25.9 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaGaya HidupBina Tembok Besar China siap 'tentera laut' guna tanah lumpur dalam...

Bina Tembok Besar China siap ‘tentera laut’ guna tanah lumpur dalam bilik, ibu minta nasihat hendak marah atau puji dengan kreativiti anak kesayangannya

Anak nakal kadang kala boleh membuat ibu bapa menjadi serba salah. Baru-baru ini, seorang ibu berkongsi di media sosial anak lelakinya bermain lumpur di dalam bilik di rumah mereka, dengan membina Tembok Besar China lengkap bersama tentera laut.

“Jika dia ni anak anda, patutkah saya pukul atau puji?” tanya ibu itu dalam kapsyen gambar anaknya sedang berbaring di atas Tembok Besar China yang baru dibina di atas katilnya. 

Daripada gambar-gambar itu, kita dapat melihat kerja keras kanak-kanak ini, mengukir Tembok Besar China yang cantik dan membinanya daripada tanah berlumpur sehingga naik ke atas katil. 

Tangkap Layar Weibo

Satu lagi gambar menunjukkan sekumpulan tentera laut berbaris rapi di hadapan Tembok Besar itu yang berupa penyu laut, ketam, udang galah serta hidupan laut lain, yang difikirkan dalam kepalanya menurut imaginasi dan kreativiti kanak-kanak ini.

Walaupun anak ini sangat kreatif, cadar menjadi kotor akibat lumpur dan tanah liat jadi ia sukar dibersihkan, yang membuat ibu bapanya berasa tidak berdaya. “Saya benar-benar tidak tahu sama ada untuk memuji kreativiti anak saya atau memarahinya kerana dia telah membuat bilik itu menjadi kotor,” kata ibu.

Hantaran ibu itu mendapat reaksi dan pelbagai komen netizen:

“Kebolehan tangan kanak-kanak itu patut dipuji,.”

“Sudah tentu ia adalah pujian, ia terlalu bagus. Kemudian biarkan dia memikirkannya, atau jangan membersihkannya. Dia tiada tempat untuk tidur pada waktu malam.”

“Berbanggalah dahulu dan kemudian berbincang dengannya dengan kata kamu mudah mendapat bakteria di atas katil, jadi kamu akan jatuh sakit.”

“Mestilah memuji, dia berimaginasi dan kreatif.”

Tangkap Layar Weibo

Sambil ada netizen yang menasihatkan supaya ibu ini patut memarahi anaknya:

“Dia kena melakukan perkara yang betul pada masa dan tempat yang betul. Sehebat mana pun dia, buat benda salah tetap salah, kena pukul.”

“Lepas habis bersyarah, bermakna urusan sudah selesai. Lepas bermain, suruh dia membasuh cadar pula.”

“Apapun, dia mesti dididik. Kalau tidak keluarga boleh menjadi kacau begini.”

“Mesti marahnya. Ibu ini pasti tahu betapa penat dan kecewa bila membersihkan!”

Apa yang patut anda lakukan bila membesarkan anak yang sebegini kreatif dan nakal pada masa sama?

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI