30.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, July 14, 2024
UtamaBerita UtamaAgong terima pujian rakyat kerana beri laluan kepada ambulans semasa memandu di...

Agong terima pujian rakyat kerana beri laluan kepada ambulans semasa memandu di Pahang

Melakukan perkara yang betul sepatutnya menjadi tanggungjawab setiap individu tanpa mengira status sesiapa sahaja.

Seorang tokoh diraja paling penting dan teratas dalam negara membuktikan sentimen sedemikian dengan menunjukkan teladan terbaik kepada rakyat Malaysia.

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah telah menerima pujian di media sosial selepas video baginda memandu dan memberi laluan kepada ambulans dengan siren berbunyi disiarkan ke laman Facebook rasmi Istana Negara.

Istana Negara / Facebook

Dalam klip berdurasi 11 saat itu, Agong boleh dilihat memandu di lorong kiri jalan sebelum ambulans memotong kenderaannya di lorong kanan. Kelihatan tangan kanannya sedang mengimbang di tingkap kanan kereta yang terbuka, tanda memberi isyarat kepada ambulans supaya boleh memintas baginda.

Selepas ambulans berkenaan selamat berlalu, baginda kelihatan bergerak semula ke lorong kanan, dengan pengiring diraja hanya beberapa meter di hadapan keretanya.

Dalam kapsyen hantaran di Facebook, didedahkan baginda dalam perjalanan dari Pekan, Pahang, menuju ke Istana Abdulaziz di Kuantan.

Istana Negara / Facebook

“KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong mengutamakan rakyat yang berada dalam keadaan kecemasan dengan memberi laluan kepada ambulans di Pekan, Pahang, petang tadi.

“Baginda sedang dalam perjalanan ke Istana Abdulaziz di Kuantan dari Pekan, apabila ambulans yang membawa seorang pesakit yang memerlukan rawatan segera muncul di belakang iringan baginda,” tulis hantaran video itu.

Video berkenaan mendapat pujian luar biasa dalam talian, dengan ramai yang berterima kasih kepada Seri Paduka Baginda kerana melakukan perkara yang betul dalam situasi kecemasan.

Istana Negara / Facebook

“Daulat Tuanku. Semoga Tuanku dan keluarga dipanjangkan umur demi kemakmuran, keamanan, dan kesejahteraan rakyat,” tulis seorang netizen.

“Daulat Tuanku junjungan daripada Tuanku rakyat amat sanjungi. Memberi laluan kepada yang memerlukan diwaktu amat diperlukan..”

“Mantap KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.”

“Contoh yang terpuji.”

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI