27.3 C
Kuala Lumpur
Tuesday, July 23, 2024
UtamaGaya HidupProduktiviti meningkat semua gembira! Majikan ini tetapkan peraturan bekerja 10AM hingga 4PM...

Produktiviti meningkat semua gembira! Majikan ini tetapkan peraturan bekerja 10AM hingga 4PM untuk semua pekerjanya, dapat pujian ramai

Waktu bekerja biasa untuk pekerja pejabat di Singapura biasanya bermula dari jam 9 pagi hingga 6 petang.

Bagaimanapun, seorang majikan wanita memuat naik video berdurasi 1 minit dan 29 saat di TikTok, mendakwa para pekerjanya hanya dibenarkan bekerja dari jam 10 pagi hingga 4 petang, dan menjelaskan mengapa pekerja tidak dibenarkan mula bekerja pada jam 9 pagi.

Katanya, biasa para pekerja yang melaporkan diri di syarikat pada jam 9 pagi akan pergi ke pantri untuk membuat teh, minum kopi, menuang air dan bersarapan. Mengapa?

@thatasianmama/TikTok

Hakikat itu kerana setiap orang masih belum memulakan hari mereka dan perlu bersarapan sebelum boleh mula bekerja. Mereka yang lapar bukan sahaja tidak produktif untuk pekerja, tetapi juga tidak baik untuk kemajuan syarikat.

“Sebab tu saya selalu beritahu staf saya, jangan mula kerja pukul 9AM, mula kerja pukul 10AM, tapi kalau kerja pukul 10AM, tolong jangan pula bersarapan pukul 10AM.”

@thatasianmama/TikTok

Tambahnya, beliau tidak akan membenarkan mana-mana kakitangan bekerja sehingga 6 petang.

“Orang yang bekerja dari 9 hingga 5, semangat mereka akan mula merosot, yang mereka fikirkan adalah untuk pulang ke rumah, dan mereka sudah merancang hendak pergi ke mana selepas kerja, tidak lagi menumpukan perhatian kepada kerja,” katanya.

Oleh itu, majikan ini lebih suka membiarkan pekerja mula bekerja pada jam 10 pagi. Jika mereka ingin bersarapan, pergi ke bilik air atau melakukan apa sahaja, mereka akan selesaikan semuanya sebelum pukul 10 pagi.

@thatasianmama/TikTok

“Mereka pulang ke rumah selepas pukul 4 petang, menjemput anak-anak dari sekolah, melakukan apa sahaja yang mereka mahu, berasa gembira, dan memperoleh keseimbangan kehidupan dan kerja, jadi mereka akan kembali bertenaga pada keesokan harinya,” jelasnya.

Dengan jadual kerja sedemikian, majikan ini dan syarikatnya akan menjadi lebih produktif, menjalankan perniagaannya dengan lebih cekap dan membuatkan pekerjanya lebih gembira!

@thatasianmama/TikTok

Video TikTok itu telah menjadi tular dengan 4.1 juta tontonan dengan ramai warganet yang tabik dan bersetuju dengan cara pengurusan bos ini:

“Ini adalah sesuatu yang benar. Kebanyakan orang hanya boleh fokus selama 4 hingga 6 jam. Selepas masa ini, tidak lagi mungkin jadi lebih baik.” 

“Patut ada ramai bos seperti ini?” 

“Terima kasih kerana bersuara untuk kami, masa yang panjang selalunya memenatkan sekali gus tidak gembira.”

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI