30.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 20, 2024
UtamaInspirasiWanita ini daki puncak Gunung Kinabalu dengan bangga memperagakan busana Dusun Kimaragang...

Wanita ini daki puncak Gunung Kinabalu dengan bangga memperagakan busana Dusun Kimaragang sempena meraikan semangat Hari Kaamatan

Sheryll Josh berbangga dengan budaya warisan Dusun Kimaragang, dan anak watan Sabah itu mahu mempamerkan identitinya kepada dunia, walaupun ini bermakna ketika beliau mencapai puncak tertinggi di Asia Tenggara untuk berbuat demikian.

Pada bulan April lalu, eksekutif pentadbiran itu mendaki Gunung Kinabalu di Sabah yang setinggi 4,095 meter dan memuat naik gambar dirinya dalam pakaian tradisional Dusun Kimaragang di Instagram pada 1 Mei.

“Budaya dan warisan memberikan kita identiti dan rasa kekitaan. Asal-usul masing-masing membantu kita memahami dari mana kita berasal dan bagaimana kita menyesuaikan diri dengan dunia. Mengetahui tentang tradisi, adat resam dan nilai membantu kita berasa terhubung dengan nenek moyang dan masyarakat kita,” kata Sheryll ketika ditemu bual The Star dari Kota Marudu, Kudat baru-baru ini.

Tangkap Layar Instagram/Sheryll Josh

Pendakian itu juga merupakan sebahagian daripada cara Sheryll meraikan sambutan Hari Kaamatan, atau Pesta Menuai, yang akan berlangsung pada 30 dan 31 Mei.

“Sebelum ini, saya pernah melihat gambar pendaki lain yang mendaki Gunung Kinabalu dengan pakaian tradisional. Ia memberi inspirasi kepada saya untuk memakai pakaian tradisional saya sendiri kerana kebanggaan dengan budaya dan warisan saya. Pakaian itu dijahit oleh ibu saya, dan memakainya di Low’s Peak adalah kenangan yang tidak dapat dilupakan. Saya memutuskan untuk memuat naik gambar-gambar itu pada bulan Mei untuk menaikkan semangat meraikan Hari Kaamatan,” katanya.

Dusun Kimaragang ialah salah satu sub-suku Kadazan Dusun. Ia adalah salah satu suku tertua di utara Borneo.

Sheryll terlebih dahulu mendaki ke Low’s Peak dengan pakaian sukan sebelum menukar pakaian tradisionalnya di puncak.

Tangkap Layar Instagram/Sheryll Josh

“Suhu di puncak hampir membeku. Di sana sangat sejuk dan saya menggigil dalam pakaian tanpa lengan itu. Namun, syukurlah, pakaian baldu ini datang dengan hoodie, dan itu membuatkan kepala saya hangat. Namun, kaki saya terdedah, dan ia seperti berdiri di atas ketulan ais. Nasib baik saya tidak mengalami frostbite,” kata Sheryll, yang bekerja di sebuah firma pembinaan.

Hari Kaamatan merupakan hari untuk meraikan musim menuai padi dan menandakan tamatnya kitaran tanaman. Ia adalah masa untuk mengucapkan terima kasih kepada “semangat padi”, atau “Bambaazon”, mendoakan hasil tuaian yang melimpah ruah dan memohon berkat serta kemurahan rezeki untuk tahun-tahun akan datang.

Tangkap Layar Instagram/Sheryll Josh

Sheryll, yang menghidap asma, berlatih selama dua bulan sebelum mencapai puncak tertinggi di Asia Tenggara itu. Ia adalah pendakian ketiganya mendaki Gunung Kinabalu dengan ditemani lima rakan dan seorang malim gunung.

“Saya membawa inhaler dan ubat penting seperti paracetamol dan antihistamine. Saya juga memastikan diri kekal segar dengan minum banyak air dan bernafas melalui hidung dan bukannya mulut dengan sebanyak mungkin,” kata Sheryll, yang juga seorang penyanyi di masa lapangnya.

Tangkap Layar Instagram/Sheryll Josh

Beliau menambah Hari Kaamatan adalah acara penting dalam kalendar kebudayaan Sabah dan disambut dengan penuh semangat dan kebanggaan oleh masyarakat tempatan.

“Semasa perayaan itu, terdapat banyak persembahan kebudayaan, termasuk tarian tradisional seperti sumazau dan magunatip, serta beberapa pertunjukan muzik tradisional lain. Terdapat juga pertandingan ratu cantik dan pameran kraftangan.

“Ia adalah peluang untuk masyarakat tempatan mempamerkan budaya dan tradisi suku masing-masing yang amat kaya dan peluang ini digunakan untuk menyebarkannya serta memupuk minat kepada generasi muda,” jelas Sheryll Josh dengan penuh bangga.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI