31.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, February 24, 2024
UtamaBerita UtamaSiti Bainun dijatuhkan hukuman penjara 12 tahun kerana menganiaya, mengabai Bella

Siti Bainun dijatuhkan hukuman penjara 12 tahun kerana menganiaya, mengabai Bella

KUALA LUMPUR: Hakim Mahkamah Sesyen Izralizam Sanusi menjatuhkan hukuman penjara 22 tahun kepada pengasas Rumah Bonda Siti Bainun Ahd Razali selepas didapati bersalah menganiaya dan mengabaikan remaja perempuan yang mengalami Sindrom Down dikenali Bella, dua tahun lalu.

Tertuduh dijatuhkan hukuman selepas hakim mendengar hujahan mitigasi kedua-dua pihak pendakwaan dan peguambela mengenai hukuman itu sebelum ini.

Hakim Izralizam menjatuhkan hukuman 10 tahun penjara terhadap Siti Bainun kerana mengabaikan Bella, dan 12 tahun penjara atas pertuduhan menganiaya Bella. Namun, Siti Bainun hanya perlu menjalani hukuman penjara 12 tahun, selepas hukuman itu diperintahkan berjalan secara serentak mulai 3 Mei 2023.

Twitter

Mahkamah juga memerintahkan tertuduh menandatangani bon kelakuan baik dalam tempoh lima tahun dengan seorang penjamin warganegara tempatan, berserta cagaran RM5,000.

Siti Bainun, yang hadir ke Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur pada kira-kira 8.27 pagi dengan ditemani seorang wanita juga diarah melaksanakan khidmat masyarakat selama 200 jam yang perlu disempurnakan dalam tempoh enam bulan selepas tamat hukuman penjara. 

Mengikut pertuduhan, Siti Bainun didakwa mengabai dan menganiaya remaja perempuan Sindrom Down berusia 13 tahun itu sehingga menyebabkan mangsa mengalami kecederaan fizikal serta emosi di sebuah unit kondominium di Wangsa Maju antara Februari dan Jun 2021.

Pertuduhan mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 yang membawa hukuman maksimum penjara 20 tahun atau denda RM50,000 atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Hakim Izralizam berkata penderitaan yang ditanggung Bella bukan sahaja pada emosi tetapi juga jelas pada fizikal yang sehingga kini meninggalkan parut, dan oleh itu pelaku patut dikenakan dengan hukuman setimpal.

Terdahulu, peguam Siti Bainun, Mohammad Farhan Maaruf, merayu agar mahkamah mempertimbangkan menjatuhkan hukuman penjara minimum dan denda kepada anak guamnya, kerana katanya Siti Bainun telah belajar daripada kes itu dan sepatutnya diberikan peluang kedua.

Mohammad Farhan menyentuh keadaan fizikal dan kesihatan Siti Bainun yang berbadan besar, apabila beliau berhujah kemudahan penjara sekarang tidak dapat menampung “orang seperti dia”, jika mahkamah memutuskan untuk menjatuhkan hukuman penjara.

Mohammad Farhan juga sebelum ini berhujah jika hukuman pemenjaraan yang lama dikenakan terhadap tertuduh, ia akan memprejudiskan ibu yang bergantung harap kepadanya.

“Tambahan pula, Siti Bainun adalah seorang warganegara yang mematuhi undang-undang, di mana dia tidak pernah gagal menghadirkan diri sepanjang kes dibicarakan, menunjukkan tertuduh boleh berubah sekiranya diberi peluang untuk berbuat demikian dan kami percaya hukuman penjara jangka panjang hanya akan memudaratkan orang yang di bawah jagaannya terutama ibunya,” hujahnya.

“Kita juga perlu mempertimbangkan kedudukan sosialnya yang merupakan seorang yang bergiat aktif dengan kerja kebajikan dan sukarelawan selain ini adalah kesalahan tertuduh yang pertama,” tambahnya lagi.

“Kami percaya bahawa keputusan mahkamah menunjukkan keadilan telah dilaksanakan. Dan tempoh hukuman penjara, boleh digantikan dengan denda maksimum bagi kedua-dua pertuduhan, seperti yang diperuntukkan di bawah undang-undang, sekiranya dibenarkan oleh mahkamah,” mohon Mohammad Farhan.

Twitter

Bagaimanapun, Timbalan Pendakwa Raya Zahida Zakaria menyangkal hujahan Mohammad Farhan, dengan mengatakan bahawa kesalahan Siti Bainun, mengikut Seksyen 31(1) Akta Kanak-Kanak 2001, adalah satu kesalahan serius.

“Kanak-kanak terdedah dan tidak berdaya memerlukan masyarakat serta undang-undang untuk melindungi kepentingan mereka. Hukuman mestilah menggambarkan keseriusan dan beratnya kesalahan itu bagi memberi pengajaran kepada orang ramai terutama ibu bapa agar tidak mengambil mudah dengan keselamatan kanak-kanak,” katanya.

“Tertuduh mempunyai perintah mahkamah untuk menjaga Bella. Bagaimanapun, tertuduh telah menyalahgunakan tanggungjawab yang diberikan dengan mengabaikan dan menganiaya mangsa, seorang kanak-kanak kurang upaya.

“Tertuduh yang dilihat sebagai seorang yang disegani masyarakat dan bergiat aktif dalam kerja kebajikan telah menganiaya dan mengabaikan Bella yang sebenarnya sangat berharap untuk disayangi Siti Bainun,” hujahnya.

Izralizam dalam penghakimannya berkata perbuatan mengabai dan menganiaya adalah satu kesalahan serius dan sepertimana dihujahkan oleh pihak pendakwaan, pindaan terhadap hukuman jenayah itu telah diluluskan di Parlimen dengan memperuntukkan hukuman yang lebih berat.

Menurutnya hukuman penjara 10 tahun yang diperuntukkan sebelum ini telah ditambah ke 20 tahun, manakala hukuman denda pula dinaikkan daripada RM10,000 kepada RM50,000.

“Pindaan itu menunjukkan hasrat Parlimen dan undang-undang bagi memastikan hukuman berat diberikan untuk pesalah yang melakukan kesalahan berkenaan.

“Hukuman yang dijatuhkan perlu menggambarkan keseriusan kesalahan dilakukan dan menunjukkan kepada orang awam khususnya ibu bapa, penjaga dan pengasuh kanak-kanak agar tidak mengambil ringan keselamatan dan kebajikan kanak-kanak,” katanya.

Katanya, faktor kepentingan awam perlu ditekankan dan dalam kes ini, dan mahkamah mendapati kecederaan dialami Bella adalah kecederaan serius malah sehingga kini, ia meninggalkan parut.

“Ia bukan sahaja meninggalkan parut dalam dirinya, tetapi parut secara fizikal. Beliau bukan sahaja diabaikan oleh tertuduh sehingga menyebabkan kecederaan teruk, malah tertuduh didapati terlibat menganiaya Bella.

“Tindakan dilakukan tertuduh kepada Bella adalah kejam dan dia perlu diberikan hukuman berat bagi memberi pengajaran bukan sahaja kepada tertuduh, malahan kepada masyarakat bahawa kesalahan jenayah seperti ini tidak boleh dilakukan sama sekali.

“Tertuduh adalah aktivis masyarakat yang sering terlibat dengan kanak-kanak. Tertuduh sepatutnya menggalas tanggungjawab sebaik mungkin dan bukan melanggar amanah yang diberikan,” kata Hakim Izralizam.

Twitter

Hukuman penjara 22 tahun bagi kedua-dua pertuduhan ke atas Siti Bainun diperintahkan berjalan secara serentak selama 12 tahun di Penjara Kajang mulai 3 Mei 2023, selepas permohonannya untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman telah ditolak.

Hakim Izralizam berkata tiada keadaan khas dan luar biasa bagi membolehkan mahkamah membenarkan penggantungan pelaksanaan hukuman.

“Tertuduh disabitkan bersalah di mahkamah ini dan tiada sebab untuk saya menangguhkan hukuman penjara yang dijatuhkan terhadapnya.

“Dalam kes ini, saya berpendapat keadilan dapat disampaikan sebaik-baiknya melalui pelaksanaan hukuman dengan serta-merta dan oleh itu, pemohonan tertuduh ditolak dan mahkamah memerintahkan tertuduh menjalani hukuman penjara dengan serta-merta,” kata Hakim Izralizam.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI