29.7 C
Kuala Lumpur
Friday, July 12, 2024
UtamaGaya Hidup“Tidak dapat membesarkan dia atas sebab ekonomi,” Bayi ditinggalkan dalam kotak dengan...

“Tidak dapat membesarkan dia atas sebab ekonomi,” Bayi ditinggalkan dalam kotak dengan nota menyayat hati di hadapan surau

Video seorang bayi lelaki yang ditemui dalam kotak dengan nota di hadapan surau pada pagi Ahad lalu, 30 April telah menjadi tular, dengan ramai yang menyatakan simpati dan prihatin terhadap bayi itu.

Nota menyayat hati daripada ibu bapa bayi itu yang berbunyi, “Kami memohon maaf kerana tidak dapat membesarkan Muhammad Arif atas sebab ekonomi. Kami memohon sesiapa yang dapat dan sanggup untuk membesarkan dia. Kami sangat-sangat berterima kasih.”

@boboy9077/TikTok

Bayi yang dipercayai berusia kurang 3 bulan itu ditemui dalam keadaan berbalut selimut ditinggalkan bersama botol susu dan susu formulanya.

@boboy9077/TikTok

Klip video TikTok penemuan bayi itu yang dimuat naik oleh @boboy9077 telah mendapat 4.3 juta tontonan.

Beberapa warganet meluahkan rasa simpati, mengakui keputusan sukar yang dibuat ibu bapa bayi itu berikutan masalah kewangan yang dihadapi.

@boboy9077/TikTok

“Kami tidak tahu betapa sedih dan perit rasa ibunya apabila melakukan perkara itu.”

“Ibu bapa telah menamakan bayi itu, yang hanya bermakna mereka terpaksa meninggalkannya kerana kesusahan.”

“Sayang, ibu bapa kamu tidak buang kamu tetapi mereka hanya mahukan yang terbaik buat kamu. Semoga kamu diberkati dan tetap berbakti kepada kedua ibu bapa kamu.”

“Jika seseorang meletakkan bayi di hadapan rumah saya, saya akan sangat bersyukur. Saya benar-benar teringin mempunyai anak.”

“Saya sudah lama berkahwin. Tetapi belum ada anak lagi. Kalau saya yang jumpa bayi ini, saya akan ambilnya.”

@boboy9077/TikTok

Sementara itu, beberapa warganet mengulas mengenai kos sara hidup yang tinggi di Malaysia.

“Masalah ekonomi semakin membunuh kita. Walaupun kita rasa tidak mampu bertahan, kita tetap kuat menghadapi apa jua kesusahan. Lebih baik hidup di zaman dahulu. Sekarang kita semua mahu menjadi moden tetapi kita menderita.”

“Allah sahaja yang tahu, mungkin tekanan kehidupan ekonomi yang teruk tapi kita lupa sebenarnya anak kecil inilah yang akan membawa rezeki kepada kita.”

Semoga anak ini berada dalam jagaan mereka yang baik-baik dan berhati mulia serta mampu membesarkannya dengan penuh kasih sayang.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI