua orang telah menghabiskan makanan mereka terlebih dahulu..”

“Kami tidak mempunyai amalan ini di Sichuan. Walaupun tuan rumah meminta kami untuk tapau, saya akan berasa terlalu malu untuk melakukannya.”

“Mak cik-mak cik ini bukan datang untuk makan tetapi untuk tapau!”

Mungkin boleh mengambil makanan dalam majlis untuk mengelakkan pembaziran makanan tetapi kita perlu beringat untuk menghormati tetamu lain juga, serta menunggu untuk mendapatkan keizinan daripada tuan rumah terlebih dahulu.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI