26.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaBerita UtamaNiat niaga untuk melakukan amal jariah, wanita ini kekal harga 10 sen...

Niat niaga untuk melakukan amal jariah, wanita ini kekal harga 10 sen untuk sebiji kuih sejak 20 tahun lalu

Pada masa ini, dengan kenaikan harga bahan mentah yang semakin meruncing dari tahun ke tahun, tidak dapat dinafikan majoriti daripada para peniaga terpaksa memutuskan untuk menaikkan harga jualan makanan untuk menampung kos bahan mentah, kos gaji pekerja, kos pengangkutan dan sebagainya.

Kosmo!

Walau bagaimanapun, bagi Roslina Saad yang berumur 54 tahun yang berniaga aneka kuih-muih di Felda Lubuk Merbau, Kedah, dia mengekalkan harga kuih-muih pada RM0.10 untuk sebiji kuih di gerai jualannya, Cucoq Sekupang.

Berdasarkan laporan oleh Kosmo!, Roslina memutuskan untuk tidak menaikkan harga kuih yang dijual sejak 20 tahun yang lalu kerana niatnya untuk melakukan amal jariah serta membantu orang ramai.

Astro Awani/YouTube

Walaupun turut mengakui tentang kos bahan mentah semakin meningkat pada masa ini, tetapi menurut Roslina, dia masih boleh mendapat keuntungan selepas menolak semua kos-kos kerana kuih-muih yang dijualnya dihasilkan dalam kuantiti yang banyak.

Oleh kerana jualan kuih-muihnya yang murah, Roslina menyatakan bahawa dia boleh menghabiskan semua bahan jualan dalam masa kurang dari dua jam walaupun jumlah kuih yang dijual pada setiap hari boleh mencecah sehingga 5,000 biji.

Astro Awani/YouTube

Selain itu, Roslina turut berkongsi rasa gembiranya kerana dengan jualan harga yang rendah sebegitu, para pelanggannya boleh menikmati bermacam jenis kuih campuran walaupun hanya membayar sebanyak RM1.00 sahaja.

“Kalau beli kuih RM1, pelanggan sudah boleh dapat 10 biji kuih yang boleh dicampur,” katanya.

Memang sukar sekali untuk menemui peniaga yang mempunyai niat semurni Roslina. Dalam berniaga, dia tetap tidak mementingkan keuntungan semata-mata, malah melakukan lebih lagi untuk manfaat orang sekelilingnya. 

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI