27.2 C
Kuala Lumpur
Sunday, June 16, 2024
UtamaBerita UtamaKKM dedah Mi Sedaap turut mengandungi bahan karsinogen, produk diarah tarik balik

KKM dedah Mi Sedaap turut mengandungi bahan karsinogen, produk diarah tarik balik

Susulan penemuan karsinogen oleh Jabatan Kesihatan Taipei dalam dua jenama mi segera dari Malaysia dan Indonesia, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah memutuskan untuk mengeluarkan kedua-dua produk berkenaan daripada pasaran tempatan.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Muhammad Radzi Abu Hassan mengeluarkan kenyataan pada 26 April, dalam memastikan kementerian mengambil tindakan terhadap kedua-dua produk itu di pasaran Malaysia, walaupun telah meluluskan peraturan tempatan.

Dua produk mi segera yang didapati mempunyai paras ethylene oxide yang berlebihan, sebatian penyebab kanser, di pasaran Taiwan ialah jenama ‘Ah Lai’s White Curry Noodles’ dari Malaysia dan ‘Indomie Special Chicken Flavour’ dari Indonesia.

Kementerian Kesihatan Malaysia / Facebook

“Bagi ‘Ah Lai’s White Curry Noodles’, pensampelan di Malaysia mendapati produk itu selaras dengan piawaian yang ditetapkan. Sungguhpun begitu, bagi memastikan keselamatan makanan berterusan, KKM telah mengarahkan syarikat itu secara sukarela menarik balik produk tersebut dengan tarikh luput 25 Ogos 2023,” kata Dr Muhammad Radzi.

Bagi mi goreng Indomie ‘Special Chicken Flavour’, Dr Muhammad Radzi berkata produk itu juga akan ditarik balik dengan kumpulan akan datang perlu diuji sebelum dibawa ke pintu masuk negara.

KKM turut mendedahkan satu lagi jenama mi segera iaitu Mi Sedaap dari Indonesia turut didapati mengandungi karsinogen hasil persampelan tempatan.

Kementerian Kesihatan Malaysia / Facebook

Kementerian berkata memandangkan beberapa produk Mi Sedaap didapati mengandungi ethylene oxide pada 2022, Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan telah memantau secara berterusan produk makanan berkaitan di pasaran tempatan.

“Hasil pemantauan sejak 2022 hingga kini terhadap 36 sampel produk mi segera pelbagai jenama di pasaran tempatan, didapati 11 sampel produk Mi Sedaap mengandungi ethylene oxide dan tindakan penguatkuasaan telah diambil,” kata Dr Muhammad Radzi.

“Ini termasuk mengenakan kompaun, tindakan mahkamah, dan juga penarikan balik produk,” jelasnya.

Dr Muhammad Radzi menambah ethylene oxide dikaitkan dengan kanser limfoma dan leukemia, adalah gas kimia yang digunakan dalam pengasapan dan dalam bahan pencuci.

“Ia tidak boleh digunakan pada permukaan yang bersentuhan dengan makanan,” katanya.

Kementerian Kesihatan Malaysia / Facebook

Beliau juga menasihatkan pengguna yang mungkin telah membeli produk yang terlibat supaya tidak memakannya.

Menurut Agensi Makanan Singapura, walaupun tiada risiko serta-merta untuk pengambilan makanan yang tercemar dengan paras rendah ethylene oxide, pendedahan jangka panjang boleh membawa kepada masalah kesihatan.

Maka, pendedahan kepada bahan ini seharusnya diminimumkan.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI