26.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, April 25, 2024
UtamaBerita UtamaAnggaran 900 juta dijangkiti di China, kajian melaporkan 60,000 kematian akibat COVID-19...

Anggaran 900 juta dijangkiti di China, kajian melaporkan 60,000 kematian akibat COVID-19 pada bulan lalu

Kira-kira 900 juta rakyat dianggarkan dijangkiti COVID-19 dalam wabak terbaru di China, dengan hampir 80 peratus daripada mereka menghadapi simptom yang teruk, menurut kajian oleh Universiti Peking. Sementara itu, pegawai kesihatan China mengakui kira-kira 60,000 kematian berkaitan COVID-19 telah berlaku di hospital seluruh negara pada bulan lalu, berikutan tekanan antarabangsa untuk ketelusan dan data terkini.

Sehingga 11 Januari, 64 peratus daripada 1.4 bilion penduduk China—kira-kira 900 juta orang— telah dijangkiti COVID-19, lapor media China Economic Observer pada 13 Januari, memetik kajian terbaru daripada kumpulan penyelidik yang diketuai oleh Profesor Ma Jingjing di Sekolah Pembangunan Kebangsaan, Universiti Peking.

Laporan itu menyatakan kadar jangkitan tertinggi untuk perkembangan semasa wabak adalah di tiga wilayah di barat China. Wilayah Gansu berada pada kedudukan tertinggi dengan kira-kira 91 peratus warganya yang dijangkiti, diikuti oleh wilayah Yunnan dengan kadar jangkitan 84 peratus dan wilayah Qinghai pada 80 peratus.

Keadaan hospital di Chongqing, China pada 23 Disember, 2022. (Gambar oleh Noel Celis /AFP/Getty Images)

Anggaran model kadar jangkitan dalam kajian itu dikira berdasarkan carian maklumat pada platform dalam talian untuk simptom yang berkaitan dengan jangkitan COVID-19, menurut Ma. Memandangkan kekurangan data rasmi, penulis menggunakan bilangan carian dalam talian untuk simptom seperti “demam” dan “batuk” sebagai petunjuk kadar jangkitan tempatan, katanya.

Kajian itu mungkin tidak melibatkan golongan yang lebih tua, kerana mereka tidak biasa mencari maklumat dalam talian, pengulas hal ehwal China Li Muyang menegaskan semasa rancangan bual bicaranya di NTD pada 13 Januari. Kadar jangkitan semula juga tidak mungkin diambil berdasarkan anggaran daripada kajian. Jumlah jangkitan sebenar di China mungkin lebih tinggi dari 900 juta, katanya.

Pemodelan dalam laporan itu juga meramalkan gelombang semasa jangkitan COVID-19 di seluruh China mencapai kemuncaknya pada 20 Disember 2022. Bagaimanapun, pakar lain percaya jangkitan mungkin terus meningkat ketika cuti Tahun Baharu Cina yang menjelang tiba.

Gelombang COVID-19 di China yang  masih memuncak

Zeng Guang, bekas ketua Pusat Kawalan Penyakit China, berkata pada “Persidangan Penyelidikan dan Pembangunan Vaksin COVID Shenzhou” pada 8 Januari, bahawa gelombang COVID-19 baru sahaja bermula mencapai kemuncaknya di beberapa tempat dan belum mencapai kemuncaknya di luar bandar China, menurut saluran media China, Caixin. Zeng menganggarkan kemuncak gelombang COVID-19 akan tiba antara Februari dan Mac, dan tempoh puncak bagi kes yang teruk akan lebih lama.

Zeng melahirkan kebimbangan mengenai keadaan di kawasan luar bandar China, di mana ramai warga luar bandar dijangka melakukan lawatan semasa cuti Tahun Baharu Cina. Beliau berkata terdapat sebilangan besar warga emas, golongan muda, rentan dan kurang upaya di kawasan luar bandar dengan infrastruktur dan keadaan perubatan di sana adalah daif.

Zhang Wenhong, pakar epidemiologi dan pengarah Pusat Perubatan China untuk Penyakit Berjangkit, berkata dalam kuliahnya pada tahun ini bahawa kadar jangkitan dalam gelombang kali ini adalah sangat tinggi.

Semasa Tahun Baharu Cina pada 23 Januari, kadar jangkitan negara mungkin mencapai 80 peratus, bermakna lebih 1.1 bilion orang akan dijangkiti, beliau menganggarkan.

Simptom teruk

Kumpulan penyelidik di Universiti Peking meninjau 11,443 pesakit COVID-19 dan 76 peratus daripada mereka melaporkan bahawa gejala mereka lebih teruk daripada selesema.

Laporan itu menyatakan kebanyakan individu yang dijangkiti yang ditemu bual mempunyai satu atau lebih gejala demam, batuk dan kahak, hidung tersumbat, hidung berair, sakit tekak, deria rasa dan bau yang berubah, dan cirit-birit. Simptom yang paling biasa ialah demam, dengan 82 peratus responden yang dijangkiti mengalami gejala tersebut, di mana 75 peratus daripadanya mengalami demam tinggi (38.5 darjah Celsius dan ke atas), dan 47 peratus mengalami demam berlarutan selama tiga hari atau lebih. 

Sebanyak 86 peratus daripada yang dijangkiti menggunakan ubat antipyretic.

Pesakit COVID-19 yang terpaksa berbaring di laluan jabatan kecemasan di Hospital Zhongshan di Shanghai, China pada 3 Januari 2023. (Gambar REUTERS)

Pada 13 Januari, laporan Universiti Peking menjadi item yang paling dicari di laman web China, mencetuskan perbincangan hangat.

“Bukankah yang dikatakan pakar sebelum ini mengatakan 90 peratus daripada yang dijangkiti adalah tidak bergejala?” seorang netizen dalam hantarannya. “Sekarang keluarkan dan jelaskan.”

“Saya demam. Seluruh badan saya sakit dan saya berasa lemah. Saya diberitahu ia adalah kes ringan,” seorang netizen berkata.

Satu hantaran mendedahkan, “Kesan selepas COVID-19 adalah sangat serius. Saya dijangkiti hampir sebulan yang lalu, dan saya masih lemah, dan saya sesak nafas apabila bergerak.”

Portal berita di China dalam talian utama seperti sina.com segera memadamkan artikel yang membincangkan kajian itu.

Hampir 60,000 kematian COVID-19 pada bulan lalu

Pada 14 Januari, Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan China akhirnya mengeluarkan laporan yang menggariskan 59,938 kematian berkaitan COVID-19 di hospital China dari 8 Disember 2022 hingga 12 Januari 2023.

Menurut pengumuman rasmi, angka itu adalah “melalui analisis,” dan bukannya “statistik.” Pendedahan jumlah itu dibuat berikutan kritikan antarabangsa yang meluas, termasuk dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) terhadap rejim komunis China kerana meremehkan tahap keterukan wabak dan kekurangan ketelusan.

Ia serta-merta menjadi topik yang paling dicari di baidu.com, yang setara Google. Ramai warga di China masih mempersoalkan ketepatan nombor rasmi ini.

Satu hantaran di media sosial, “Hospital merekodkan lebih daripada 50,000 kematian, tetapi terdapat banyak kematian di kawasan bandar dan luar bandar yang tidak berlaku semasa dimasukkan ke hospital dan tidak direkodkan!”

Seorang lagi netizen berkata, “Berapa banyak kematian di kawasan luar bandar yang tiada rekod di hospital? Ia sepatutnya berkali-kali ganda jumlah kematian berbanding hospital.”

Satu hantaran berbunyi, “Berapa ramai yang mati tanpa pergi ke hospital?”

Waris si mati berkumpul di luar rumah pengebumian di Shanghai, China pada 31 Disember 2022. (Gambar oleh Qilai Shen/Bloomberg)

Feng Chongyi, pakar dan profesor berkaitan China di Universiti Teknologi Sydney, memberitahu The Epoch Times pada 14 Januari bahawa Parti Komunis China (PKC) yang memerintah secara serius menyembunyikan kebenaran dan jumlah kematian sebenar COVID-19 yang mungkin lebih banyak daripada apa yang dilaporkan oleh Parti.

“Oleh kerana wartawan media asing pergi terus ke rumah pengebumian untuk melihat keadaan dan hantaran yang membanjiri media sosial menunjukkan begitu banyak mayat dan begitu banyak keranda di mana-mana, semua orang tahu Beijing sedang berbohong,” kata Feng.

“Hubungan antara WHO dan PKC juga sangat tegang, kerana WHO terus meminta China untuk mengeluarkan data sebenar. Rejim China berada dalam tekanan. Mereka kini membuat sedikit perubahan, walaupun ia melaporkan puluhan ribu lagi kematian, ia masih jauh berbanding realiti. Jumlah kematian sebenar berkemungkinan 10 kali ganda, 20 kali ganda, atau 30 kali ganda lebih banyak daripada data yang dikeluarkannya.”

Waris si mati berkumpul di luar rumah pengebumian di Shanghai, China pada 31 Disember 2022. (Gambar oleh Qilai Shen/Bloomberg)

Beliau menyatakan pegawai tertinggi PKC tahu benar dengan ramai rakyat telah meninggal dunia semasa wabak terbaru, tetapi mereka tidak berani mengakui kegagalan dasar negara.

“Walaupun dasar ‘Sifar-COVID’ Xi Jinping telah ditinggalkan, beliau tidak pernah keluar untuk menyatakan walau sepatah kata mengenainya, dan tidak juga menyatakan simpati walau sedikit pun terhadap rakyat atas penyakit dan kematian mereka. Beliau masih memuji pencapaiannya dalam menangani COVID,” kata Feng.

Feng percaya kelewatan dan penyembunyian data sebenar dalam pusingan terbaru wabak COVID-19 China kali ini telah menghancurkan kredibiliti PKC.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI