27.5 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaInspirasiPelari Malaysia cipta Rekod Dunia Guinness dalam maraton penuh terpantas di London...

Pelari Malaysia cipta Rekod Dunia Guinness dalam maraton penuh terpantas di London lengkap berbaju Melayu

Mohd Syahidan Alias atau Edan Syah tidak asing lagi dalam dunia maraton di kalangan rakyat Malaysia. Malah, beliau pernah menjadi tajuk utama kerana menyempurnakan acara maraton di Blackmores Sydney Running Festival dengan memakai kostum Jalur Gemilang.

Larian itu berlangsung pada Hari Malaysia pada 2018, di mana Edan mencipta sejarah dunia untuk larian maraton terpantas memakai kostum bendera negara dengan masa 2 jam 54 minit.

Kini Edan melakukannya lagi. Bukan memakai pakaian dengan bendera, tetapi dalam pakaian lengkap Baju Melayu segak dengan samping dan songkok.

Edan Syah / Facebook

Pada hari raya ketiga di London pada Ahad lalu 30 April, Edan berlari maraton penuh dalam masa kurang 3 jam di “TCS London Marathon 2023” dengan berpakaian lengkap Baju Melayu tajaan dan dibuat khas oleh Bulan Bintang. Edan mencipta “Guinness Book Of Records” untuk Maraton Penuh Terpantas (42.2km) dalam Pakaian Melayu Tradisional (Lelaki).

Jurulatih larian bertauliah berusia 35 tahun ini menamatkan maraton dengan catatan masa 2 jam, 49 minit dan 22 saat, yang membanggakan dirinya sendiri apabila memecahkan rekod maraton dunia sebelum ini pada 2018.

Edan Syah / Facebook

“Saya berharap percubaan saya untuk rekod dunia tahun ini pada Aidilfitri akan memberi inspirasi kepada lebih ramai rakyat Malaysia untuk melakukan perkara yang hebat untuk negara. Bersama-sama, Ayuh Jadikan Baju Melayu Hebat Kembali.”

Edan berkongsi kemenangannya di Instagram dan Facebook, mengucapkan terima kasih kepada rakan kongsi dan kolaborator yang menyokong usahanya untuk membanggakan negara dan juga menjadikan Baju Melayu Hebat Kembali.

Beliau turut mengucapkan terima kasih kepada penyokongnya yang dikenali sebagai Team Edan Syah kerana memberi sumbangan kira-kira RM10,000 untuk kempen amal, “Road To London for Team Livability UK”, dalam hantaran berasingan.

Edan Syah / Facebook

Baju Melayu Edan dibuat khas oleh Bulan Bintang, jenama tempatan yang terkenal dengan pakaian tradisional.

Rekaan pakaian itu diketuai oleh pereka fesyen Bulan Bintang, Mas Anneesya, lapor Utusan Malaysia.

Beliau berkata Baju Melayu itu dibuat menggunakan kain jersi dan berjaring kerana ia ringan, bernafas dan tidak membebankan. Ia memastikan atlet boleh berlari pada momentum yang stabil tanpa menjejaskan pergerakan mereka.

“Kami juga menghasilkan seluar panjang dengan poket di kiri dan kanan serta pinggang bergetah kerana ia praktikal untuk larian jarak jauh. Zip tersembunyi di bahagian buku lali yang ditutup dengan fabrik juga direka dan diinovasikan untuk mengelakkan kaki daripada lebam atau melecet selain memudahkan atlet menyarung kasut.

Edan Syah / Facebook

“Lebih menarik, rekaan samping bercetak yang dipakai oleh Edan Syah mempunyai poket yang berfungsi untuk meletakkan gel tenaga untuk pelari dan botol air kecil manakala songkok menggunakan fabrik baldu dan mesh dengan saiz lubang yang lebih besar bagi membolehkan pengudaraan lebih baik dan banyak,” jelas Mas.

Walaupun jarang melihat orang melakukan larian maraton dengan Baju Melayu, perkara yang mustahil sentiasa boleh dicapai oleh rakyat Malaysia untuk mencipta rekod dunia. Terdapat rekod individu yang memakai pakaian Baju Melayu lengkap semasa maraton sebelum ini tetapi hanya di Malaysia.

Tonton video di sini.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI